„Nesvarbu, kokia sudėtinga situacija bebūtų, negalime vieni kitų kaltinti ir gėdinti. Turime rasti konsensusu paremtus sprendimus, nes Europa yra apie supratimą ir sutarimą, o ne apie primetimą, plakimą ir anksčiau nenaudotų instrumentų panaudojimą“, – sakė D. Grybauskaitė Pasaulio ekonomikos forume Davose.

„Pastaruoju metu matome pavyzdžius, kaip institucijos bando jėga primesti kai kuriuos sprendimus, kurie sukėlė pasipiktinimą tarp valstybių narių ir sudarė labai blogą įspūdį kai kurių šalių gyventojams“, – pridūrė ji.

Taip šalies vadovė kalbėjo diskusijoje apie Vidurio ir Rytų Europą, kur dalyvavo ir Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžėjus Duda) ir Ukrainos vadovas Petro Porošenka.

ES svarsto Lenkijai pritaikyti sankcijas dėl prieštaringai vertinamos teismų reformos. Anot Briuselio, ji kelia pavojų teisinės valstybės principams.

Lenkiją valdantys dešinieji teigia, jog 2015 metų pabaigoje inicijuota pertvarka būtina siekiant kovoti su korupciją ir išlaisvinti teismų sistemą nuo komunistinio praeities šešėlio.

Pasak A. Dudos, panašios institucijos yra ir kitose ES valstybės, pavyzdžiui, Ispanijoje ar Švedijoje.

„Aš nesuprantu, kodėl mūsų reformos Lenkijoje yra antidemokratinės, tačiau tokios pačios institucijos kitose ES šalyse yra tinkamos“, – sakė Lenkijos prezidentas.

Jis tvirtino besidžiaugiantis, kad pastaruoju metu Europos Komisija su Varšuva bent palaiko dialogą.

„Tai iš tikrųjų labai svarbu, nes, patikėkite manimi, tai yra kažkas naujo. Prieš kelis mėnesius nebuvo jokio dialogo, buvo tik Europos Komisijos narių diktatas“, – kalbėjo A. Duda.

ES 2017 metų pabaigoje taip pat kreipėsi į Teisingumo Teismą dėl Lenkijos, Čekijos ir Vengrijos atsisakymo sutikti su pabėgėlių perkėlimo kvotomis.