„Turime du lietuvius tarnyboje, abu dirba valstybės sekretoriate. Tai yra ir garbė mūsų tautai, kad turime tuos žmones ten, bet, manau, kad ir nauda visuotinė Bažnyčiai, nes abu yra šaunūs kunigai ir labai kompetentingi savo srityse“, – žurnalistams trečiadienį sakė arkivyskupas.

LRT televizija trečiadienį pranešė, jog Vatikano diplomatas monsinjoras Rolandas Makrickas paskirtas Šventojo Sosto valstybės sekretoriato administracijos direktoriumi.

Šis postas laikomas itin svarbiu, nes sekretoriatas kuruoja Šventojo Sosto ekonominę ir administracinę politiką, tvarko Vatikano iždą.

LRT skelbia, jog tai pirmas kartas, kai administracijos direktoriumi paskirtas ne italas.

Šventojo Sosto valstybės sekretoriate taip pat dirba dar vienas lietuvis dvasininkas - monsinjoras Visvaldas Kulbokas.

Bažnyčios istorikų teigimu, R. Makricko pareigos galėtų būti prilygintos pasaulietinėms prezidentūros kanclerio pareigoms.

Aukštesnes pareigas Vatikane yra ėjęs kardinolas Audrys Juozas Bačkis: jis buvo Bažnyčios Viešųjų užsienio reikalų tarybos vicesekretoriumi. Tai, pasak ekspertų, būtų prilyginta pasaulietinėms vicepremjero pareigoms.

R. Makrickas LRT patvirtino pareigas pradėjęs eiti rugpjūčio 10 dieną.

Jis yra dirbęs apaštalinėje Nunciatūroje Vašingtone, Vatikano atstovybėje Jungtinėse Valstijose. Paskutiniuosius dvejus metus dirbo Apaštalinėje Nunciatūroje Gabone ir Kongo Demokratinėje Respublikoje.