Įsigaliojus pataisoms, kiekvienas asmuo galės kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl Seimo, Vyriausybės ar prezidento priimtų teisės aktų, jeigu jų pagrindu priimtas sprendimas pažeidė šio asmens konstitucines teises ar laisves, ir jis prieš tai išnaudojo visas teisinės gynybos priemones.

Konstituciniam Teismui nusprendus, jog minėti teisės aktai prieštarauja Konstitucijai, tai būtų pagrindas atnaujinti procesą dėl pažeistų asmens konstitucinių teisių ar laisvių įgyvendinimo.

Seimas prieš porą savaičių priėmė Konstitucijos pataisą, kuria įteisino individualų konstitucinį skundą. Už tai balsavo 106 Seimo nariai, prieš buvo vienas, susilaikė irgi vienas.

Pasirašius prezidentei, Konstitucijos pataisa įsigalios nuo rugsėjo.

Dabar Konstitucija numato, kad kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl teisės aktų atitikties pagrindiniam šalies įstatymui gali tik Seimas, Seimo narių grupė, Prezidentas, Vyriausybė ir Teismai.

Kaip pažymi Prezidentūra, Konstitucinis skundas yra daugumoje konstitucinius teismus turinčių valstybių. Suteikus šią galimybę ir Lietuvos žmonėms, jos Europoje neturės tik Bulgarijos, Italijos ir Moldovos gyventojai.