Paprašyta įvertinti, apie ką yra knyga „Tekstai ir kontekstai“, šalies vadovė sakė, kad jai tai skausmingas prisiminimas.

„Kas tai? Tai skausmingi prisiminimai, labai gyvenime nemėgau viešumos, o jau kalbėti viešai tai jau tikrai ne. Ir gavau tą darbą tokį, kur turiu kalbėti viešai ir daug. Čia išprakaituota, per skausmą ir didelį kruviną darbą, tie tekstai, kurie buvo ir metinių pranešimų forma (pasakyta, aut. p.). Tai dešimties metų svarbiausi tekstai, mintys ir vertybės: už ką, dėl ko, kodėl. Galėčiau pasakyti, kad tai nebuvo lengva, tai nebuvo pati mėgstamiausia darbo dalis“, – mintimis dalijosi D. Grybauskaitė.

Paprašyta pasidalinti, kaip atsimena 2009 metus, savo pirmosios kadencijos pradžią, sakė, kad nebuvo lengva.

„Pradžia buvo labai aiški, su kalbomis ir politika, niekada nenorėjau ten būti. Nuo Nepriklausomybės laikų jokioje partijos veikloje nedalyvavau, nesiekiau postų, visada elgiausi pagal savo atsakomybės supratimą. Man tada buvo pašaukimas, tada supratau savo pareigą valstybei. (…) Buvo krizė, o buvau įsitikinusi, kad galiu Lietuvą pastatyti ant kojų. Niekada negalima eiti į aukštą postą tik būti jame“, – teigė ji.

Šis jos pasisakymas sausakimšoje salėje buvo palydėtas plojimais. Ji teigė, kad ir dabartinėje politikoje mato ne vieną žmogų, kuris į valdžią eina tik dėl to.

„Manau, kad didelė dalis esančių viešumoje žmonių ateina būti, savimi pasidžiaugti, save parodyti, mes tai matome“, – dabartinį politinį lauką vertino D. Grybauskaitė.

Sukritikavo Nausėdą

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Europos Sąjungos (ES) biudžeto projekte Lietuvai numatyta beveik 200 mln. eurų kompensacija dėl emigracijos turėtų išlikti, nepaisant to, kaip toliau klostysis derybos.

Tai šalies vadovas pareiškė Briuselyje pasibaigus viršūnių susitikimui, kurį valstybių vadovai paliko neradę sutarimo dėl 2021–2027 metų biudžeto.

„Mūsų argumentas dėl depopuliacijos pasiekė Briuselio specialistų ir širdis ir protus, dėl to mes šiandien jau turime beveik 200 mln. eurų daugiau“, – žurnalistams penktadienio vakarą sakė G. Nausėda.

„Manau, kad tas laimėjimas jau niekur nedings, nes jis jau yra implementuotas (įtvirtintas)“, – BNS pridūrė prezidentas.

Tačiau tokie teiginiai neįtikino D. Grybauskaitės.

„Aš pasakysiu labai trumpai. Derybos vakar neįvyko, viskas bus iš naujo. Kol nebaigei derėtis, negalima kalbėti apie tarpinius laimėjimus, nes jų gali nelikti. Derybos žlugo, viskas. Vakar derybos žlugo“, – kategoriškai G. Nausėdą įvertino ji.