„Diktatorius kruvinomis rankomis, Lukašenka – pasitrauk dabar“, – ketvirtadienį rašė D. Grybauskaitė.

„Tu pats pasirinkai savo likimą – neturi ateities Baltarusijoje“, – tokius žodžius A. Lukašenkai skyrė kadenciją baigusi šalies vadovė.


Veiksmų imasi ir Kubilius

Savo ruožtu Europos Parlamento (EP) „Euronest“ parlamentinės asamblėjos pirmininkai Andrius Kubilius ir Ivanas Krulko ragina atlikti tarptautinį tyrimą dėl Lukašenkos režimo teisėsaugos institucijų Baltarusijoje įvykdytų nusikaltimų prieš taikius protestuotojus, reikalaujančius skaidrių, laisvų ir sąžiningų prezidento rinkimų, ir neatidėliojamo visų politinių kalinių Baltarusijoje išlaisvinimo.

Taip pat ragina Europos Parlamentą sukurti laikinąjį Baltarusijoje įvykdytų nusikaltimų tyrimo parlamentinį komitetą, nedelsiant pradėsiantį atsakingų Baltarusijos valdžios institucijų klausymus, rengsiantį faktų nustatymo misijas Baltarusijoje ir reguliariai teiksiantį ataskaitas su išvadomis Europos Parlamento plenariniuose posėdžiuose.

Parlamentarų kreipimesi Europos Sąjungos Taryba raginama surengti neeilinį posėdį, kuriame būtų aptarti tolimesni žingsniai, kaip apsaugoti Baltarusijos žmonių pasirinkimą prezidente rinkimuose išrinkti S. Cichanouskają, bei pradėtos rengti tikslinės sankcijos, taikytinos A. Lukašenkai ir jo režimui, kurie buvo atsakingi už rinkimų klastojimą ir represijas, nukreiptas prieš nekaltus žmones, protestuojančius prieš tokią neteisybę.

Visos už žmogaus teisių apsaugą atsakingos tarptautinės organizacijos: Jungtinių Tautų žmogaus teisių taryba, ESBO, Tarptautinis baudžiamasis teismas raginami pradėti tyrimus dėl Lukašenkos režimo rinkimų proceso metu iki 2020 m. rugpjūčio 9 d. ir vėliau įvykdytų nusikaltimų prieš žmones Baltarusijoje.

Delfi primena, kad Baltarusijos valdžiai pirmadienį paskelbus, kad prezidentas Aliaksandras Lukašenka rinkimuose surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai, šalyje kilo krauju ir suėmimais pasibaigusios protesto akcijos prieš rinkimų rezultatų klastojimą.

Opozicijos kandidatė rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja antradienį iš Baltarusijos atvyko į Lietuvą.