Dalios Grybauskaitės teigimu, būtina ieškoti sprendimų, kaip padėti šiai šaliai, kurios indėlis yra strateginis pažabojant terorizmo ir migracijos keliamas grėsmes Europai.

Tai Lietuvos vadovė sakė antradienį per susitikimą su Vilniuje viešinčiu Turkijos užsienio reikalų ministru Mevlutu Cavugoğlu, pranešė Prezidentūra.

Pranešime pabrėžta, kad Turkija yra patikima NATO narė, jos vaidmuo esminis užtikrinant viso aljanso kolektyvinę gynybą, todėl per susitikimą D. Grybauskaitė akcentavo, kad transatlantiniam saugumui itin svarbu, jog dvi sąjungininkės – JAV ir Turkija – rastų būdų tarpusavio įtampai įveikti.

Prekybos nesutarimai tarp Turkijos ir JAV rugpjūtį nusmukdė liros vertę beveik 20 proc., o šalies lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas apkaltino Vašingtoną vykdant politinį sąmokslą.

Stebėtojai perspėja, kad ginčai su ES ir JAV skatina Turkiją atsigręžti į Rusiją.

Lietuva savo ruožtu tvirtina remianti ES ir Turkijos dialogą. Anot pranešimo, sėkmingas tokios partnerystės pavyzdys – prieš dvejus metus įsigaliojęs ES ir Turkijos susitarimas dėl migracijos.

„Tai veiksmingiausias instrumentas suvaldant iš Sirijos į Europą plūstantį pabėgėlių srautą, kuris nelegalių atvykimų skaičių sumažino 95 procentais“, – teigiama Prezidentūros pranešime.

Per praėjusius metus dvišalė Lietuvos ir Turkijos prekyba išaugo 59 proc. ir siekė daugiau nei pusę milijardo eurų. Lietuva palaiko tolesnį ES ir Turkijos muitų sąjungos gilinimą.

Turkija yra pagrindinė lietuvių atostogų ir turizmo kryptis. Pernai šioje šalyje apsilankė 135 tūkst. turistų iš Lietuvos.

Turkija taip pat yra viena iš Vilniuje veikiančio NATO energetinio saugumo kompetencijos centro steigėjų, o jos karo laivai šiemet dalyvavo aljanso pratybose Baltijos jūroje „Baltops“.