Pats kandidatas į teisingumo ministrus sako, kad sieks skaidrumo ir visuomenės pasitikėjimo kalėjimų sistemoje, progreso vartotojų teisių sistemoje bei skirs dėmesį asmens duomenų direktyvos įgyvendinimui.

Prezidentės patarėja po susitikimo žurnalistams sakė, kad Prezidentė, susitikusi su kandidatu į ministrus E. Jankevičiumi aptarė svarbiausius klausimus Lietuvos teisingumo srityje.

Šalies vadovė atkreipė dėmesį į būtinybę Teisingumo ministerijai ryžtingai spręsti įsisenėjusias problemas bausmių vykdymo sistemoje.

Susitikimo metu taip pat kalbėta apie poreikį skaidrinti antstolių veiklą, užkertant kelią pelnytis sunkiai gyvenančių žmonių sąskaita. Šiuo metu net ir menkas sumas įsiskolinę žmonės dėl antstolių įkainių, dažnai keletą kartų viršijančių pačias skolas, patenka į spąstus, iš kurių nepajėgia ištrūkti, ir grimzta į dar didesnį skurdą. Tuo tarpu antstolis vidutiniškai per mėnesį uždirba apie 10 tūkst. eurų.

Susitikime aptartos ir greitesnio bei kokybiškesnio teisingumo vykdymo galimybės. Šalies vadovės teigimu, nepateisinama, kai procesas tęsiasi pernelyg ilgai ir dėl to kaltieji sulaukia švelnesnių bausmių arba laisvės atėmimo bausmių vykdymas atidedamas. Teisingumo ministerija, kaip valstybės politiką baudžiamojo proceso srityje formuojanti institucija, turi užtikrinti, kad baudžiamojo proceso taisyklės tarnautų tik teisingumo įgyvendinimui ir nesudarytų prielaidų vilkinti bylas.

Prezidentės teigimu, nuolat į viešumą iškylantys neskaidrių viešųjų pirkimų ar galimai korupcinių ryšių atvejai kalėjimų sistemoje rodo, kad joje susiformavo terpė, leidusi vešėti ydingai praktikai. Siekiant ją išgyvendinti, reikia sparčiau vykdyti pradėtas reformas ir užtikrinti, kad bausmių vykdymo sistemai skiriamos lėšos būtų valdomos skaidriai ir tikslingai. Nors laisvės atėmimo vietų modernizavimas vyksta daugiau nei 10 metų, tačiau atlikti tik pavieniai remontai, o esminių pokyčių nematyti.

Kandidatas į teisingumo ministrus po susitikimo su Prezidente sakė, kad didelį dėmesį, jei bus paskirtas teisingumo ministru, skirs kalėjimų sistemos pertvarkai.

„Ateityje manęs laukia kalėjimų sistemos pertvarka, reforma, skaidrinimas. Iš tikrųjų, reikia atstatyti visuomenės pasitikėjimą šia sistema. Ten dirba daug gerų žmonių, bet reikia, kad ta sistema veiktų skaidriai ir užtikrintai. Taip pat vartotojų teisių sistema yra labai svarbi. (...) Taip pat asmens duomenų direktyvos įgyvendinimas artėja. Labai svarbu ne tik priimti teisės aktus, bet ir įgyvendinti pačią direktyvą“, - žurnalistams pasakojo E. Jankevičius.

Kandidatas į teisingumo ministrus nesureikšmino, kad neturi teisinės patirties. Paklaustas, ar tai nebus kliūtis, E. Jankevičius akcentavo, kad turi stiprius administracinius įgūdžius.

„Ministerijoje yra labai daug teisininkų, mano politinė komanda bus teisininkai“, - sakė E. Jankevičius.

Tai, kad teisinio išsilavinimo stoka nėra problema, pabrėžė ir Prezidentės patarėja R. Svetikaitė.

ELTA primena, kad E. Jankevičius šiuo metu yra Premjero S. Skvernelio patarėjas savivaldos, regioninės bei socialinės politikos ir sporto klausimais. S. Skverneliui vadovaujant Vidaus reikalų ministerijai, jis dirbo jo viceministru.

E. Jankevičius yra dirbęs Sveikatos apsaugos ministerijoje, Seimo nario padėjėju, taip pat - Varėnos rajono savivaldybės meru.

Teisingumo ministro pareigos yra laisvos nuo kovo 9 dienos, kai iš jų pasitraukė Milda Vainiutė, kritikuota dėl nesugebėjimo susitvarkyti su savo pareigomis.

Kaip primena ELTA, balandžio 16 d. Premjeras S. Skvernelis pateikė kandidatą į teisingumo ministrus advokatą Giedrių Danėlių. Šis Premjero teikimas sukėlė aštrias diskusijas viešojoje erdvėje.

Prezidentūra balandžio 19 d. pranešė, kad Premjero pateiktas kandidatas į teisingumo ministro postą G. Danėlius nebus skiriamas dėl galimo interesų konflikto.

Valdančiosios koalicijos susitarime numatyta, kad Teisingumo ministerijos vadovo postas priklauso Socialdemokratų darbo partijai.