Pagal dabartinę tvarką, kremuoti palaikai yra laidojami dedant juos į kapavietę kapinėse arba į nišą kolumbariume, pelenai gali būti išbarstomi kapinių kremuotų palaikų barstymo lauke.

Taip pat kremuoti žmogaus palaikai urnoje gali būti laikinai saugomi namuose ar kitose saugojimui tinkamose vietose.

Socialdemokratas Linas Jonauskas inicijuoja pataisą, kad taip pat kremuoti palaikai galėtų būti išbarstomi ne arčiau kaip 5 kilometrai nuo kranto Baltijos jūroje, upėse, išskyrus miestus, gyvenamąsias teritorijas, pliažus.

Parlamentaras sako, kad žmonės nesilaiko esamos tvarkos, norint išpildyti mirusiojo valią kremuoti palaikai barstomi pajūryje: paplūdimyje, Pajūrio regioniniame parke, jo miškuose, ant Olando Kepurės ir kitose žmonių lankomose vietose.

„Nesant galimybės išpilti mirusiojo pelenus atsakingai, saugiai jūroje, upėje ar neurbanizuotoje vietovėje, sudaro sąlygas neteisėtai tai atlikti pasirinktose vietose. Pajūrio regioninio parko darbuotojai ir svečiai lankytinose pajūrio vietose, pliažuose randa pelenų ir mirusįjį po kremavimo identifikuojančių žetonų, paplūdimio šiukšliadėžėse aptinkamos palaikams laikyti skirtos kapsulės. Tai rodo, kad nelegalaus pelenų išbarstymo praktika plinta“, – sakoma pataisos aiškinamajame rašte.

Anot iniciatoriaus, nustačius pelenų išbarstymo tvarką tai bus galima padaryti legaliai, apsaugant Pajūrio regioninį parką, viešąsias, žmonių lankomas vietas kartu suteikiant alternatyvą įgyvendinti paskutinę mirusiojo valią išbarstyti jo pelenus jūroje, upėje, kai tai atliekama ne mieste, gyvenvietėje ar pliaže.

Žmonių palaikų laidojimo įstatymo pataisą parėmė skirtingų frakcijų parlamentarai, tarp jų Laisvės partijos atstovė teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska bei kiti.