Druskininkų verslininkas kreipėsi į teismą ir paprašė panaikinti Šalčininkų antstolės Terezos Gerasimovič patvarkymą, kuriuo buvo uždrausta Grūto parke eksponuoti 15 skulptūrų.

Savo skunde jis nurodė, kad antstolės nurodymas – neįgyvendinamas.

„Tegul man parašo, kaip vykdyti teismo sprendimą, - sakė V. Malinauskas. – Kai antstolės paklausiau, kaip man vykdyti patvarkymą, ji tik pečiais gūžtelėjo. O tai kaip man žinoti? Juk negaliu paprasčiausiai imti ir patraukti 110 tonų sveriančių skulptūrų".

Verslininkas stebisi, kaip eksponuojamos sovietinės skulptūros gali pakenkti civilinės bylos dėl autorinio atlyginimo skulptūrų kūrėjams nagrinėjimui. Esą tai stebina ir į parką užsukančius lankytojus – jie tik stebisi tokiais mūsų valdžios veiksmais.

„Apskritai, kokie gali būti autoriniai atlyginimai, juk skulptoriai jau yra gavę atlyginimą, šie kūriniai buvo perduoti valstybei. Parkui perduodama skulptūras saugoti Vyriausybė turėjo šią problemą išspręsti, bet to nepadarė ir dabar ieško, kad kas nors už tai atsakytų".

Patvarkymą dėl skulptūrų eksponavimo Grūto parko įkūrėjams ir valdytojams bendrovei „Hesona" bei viešąjai įstaigai „Hesonos klubas" pateikusi antstolė T. Gerasimovič teisminio ginčo nekomentuoja, tačiau patvirtino, kad teismo sprendimas, draudžiantis eksponuoti skulptūras, nevykdomas.

Savo rašte teismui ji nurodė, kad potvarkyje buvo panaudotos tik teismo nutartyje dėl laikinųjų apsaugos priemonių paskirtos priemonės, jokie nauji nurodymai nebuvo pateikti.

Šalčininkų rajono apylinkės teismas Grūto parko įkūrėjų skundą dėl antstolės veiksmų buvo atmetęs, tačiau „Hesona" ir „Hesonos klubas" teismo nutartį apskundė Vilniaus apygardos teismui.

Rašytinio proceso tvarka apeliacinį skundą nagrinėjanti teisėja Dalia Višinskienė sprendimą žada paskelbti gruodžio pabaigoje.

Vilniaus apygardos teismas dar liepos 10-ąją paskelbė nutartį, kuria Grūto parkui buvo uždrausta bet kokiais būdais naudoti skulptūras „Kryžkalnio motina", „Keturi komunarai", Kapinės/Stelos kariams, J. Pševalskis, V.Putna, V. Leninas (3 skulptūros), Sniečkus, Memorialinis ansamblis komjaunuoliams, K.Preikšas, Paminklas tarybiniams partizanams pogrindininkams, Angarietis, Gaška, S. Vaupšas. Be to, uždrausta eksponuoti paveikslą „Svečiuose pas kiaulininkę Stasę Vitkienę".

Taip pat buvo uždrausta prekiauti atvirukais bei saldainių rinkiniais, ant kurių pavaizduota „Kryžkalnio motina" bei „Keturi komunarai". Šias skulptūras sukūrė Bronius Vyšniauskas.

Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūra (LATGA-A) teismui nurodė, kad 1998-ųjų gruodžio 31 dienos Vyriausybės nutarimu kūriniai buvo perduoti pelno nesiekiančiai viešajai įstaigai „Hesonos klubas" dėl laikino neatlygintino naudojimo ir eksponavimo.

Dauguma minėtų kūrinių buvo sukurti stovėti visuomenei laisvai prieinamose viešose vietose. Tačiau Grūto parko savininkai iš lankytojų ima mokestį ne tik už įėjimą, bet ir už teisę filmuoti bei fotografuoti.

Be to, LATGA-A piktinosi, kad ant „Rūtos" saldainių dėžučių bei ant atvirukų, kuriose vaizduojamos skulptūros, nenurodyti kūrinių autoriai. Taip pat paaiškėjo, kad kai kurie kūriniai yra iškraipyti.

Vilniaus apygardos teismo nutartį dėl laikinųjų apsaugos priemonių paliko galioti Lietuvos apeliacinis teismas. Jis mano, kad „yra pakankamas pagrindas įtarti, kad buvo padarytas autorių teisių pažeidimas".

Grūto parkas su LATGA-A taip pat bylinėjasi dėl sumokėtų beveik 6 tūkst. litų. „Hesonos klubo" ieškinyje teismui yra nurodyta, kad LATGA-A esą neturėjo teisės reikalauti mokėti įmokas už Grūto parke grojamą muziką.

Be to, parko vadovai pareiškė, jog 2006-ųjų pabaigoje nutraukę sutartį jie daugiau negroja muzikos kūrinių, todėl esą autorių teisių gynėjai neturi teisės reikalauti mokėti sutartyje numatyto mokesčio.

Tačiau antstolis yra nustatęs, kad šių metų kovo 7-ąją Grūto parke buvo grojami muzikos kūriniai.