Antradienį LRT tarybai patikslinus reikalavimus pretendentams į LRT vadovus paaiškėjo, kad žurnalistas ir prodiuseris Edmundas Jakilaitis negalės net kandidatuoti: neturi magistro laipsnio.

Kokia bus rinkimų baigtis, nemaža dalimi priklausys nuo antrą kadenciją baigiančio ir jau 10 metų LRT vadovaujančio Audriaus Siaurusevičiaus sprendimo. Šis kol kas neatskleidžia, ar sieks trečios kadencijos. LRT veiklą reglamentuoja atskiras įstatymas, jame generalinio direktoriaus kadencijų skaičius nėra ribojamas.

Tuo metu D. Grybauskaitė iki šiol nuosekliai kartoja mintį, kad amžinų vadovų neturi būti: reikalingas kadencijų ribojimas.

„Man prezidentė nesakė nieko, aš žinau jos nuomonę ir tą galima, kaip sakoma, irgi svarstyti“, – praėjusią savaitę DELFI konferencijoje į tokią šalies vadovės poziciją reagavo A. Siaurusevičius.

Prezidentė kartoja: tai saugiklis nuo korupcijos ir nepotizmo

Nors Seimas praėjusių metų vasarą net nesutiko svarstyti prezidentės teiktų įstatymo pataisų dėl biudžetinių įstaigų vadovų kadencijų įvedimo ir ribojimo, Prezidentūra toliau laikosi savo.

Tačiau Prezidentūra nekomentuoja LRT atvejo ir kadencijų klausimu pateikė bendrą principinę poziciją.

„Prezidentė nuosekliai laikosi pozicijos, kad visose srityse vadovų kadencijos turi būti ribojamos, palaipsniui atsisakant amžinų vadovų tradicijos.

Prezidentės teigimu, vadovų kaita yra papildomas saugiklis nuo korupcijos, nepotizmo ir piktnaudžiavimo tarnyba. Tai – skaidresnio bei atsakingesnio valdymo garantija.

Vadovų rotacijos principas jau pritaikytas daugelyje viešojo sektoriaus sričių: teisėsaugos, švietimo ir sveikatos apsaugos įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse“, – teigiama prezidentės Spaudos tarnybos DELFI pateiktame atsakyme.

Spaudos tarnyba patikslino, kad šalies vadovė pasisako už vadovavimą įstaigai ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

Galimi kandidatai dar nekalbūs

Dabartinio LRT generalinio direktoriaus A. Siaurusevičiaus kadencija baigiasi balandį. Kaip minėta, jis kol kas nėra atskleidęs, ar sieks trečios kadencijos.

„Ne, dar nieko, nes dabar, matote, labai daug darbo. Kaip sakoma, aš vis tiek esu žurnalistas, čia mano pagrindinė profesija, ir aš visada turiu variantą būt žurnalistu. Nes tai buvo mano gyvenimo tikslas – generalinis direktorius nebuvo tikslas, tiesiog aplinkybės“, – į klausimą, ar kandidatuos trečiai kadencijai, yra atsakęs A. Siaurusevičius.

Nuo A. Siaurusevičiaus sprendimo priklausys, ar kandidatuos jo pavaduotojas Rimvydas Paleckis.

„Viskas priklausys nuo dabartinio generalinio direktoriaus apsisprendimo. Manau, jis pirmiausia turi apsispręsti, nuo jo apsisprendimo, manau, priklausys ne tik mano, bet ir kitų galimų kandidatų sprendimai“, – praėjusią savaitę aiškino R. Paleckis.

Žygintas Pečiulis, Audrius Siaurusevičius, Rimvydas Paleckis
Ilgametė DELFI vyriausioji redaktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė yra sakiusi, kad kol kas dar neapsisprendusi, ar sieks LRT vadovo posto.

Apie ketinimus kandidatuoti yra pareiškęs ir laidų vedėjas Arūnas Valinskas, tačiau kol kas jo žiniasklaidai išplatintas pranešimas veikiau primena pokštą.

LRT generalinį direktorių rinks iš 12 asmenų sudaryta LRT taryba. Konkursą taryba ketina paskelbti dar šią savaitę arba kitos savaitės pradžioje. Naujas LRT generalinis direktorius turėtų būti renkamas kovą.