„Tai pasaulinė tendencija, kai žmonės išdrįsta kalbėti vis garsiau apie tokius reiškinius ir faktus, juos tikrai būtina smerkti. Viešumas yra vienas geriausių instrumentų kovoje su tokiais reiškiniais, nes jie dažniausiai sunkiai įrodomi. Bet tai, kad žmonės išdrįsta kalbėti, aš tikrai sveikinu, nes taikytis tikrai nereikia. Linkiu visiems išdrįsti kalbėti ir neleisti tokiems dalykams vykti mūsų visuomenėje“, – pirmadienį Rukloje žurnalistams sakė D. Grybauskaitė.

Pastaruoju metu viso pasaulio vyrai ir moterys, kuriems teko patirti seksualinį priekabiavimą, pasakoja apie savo atvejus socialinėje žiniasklaidoje, įrašą pažymėdami grotažyme „#MeToo“.

Pastaruoju metu seksualinio priekabiavimo skandalas krečia Vilniaus dailės akademiją (VDA). Profesorius Jonas Gasiūnas nesutiko su kaltinimais, tačiau po anoniminių ir neanoniminių liudijimų buvo priverstas trauktis iš pareigų.

Anoniminių kaltinimų priekabiavimu sulaukė ir dar du VDA dėstytojai, vienas jų, docentas Arvydas Liepuonius, pirmadienį pasitraukė iš darbo.

Prieš keletą mėnesių kaltinimų seksualiniu priekabiavimu sulaukė režisierius Šarūnas Bartas. Apie netinkamą jo elgesį prabilo aktorė Julija Steponaitytė ir dailininkė Paulė Boculaitė. Š. Bartas tuomet sakė su kaltinimais nesutinkantis.

Sekmadienį socialiniame tinkle savo išgyvenimais pasidalijusi scenografė Simona Biekšaitė tvirtina, kad prieš 10 metų prie jos seksualiai priekabiavo LMTA dėstytojas, režisierius, Lietuvos rusų dramos teatro vadovas Jonas Vaitkus. Pastarasis užsimena, kad dėl šio pareiškimo svarsto kreiptis į teismą.

Spręs, ar G. Trimakui teikti nacionalinę premiją

Dalia Grybauskaitė teigia, kad bus sprendžiama, ar kitą savaitę seksualiniu priekabiavimu apkaltintam fotografui Gintautui Trimakui teikti Nacionalinį kultūros ir meno premiją.

„Šis klausimas bus sprendžiamas kiek vėliau“, – pirmadienį Rukloje žurnalistams sakė valstybės vadovė.

Vėliau prezidentės spaudos tarnyba papildė, kad Nacionalines kultūros ir meno premijas skiria Vyriausybės sudaryta speciali komisija.

„Po tokios patirties turėtų būti sugriežtinta kandidatų atranka, įvesti reputacijos reikalavimai, peržiūrima ir pačios komisijos sudarymo tvarka“, – teigiama Prezidentūros komentare.

Pastaruoju metu trys nacionalinės premijos laureatai sulaukė kaltinimų dėl seksualinio priekabiavimo.

G. Trimakui ji turėtų būti įteikta vasario 15-ąją Vilniuje.

S. Skvernelis pritaria griežtesnei atrankai

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad į viešumą iškilus istorijoms dėl kelių nacionalinės premijos laureatų galbūt netinkamo seksualinio elgesio, premijų skyrimo kriterijai turėtų būti papildyti ir nepriekaištingumo reikalavimais.

„Kalbant apie tas premijas, kurios jau paskirtos, jos galėtų būti atimtos tokiu atveju, jei asmuo būtų pripažintas kaltu. Kitas momentas – dėl premijų skirstymo (...) po tokių įvykių, skiriant Nacionalines premijas, turėtų, galbūt, atsirasti, nenoriu sakyti, kad nepriekaištingos reputacijos kriterijus, bet bent jau minimalus patikrinimas, kad tie, kurie jau pripažinti padarę priešingą teisei veiką, negalėtų pretenduoti tapti premijų laureatais“, – žurnalistams Vilniuje pirmadienį sakė S. Skvernelis.

Premjeras pritaria, kad reputacijos kriterijaus taikymas „būtų sveikintinas“ skiriant ir kitas valstybines premijas. Kartu jis pažymėjo neturintis priekaištų Nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijai.

S. Skvernelis pažymėjo, jog nesant teismo sprendimui „nėra prielaidų atimti tokią premiją“. Kalbėdamas apie premijos dar neatsiėmusį G. Trimaką, jis teigė, jog priimti ją, ar ne, turėtų apsispręsti pats menininkas.

„Jei jis jaučia ar mano, kad tikrai elgėsi netinkamai, matyt, būtų protingiausia pačiam atsisakyti. Jei mano, kad prielaidų šiems kaltinimams nėra, galbūt jis galės drąsiai, žiūrėdamas visiems į akis, tą premiją ir atsiimti“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Kartu premjeras sveikino liudijimus apie netinkamą žinomų asmenų seksualinį elgesį.

„Reikia sveikinti drąsius žmones, kurie pagaliau prabyla apie tokius atvejus, nes tai yra uždelsta – kol nebuvo pareiškimų ar informacijos, atrodė, kad viskas tvarkoje. Nors, kaip dabar paaiškėja, kažkas prieš dešimt, penkiolika metų matė, nuolat stebėjo tokius atvejus, ar turėjo įtarimų, bet tylėjo. Aišku, geriau vėliau, nei niekada“, – sakė jis.