Anot šalies vadovės, tokio tipo ir lygio pratybos, kai šalį treniruojamasi ginti visais nacionaliniais pajėgumais ir padedant sąjungininkams, rengiamos po 20 metų pertraukos.

„Tai vienos didžiausių Baltijos regione karinių pratybų, rengiamos pagal 5-ąjį NATO straipsnį, kuris, jeigu reikėtų, būtų aktyvuotas. Treniruotėje dalyvaus net 22 NATO šalys, taip pat virš 4000 karių, 50 karo laivų ir 60 orlaivių. Pirmą kartą vyksta tokio masto pratybos, taigi pasižiūrėsime, kaip atrodo mūsų partneriai, ir kaip jie pasirengę atlikti savo pareigą kaip NATO partneriai“, – LRT RADIJUI sakė prezidentė.

Pirmą kartą Klaipėdos uoste vienu metu prisišvartavo 37 karo laivai. Iš viso tarptautinėse Baltijos jūros pratybose dalyvaus apie 50 laivų ir 60 orlaivių.

Pasak krašto apsaugos ministro Raimundo Karoblio, šios pratybos rodo tvirtą Lietuvos ir NATO sąjungininkų ryžtą ginti Baltijos regiono šalis.

Ministras drauge su prezidente ir užsienio diplomatais Palangoje stebės amfibijų operaciją – pėstininkų išsilaipinimą paplūdimyje. Šios jūrų pratybos vyksta tuo pačiu metu kaip ir didžiausios nacionalinės pratybos „Perkūno griausmas“ ir tarptautinės pratybos „Kardo kirtis“.

Prezidentūros teigimu, tokio lygio pratybos, kai šalį treniruojamasi ginti visais nacionaliniais pajėgumais ir su sąjungininkų pagalba, rengiamos po 20 metų pertraukos.