Pasak jos, rasti partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago palaikai yra dar vienas įrodymas, kad šalies atmintis negali būti pasyvi.

„Tai dar vienas įrodymas, kad mūsų atmintis negali būti pasyvi. Neužtenka vien gedėti, ypač kai matome ir girdime, kaip didžiojoje kaimynėje gaivinamas Stalino kultas arba aukščiausiu lygiu gailimasi Sovietų sąjungos žlugimo“, - sakė D. Grybauskaitė ir ragino išlikti budriais.

Prezidentė pažymėjo, kad tragiškai istorijai pasikartoti neleis NATO kariai.

„Mūsų kariai ir sąjungininkai, kaip tik dabar dalyvaujantys plataus masto pratybose, sustiprina viltis, kad istorijai neleisime pasikartoti“, - okupacijos, genocido ir sovietmečio represijų aukų pagerbimo ceremonijoje pažymėjo šalies vadovė.

Savo kalboje Prezidentė taip pat pabrėžė, kad kasmet susirinkdami prie paminklo politiniams kaliniams ir tremtiniams atminti patvirtiname, jog atmintis gyva.

Valstybės vadovė akcentavo, kad šią dieną visada aplanko mintis, kokia galėtų būti Lietuva, jeigu ne okupacijos metų praradimai. Jų statistika - sukrečianti, nes už tų skaičių - mums brangūs žmonės, begalė šeimų, patyrusių tremtį ir netektis.

Anot valstybės vadovės, daug vilčių dedama į Lietuvos jaunimą, jų patriotinius jausmus, kurie šiemet paskatino registruotis į „Misijos Sibiras“ ekspedicijas rekordinį skaičių norinčiųjų - beveik tūkstantį.

Gedulo ir vilties dienos proga šalies vadovė dalyvavo iškilmingame Seimo posėdyje ir vėliavos pakėlimo ceremonijoje Nepriklausomybės aikštėje, prisidėjo prie jaunimo pradėto tradicinio tremtinių ir politinių kalinių vardų bei likimų skaitymo.

Prezidentei įteiktas Laptevų jūros tremtinių brolijos „Lapteviečiai“ apdovanojimas. Brolijos įsteigto tremtinės, rašytojos Dalios Grinkevičiūtės vardo atminties ir pagarbos medalis šalies vadovei skirtas už valstybingumo tvirtinimo darbus.