„Pačioje karo pradžioje sakiau, kad V. Putinas supranta tik jėgos veiksmus. Ir jis gali būti sustabdytas tik karo lauke, ne sankcijomis. Sankcijos skausmingos mums visiems, jos veikia ilgalaikėje perspektyvoje.

Bet tik karo lauke – mes turime Ukrainai suteikti reikalingą ginkluotę greitai, kad karas būtų trumpesnis. Kuo ilgiau mes laukiame, tuo ilgiau mes pratęsiame šį karą“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Buvusi šalies vadovė teigė, jog NATO pokyčių buvo prašoma nuo pat Krymo aneksijos.

„Tai net geriau, nei mes tikėjomės. Mes prašėme tokių pokyčių po Krymo okupacijos 2014 metais, bet buvo sunku įtikinti mūsų partnerius. Dabar V. Putinas įtikino dėl pokyčių, labai efektyviai įtikino“, – sakė ji.

Delfi primena, kad Turkija antradienį vakarą pareiškė, jog „gavo, ką norėjo“ iš pokalbių su Švedijos ir Suomijos atstovais. Išsprendus nesutarimus, NATO šalių lyderiai per susitikimą Madride formaliai pakvies šias dvi valstybes tapti Aljanso narėmis, pranešė bloko generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Ir kitus NATO viršūnių susitikime planuojamus sprendimus D. Grybauskaitė vertino kaip didžiulį žingsnį į priekį.

„Po 12 metų turėsime naują koncepciją, Rusija bus įvardina kaip tiesioginė grėsmė mūsų aljansui ir demokratiniam pasauliui, Kinija taip pat bus minima.

Tai yra didžiulis žingsnis į priekį. Ir bus keičiama viskas – pradedant nuo gynybos planų, kurie turėjo būti atnaujinti“, – kalbėjo kadenciją baigusi šalies vadovė D. Grybauskaitė.

Ji interviu CNBC kalbėjo, jog padaugės karinių pajėgumų, o kilus grėsmei bus apgintas kiekvienas NATO centimetras.

„Tai, kas buvo būtina vakar, mes tai turėsime šiandien“, – pozityviai planuojamus pokyčius interviu vertino D. Grybauskaitė.

Interviu metu paklausta, kokią V. Putino reakciją į NATO plėtrą prognozuoja, kadenciją baigusi šalies vadovė D. Grybauskaitė teigė jog reakcijos jau yra.

„Jis gąsdina Lietuvą dėl Kaliningrado tranzito ir visa tai buvo normalu, nuspėjama. Mes bent jau jų nebijome. Tegul V. Putinas bijo pats savęs, nes mes pripratę gyventi tokioje aplinkoje. Mes turime padėti viskuo, kuo galime.

Ne tik plėsdami NATO, bet padėti Ukrainai įveikti V. Putino armiją, imperialistines ambicijas Ukrainoje. Tai geriausia NATO gynyba“, – interviu metu sakė D. Grybauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)