Kreipimesi, kaip skelbia Europos Parlamento nario Petro Auštrevičiaus biuras, EP narių grupė prašo nurodyti, ar Europos Komisija ketina iš dalies keisti gaires dėl prekių, kurioms taikomos ES sankcijos, tranzito per Bendrijos teritoriją tarp Rusijos žemyninės dalies ir Kaliningrado srities.

„Prašytume nurodyti, kokie tranzito tvarkos pakeitimai yra svarstomi ir kokia apimtimi šiuo klausimu konsultuojamasi su Lietuva bei kitomis ES valstybėmis, besiribojančiomis su Kaliningrado sritimi? Kaip planuojami pakeitimai paveiks ES sankcijų politiką Rusijos atžvilgiu? Kokią įtaką tai turės ES patikimumui ir reputacijai, turint galvoje tai, kad bet kokios nuolaidos agresoriaus bus vertinamos kaip ES silpnumas“, – rašoma europarlamentarų grupės kreipimesi į EK narius.

Kreipimosi iniciatorius EP frakcijos „Renew Europe“ narys Petras Auštrevičius pabrėžia asmeniškai negalintis sutikti su Europos Komisijos jau kurį laiką oficialiai kartojama pozicija, esą Komisija sankcionuojamų rusiškų prekių tranzito į ir iš Kaliningrado klausimu gali supažindinti Europos Parlamentą tik su jau priimtų sprendimų rezultatais.

„Lietuvai tokia sprendimų priėmimų tvarka netinka. Kadangi atsakingi eurokomisarai atsisakė pristatyti savo pozicijos motyvus ir pačius artėjančius sprendimus Europos Parlamento Užsienio reikalų komiteto posėdyje, su kolegomis kreipėmės į eurokomisarus V. Dombrovskį ir M. McGuinness, prašydami atsiųsti paaiškinimus ir pagrįsti Komisijos sprendimus raštu. Tikiuosi, tai bus padaryta operatyviai, per įmanomai trumpiausią laiką“, – sako P. Auštrevičius.

P. Auštrevičius dar kartą ragina Europos Komisiją nepasiduoti spaudimui ir dezinformacijai iš karo nusikaltimus Ukrainoje tebevykdančios Rusijos pusės.

„Sankcijas rusiškoms prekėms bendru sutarimu priėmė visos ES šalys, todėl negali būti jokių išlygų jų įgyvendinimui, t.y. negali būti tokios tranzito tvarkos, kuri galiotų išskirtinai Lietuvai ar kitoms su Rusija besiribojančioms ES šalims“, – įsitikinęs P. Auštrevičius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)