Jo kandidatūrą premjeras Saulius Skvernelis pateikė praėjusią savaitę.

„Prezidentė susitiks su kandidatu ir po susitikimo priims sprendimą“, – BNS sakė prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė.

Valdantieji planuoja, kad D. Grybauskaitė iškart po susitikimo pasirašys dekretą dėl Mykolo Romerio universiteto rektoriaus skyrimo ministru. Antradienio Seimo darbotvarkėje numatyta jo priesaika.

A. Monkevičius jau yra buvęs švietimo ir mokslo ministru trijose vyriausybėse: 11-oje premjero Rolando Pakso vadovautoje 2000-2001 metais, 12-oje Algirdo Brazausko vadovautoje 2001-2004 metais ir 14-oje Gedimino Kirkilo vadovautoje 2006-2008 metais.

2000-2008 metais dvi kadencijas buvo renkamas į Seimą ir jame dirbo Naujosios sąjungos (socialliberalų) frakcijoje.

Nuo 2010 metų jis penkerius metus buvo Mykolo Romerio universiteto Politikos ir vadybos fakulteto dekanas, 2015 metais išrinktas šio universiteto rektoriumi.

Jis taip pat yra dirbęs Šiaulių universiteto rektoriaus padėjėju, Socialinių mokslų fakulteto dekanu.

Naujo švietimo, mokslo ir sporto ministro buvo ieškoma po to, kai premjeras gruodžio pradžioje atstatydino iki šiol šias pareigas ėjusią Jurgitą Petrauskienę. Tuomet pareigų taip pat neteko aplinkos ir kultūros ministrai.

J. Petrauskienė atstatydinta tuo metu, kai vyko mokytojų profesinės sąjungos streikas dėl etatinio darbo apmokėjimo.

Buvusi ministrė sulaukė daug kritikos dėl kai kurių švietimo sistemoje vykdytų pertvarkų, buvo kaltinama jas vykdžiusi skubotai, neapgalvotai ir nesitariant su švietimo bendruomene.

Be to, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija gruodį nustatė, kad J. Petrauskienė pažeidė įstatymą nedeklaravusi sandorio su banku ir nenusišalinusi nuo sprendimų ministerijoje bei pavaldžiose įstaigose, kai viešuosius pirkimus laimėdavo jos sutuoktinis Evaldas Petrauskas.