„Viešoje erdvėje matome atvirai demonstruojama nepakantumą iš abiejų pusių. Ir tai tikrai kenkia valstybės reputacijai“, – po prezidento Gitano Nausėdos perskaityto metinio pranešimo Seime žurnalistams sakė D. Grybauskaitė.

Visgi ji pažymėjom mananti, kad prezidento pusėje yra konstituciniai argumentai, išlaikyti dar jos prezidentavimo metu susiformavusią Lietuvos atstovavimo EVT tvarką.

„Mano nuomone, konstituciniai argumentai – ir čia noriu paminėti, kad nepriklausomai nuo asmenybių, patinka ar nepatinka – konstituciniai argumentai dėl dalyvavimo yra prezidento pusėje, o politiniai argumentai reikalauja konstruktyvaus dialogo ir bendro sprendimo“, – teigė D. Grybauskaitė.

Delfi primena, jog G. Nausėda praėjusią savaitę patvirtino atrašęs premjerei I. Šimonytei į laišką, kuriuo Vyriausybės vadovė siūlė keisti susiklosčiusią Lietuvos atstovavimo EVT tvarką. Visgi prezidentas neatsižvelgė į premjerės raginimą sudaryti galimybes ir Vyriausybės vadovui, priklausomai nuo ES viršūnių aptarinėjamų temų, keliauti į EVT posėdžius.

Prieš kelias savaites I. Šimonytė teigė, kad yra parašiusi G. Nausėdai laišką, kuriame deklaravo savo poziciją dėl trintis tarp Prezidentūros ir konservatorių įplieskusio Lietuvos atstovavimo EVT klausimo. Kaip tuomet teigė ministrė pirmininkė, jos pozicija dėl Lietuvos atstovavimo – apie ką ji informavo ir prezidentą – yra tokia, kad prieš kiekvieną ES viršūnių susitikimą būtų galima nuspręsti, kas atstovautų šaliai, atsižvelgiant į klausimų turinį.

Prezidentui atrašius į premjerės laišką, TS–LKD frakcijos narys Matas Maldeikis šalies vadovo atsakymą pavadino „politiniu vandenėliu“, neparemtu jokiais teisiniais argumentais, ir neatmetė galimybės grįžti prie Seime įregistruoto įstatymo, kuriuo siūloma teisiškai reglamentuoti šalies atstovavimą EVT.

Parlamentaras dar pavasario sesijoje įregistravo atskirą įstatymą, kuriuo būtų reglamentuojamas valstybės atstovavimas EVT, tačiau konservatoriai nuo šios iniciatyvos laikinai atsitraukė, tuomet tvirtinę, kad šios situacijos išsprendimui pakanka komitetų pozicijos. Pats projekto iniciatorius pažymi, kad dėl konkrečių veiksmų dar tarsis su visa TS–LKD frakcija, tačiau neatmeta, kad, prezidentui ir premjerei nepavykus susitarti iki artimiausio EVT posėdžio birželio mėnesį, M. Maldeikis grįžtų prie šio projekto.