Dabar galite pasakyti viską, ką galvojate, nes jau baigėte kadenciją“, – su šypsena į Dalią Grybauskaitę ketvirtadienį „Europos draugų“ centro surengtoje konferencijoje „Inovacijų Europai vizija“ Briuselyje kreipėsi diskusijos vedėjas. Ir anksčiau tiesiai šviesiai kalbėti nesikuklindavusi kadenciją baigusi prezidentė šį kartą taip pat neieškojo per daug diplomatiško žodžio kišenėje.

„Tai, ką aš pasakysiu, tikriausiai daugelis žino, bet ne visada tuo vadovaujasi“, – į klausimą, ką mano apie naujosios ES vadovybę, gan ilgą kalbą pradėjo D. Grybauskaitė.

„Jei pažiūrėsime į mūsų žmonių lūkesčius, tai jie nutolę nuo europinių susitarimų, ir jei pažodžiui vadovausimės europiniais susitarimais, tai suprasime, kad jie jau pasenę. Jei žiūrėsime į europinius susitarimus kaip į turinį, o ne pažodžiui, tuo atveju viskas atsiremia į politinę valią priimti sprendimus ir nesvarbu, kokia yra tema. Ar tai žalesnė, saugesnė, labiau išsivysčiusi, integruota ar skirtinga Europa – viskas priklauso nuo valstybių politinių lyderių sprendimų“, – tęsė D. Grybauskaitė.

Pasak jos, jei ES šalių lyderiai galvoja ne tik apie savo šalies interesus, o ir Europos lygiu, dar geriau – per globalią perspektyvą, tada ES gali pasiekti viską be jokių sutarčių, specialių susitarimų, „nes tai priklauso nuo politinės valios“.

„Jei paimsime „Brexit“ pavyzdį, nesigilindami į detales, – tai politinės valios sprendimas. Pastaruosius metus visi politiniai lyderiai bandė tai depolitizuoti ir padaryti šį procesą techninį, tačiau santykiai tarp valstybių niekada nebuvo techniški. Tai – visada politika, visada reikia priimti politinius sprendimus, o tai reiškia – prisiimti politinę atsakomybę dėl bet kokių pasekmių. Šiuo („Brexit“ – red. past.) atveju visi bandė nusimesti atsakomybę nuo savo pečių ir vaidinti, kad tai Barnier'o (vyriausiasis ES derybininkas dėl „Brexit“ Michelis Barnier'as – red. past.) – techninio derybininko – reikalas suderėti susitarimą. Koks gali būti ne politinis susitarimas tarp šalių narių? Mes pažeminome save ir pažeminome Jungtinę Karalystę“, – pastarųjų mėnesių „karštą bulvę“ – derybas dėl britų pasitraukimo iš ES – įvertino D. Grybauskaitė.

„Iš savo patirties, taip pat patirties ES, galiu pasakyti, kad visą laiką politiniai lyderiai slepiasi po techniniais niuansais, techniniu požiūriu ir kartais atpirkimo ožiu daro Komisiją, Briuselį. Tačiau Briuselyje visi lyderiai susirenka prie vieno stalo. Klausiate, ką gali padaryti Komisija? Komisija gali padaryti tiek, kiek valstybių lyderiai jai leis padaryti“, – atvirai apie buvusius kolegas kalbėjo prezidentė.

„Galiausiai politikai turi prisiimti savo sprendimų pasekmes, o nesislėpti už įvairių instrumentų, finansinių išteklių ribotumo, sutarčių ir nepriimti sprendimų“, – apibendrino ji.