Dėl didesnių algų ir rugsėjį įvestos etatinio apmokėjimo sistemos streikuojantys Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pedagogai trečiadienį kreipėsi į šalies vadovę. Dalis mokytojų jau savaitę nakvoja Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) patalpose.

Pedagogai prezidentei pareiškė, kad susidariusi situacija peržengė vienos profesijos ir jai atstovaujančios institucijos konflikto ribas, o „grasinimas fiziniu susidorojimu rodo, kad krizė gilėja“.

Protestuojanti Andriaus Navicko vadovauja profsąjunga reikalauja penktadaliu didinti mokytojų atlyginimų koeficientus, taip pat didinti nekontaktinių valandų skaičių priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo pedagogams, naikinti pareiginės algos pastoviosios dalies funkcinius intervalus, mažinti klases.

Šios profsąjungos inicijuoti mokytojų streikai dėl rugsėjį įvesto etatinio apmokėjimo ir didesnių algų tęsiasi ketvirtą savaitę.

Pirmadienį premjeras Saulius Skvernelis pranešė atstatydinantis švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę, tuo pačiu ir dar du ministrus - kultūros ministrę Lianą Ruokytę-Jonsson bei aplinkos ministrą Kęstutį Navicką. Trečiadienį Vyriausybės vadovas pareiškė kuriantis derybų grupę, kuri pavasarį pasiūlys sprendimus dėl viešojo sektoriaus finansavimo augimo iki 2025 metų.