Penktadienį prezidentė D. Grybauskaitė kartu su Vokietijos kanclere Angela Merkel, Latvijos ministru pirmininku Mariu Kučinskiu ir Estijos ministru pirmininku Juriu Ratu aptarė aktualiausius Europos Sąjungos darbotvarkės klausimus.

Pasak šalies vadovės, geopolitinės aplinkybės reikalauja, kad Europa daugiau investuotų į savo saugumą. Todėl labai svarbu užtikrinti tinkamą gynybos finansavimą.

„ES turi daugiau investuoti į savo saugumą, kito pasirinkimo nepalieka geopolitinė situacija ir aplinkybės. Tai apima ir gynybos finansavimą, dalyvavimą tarptautinėse misijose, atsparumą kibernetinėms ir hibridinėms grėsmėms“, – bendroje spaudos konferencijoje su Vokietijos kanclere ir Baltijos šalių premjerais sakė D. Grybauskaitė.

Pasak prezidentės, šiuo metu perrašomos tarptautinės prekybos taisyklės, dėl kurių kyla vis daugiau skirtingų nuomonių tarp ES narių.

„Kitas iššūkis – tarptautinė prekyba. Ji tiesiogiai liečia mūsų šalį ir ES. ES turi būti girdima ir bus girdima, tik kai kalbės vienu balsu. Tarptautinė prekyba išliks vieningos ES prioritetu ir šį ateinantį europinį sezoną“, – įsitikinusi prezidentė.

Pasak jos, globalius Europos prioritetus turi atitikti ir naujasis daugiametis ES biudžetas. Vadovai sieks susitarimo dėl naujojo daugiamečio biudžeto dar iki Europos Parlamento rinkimų, sakė D. Grybauskaitė.

„Trečias sudėtingas klausimas – tai diskusijų pradžia dėl daugiametės finansinės perspektyvos – tai europinio biudžeto. Dabar gan sudėtingas laikotarpis, nes vyks pasirengimas ES Parlamento rinkimams. Kai kurios šalys gal ir nenorės skubėti su derybomis, ir komplikuotų aplinkybių daugėja, ir interesai šalių labai įvairūs. Susitarti reikės“, – pažymėjo prezidentė.

Ji taip pat pažymėjo, kad, siekiant užkirsti kelią nelegalios migracijos srautams, būtina skatinti bendras europines pastangas saugant Bendrijos išorės sienas – stiprinant FRONTEX pasienio agentūrą.

„Ketvirtas labai sudėtingas klausimas ir vis nepavyksta surasti ilgalaikių sprendimų – tai yra migracijos iššūkiai. Būtina surasti tvirtą europinį atsaką, todėl ir toliau sieksime stiprinti europinę apsaugos agentūrą, kad ji realiai padėtų saugoti ES išorines sienas, sieksime naujų susitarimų, panašių, kokius turime su Turkija. Taip pat investuosime į trečiąsias šalis, jų ekonomikos vystymąsi ir skirsime daugiau lėšų humanitarinei pagalbai“.

Pasak prezidentės, vadovų dėmesio reikalauja ir artėjantis „Brexit“. Dabar svarbiausia, pasak D. Grybauskaitės, susitarti dėl Jungtinės Karalystės pasitraukimo sąlygų, nes tai – naudingiausias derybų rezultatas abiem pusėms.

„Penktoji problema – „Brexit“ – Jungtinės Karalystės išstojimas. Visi kartu daug dėmesio skiriame šiam klausimui. Norime, kad šios skyrybos įvyktų taikingai, be didelių ir skausmingu pasekmių tiek ES šalims, tiek JK. Turi būti apsaugotos mūsų žmonių socialinės garantijos. Ateities santykiai turi būti naudingi abiem“, – teigė šalies vadovė.