„Manau, kad politikai ir mes visi mėginame skirti dėmesį tiek, kiek (esame. – ELTA) pajėgūs. Matyt, tie pajėgumai nėra tokie rezultatyvūs“, – žurnalistams penktadienį sakė D. Grybauskaitė.

Kadenciją baigusi prezidentė taip pat pripažįsta, kad EK pastabos dėl socialinės atskirties „eina iš metų į metus“, ir teigia, kad prie atskirties didinimo prisidėjo Lietuvą ištikusios krizės.

„Pastabos eina jau iš metų į metus, ypač dėl socialinės atskirties ir nelygybės. Dabar mėginama, aišku, investuoti ir į mokesčių tam tikrus pokyčius. Tai yra gerai, bet, aišku, tie dalykai sprendžiami ne iš karto, lėtai... Tie šokai ir krizės, kurias išgyveno Lietuva per šiuos paskutinius 20 ar 30 metų, iš tikrųjų išlaikė socialinę atskirtį, jos nesumažino“, – įžvalgomis dalinosi D. Grybauskaitė, pabrėždama, kad prie atskirties didinimo prisidėjo ir vykdomos radikalios reformos.

Ji akcentavo, kad, pakilus gyventojų pragyvenimo lygiui, būtina prioretizuoti socialinės atskirties mažinimo klausimus.

„Dabar, ypač, kai mūsų pragyvenimo lygmuo pakilęs, būtina daryti prioritetu socialinės atskirties mažinimo klausimus. Ir manau, kad ateinančios vyriausybės tikrai tuo užsiims“, – sakė kadenciją baigusi prezidentė.

ELTA primena, kad Europos Komisijos (EK) vasario mėnesį pateiktoje ataskaitoje pažymimi teigiami šalies žingsniai dėl skurdo mažinimo. Visgi yra atkreipiamas dėmesys ir į kritinius aspektus. Aptarus ataskaitas su ES valstybėmis narėmis, gegužę bus pateiktos šalims skirtos rekomendacijos.

Praėjusiais metais Lietuvai skirtoje ataskaitoje EK taip pat nurodė, kad šalies pajamų nelygybė ir socialinė atskirtis yra kritinės būklės. Joje atkreiptas dėmesys ir į mažėjantį darbingo amžiaus žmonių skaičių.