Prezidentės patarėjas Nerijus Aleksiejūnas Eltai teigė, kad šis Latvijos Vyriausybės vadovo vizitas svarbus prieš būsimą Europos Vadovų Tarybos susitikimą. Tad, tvirtino patarėjas, susitikimas bus puiki proga su kaimyninės valstybės premjeru aptarti Lietuvai svarbiausius klausimus - daugiamečio ES biudžeto perspektyvą, ES išmokas žemdirbiams, transporto infrastruktūros ir energetinio saugumo klausimus.

„Mūsų interesai sutampa, ir mums yra labai svarbu, kad ir naujoji Latvijos Vyriausybė išlaikytų bendrą kursą, kurį turėjome iki šiol“, - pabrėžė N. Aleksiejūnas.

D. Grybauskaitės patarėjas akcentavo, kad ypač svarbu su Latvijos premjeru suderinti pozicijas tiek dėl projektų, svarbių energetiniam saugumui įtvirtinti, pirmiausia Baltijos valstybių elektros tinklų sinchronizacijos su žemyninės Europos tinklais, tiek dėl Astravo atominės elektrinės.

Prieš kurį laiką Lietuvos ir Latvijos pozicijos Astravo atominės elektrinės atžvilgiu buvo išsiskyrusios. Latviai nerodė didelio solidarumo Lietuvos interesui, kad kaimyninės šalys ateityje neįsileistų Astravo elektros energijos į savo rinkas.

N. Aleksiejūno teigimu, po ESPO konferencijos, kurioje deklaruota, kad Astravo atominės elektrinės aikštelė pasirinkta netinkamai, Lietuva turi daugiau argumentų ir impulsų didinti spaudimą Baltarusijai. Todėl, pasak jo, tikimasi, kad dėl didesnio spaudimo Baltarusijai pavyks susitarti ir su naujuoju Latvijos premjeru.

„Tikimės, kad dėl to pavyks susitarti ir su naujuoju Latvijos premjeru. Vizitas bus puiki proga su naujuoju premjeru aptarti visus šiuos klausimus ir pasiekti, kad būtų bendra pozicija regione“, - apibendrino N. Aleksiejūnas.

Susitikime taip pat daug dėmesio bus skirta regiono saugumo ir gynybos stiprinimui. Valstybių vadovai aptars bendrus veiksmus, siekiant tolesnių NATO gynybos ir atgrasymo priemonių Baltijos šalims.

Lietuvai ir Latvijai aktualu užsitikrinti greitą sąjungininkų pastiprinimą, regioninę oro gynybą, didinti Aljanso parengtį, panaikinti kliūtis kariniam mobilumui, nuolatos atnaujinti gynybos planus.