DELFI primena, kad jau antrą savaitę Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) patalpose nakvoja streikuojantys mokytojai, o pamokos kai kuriose mokyklose nevyksta jau kelias savaites.

Andriaus Navicko vadovaujama pedagogų profesinė sąjunga kaltino Vyriausybę imituojant derybas dėl jų reikalavimų.

Savaitę Švietimo ir mokslo ministerijoje esantys pedagogai žada nepalikti patalpų, kol nebus tęsiamos derybos.

Jie prašo penktadaliu didinti mokytojų atlyginimų koeficientus, taip pat didinti nekontaktinių valandų skaičių priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo pedagogams, naikinti pareiginės algos pastoviosios dalies funkcinius intervalus, mažinti klases.

Vyriausybė sako, kad įgyvendinti visus A. Navicko profsąjungos reikalavimus papildomai kainuotų apie 300 mln. eurų, bet protestuojantieji teigia, kad šie skaičiai – išpūsti.

Profsąjunga taip pat sako, kad yra atvira pasiūlymams reikalavimus vykdyti etapais, tačiau pirmuosius žingsnius norėtų matyti jau nuo kitų metų.

Tuo metu ministras pirmininkas Saulius Skvernelis trečiadienį paskelbė, kad davė nurodymą sukurti derybų grupę dėl viešojo sektoriaus finansavimo iki 2025 metų.

Šią savaitę biudžetui dar kartą pritarusi Vyriausybė iki šiol teigė, kad tai neįmanoma ir reikalavimai galėtų būti vykdomi nebent nuo 2020-ųjų.