„Šią minutę ligoninėje yra 29 žmonės, iš kurių 3 jau kelios dienos yra su nustatytu koronavirusu. Iš tų 29 asmenų 24 asmenų tyrimai yra išvežti į Vilnių, dar du bus pridėti ir apie 12-13 val. turėtume žinoti paskutinius rezultatus. (…) Naujų atvejų kol kas nėra identifikuota“, – pirmadienį žurnalistams sakė V. Grubliauskas.

Jo teigimu, apsaugos priemonių aprūpinimas nevyksta sklandžiai.

„Priemonių trūkumo kol kas nėra. Bet pasakyti, kad ramiai laukiame ateities ir esame pasiruošę bet kokiam protrūkiui, būtų neatsakinga.

Naudodamasis proga, siunčiu žinią Vilniui – ministerijai, Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui. Kalbant apie kaukes, pirštines, akinius ir kitus dalykus, šiandien išgyventi galima, bet žvelgiant į perspektyvą, vis tik aprūpinimas nevyksta labai sklandžiai“, – sakė V. Grubliauskas.

Kartu jis teigė, kad Klaipėdos universitetinė ligoninė dar negavo atsakymo dėl leidimo atlikti koronaviruso tyrimus patiems. To, sakė V. Grubliauskas, tikimasi artimiausiu metu.

„Kol kas vis dar nėra atsakymo dėl galimybės universitetinėje ligoninėje atlikti testavimą, nors, kaip jau seniai informuota, tiek visi regentai, visa įranga yra paruošta“, – sakė S. Grubliauskas.

„Aš vis tik sakyčiau, kad tai visiškai nelogiškas, nemotyvuotas, mano manymu, sprendimas. Ir pasakymas, kad viskas gali būti atliekama, kaip iki šiol – Vilniuje ir kad nesusidaro reikiamas kiekis tam, kad ekonomiškai apsimokėtų daryti Klaipėdoje, aš manau, kad tokiomis sąlygomis, tokiu režimu, tai mažų mažiausiai neatsakinga. Bet tikiuosi, kad šiomis dienomis šis klausimas bus išspręstas ir Klaipėdoje bus galima atlikti šituos tyrimus“, – pridūrė Klaipėdos miesto meras.

Turi iki maksimumo sumažinti kontaktus

Pasak mero, viešosioms įstaigoms mieste galioja taisyklė minimizuoti bet kokius tiesioginius kontaktus su interesantais, nenutraukiant veiklos ir aptarnavimo tais atvejais, kai tai yra neišvengiama. Įėjimas į savivaldybės administraciją yra uždarytas, panašus režimas bus ir Rotušėje.

„Kadangi karantinas jau galioja visoje Lietuvoje, visa informacija yra teikiama centralizuotu telefonu 1808“, - priminė V. Grubliauskas.

Pasak mero, Klaipėdoje centrinis fortpostas šiuo klausimu yra universitetinė ligoninė.

„Su ja palaikome nuolatinį ryšį. Šiandien dar susitiksime su visų gydymo įstaigų Klaipėdoje vadovais (…) susitarti ir koordinuoti veiksmus, kurie gali būti reikalingi ateityje. Kalbu apie slaugytojų, sanitarų rezervą, kurio tikėtina, kad reikėti netrukus reikėti“, - sakė V. Grubliauskas.

Pasak mero, mieste gyvenimas sulėtėja iki maksimumo, tačiau nereiškia, kad jis sustoja.

„Paslaugos, kurių reikia, yra teikiamos. Dirba Civilinės metrikacijos skyrius, kalbant apie būtinąsias paslaugas, kurios yra neišvengiamos. Jos yra teikiamos, vengiant tiesioginio kontakto. Kažkas domėjosi, ar galima kelti vestuves? Apie vestuvių kėlimą mes nekalbame, tačiau santuokų registravimas dalyvaujant keturiems žmonėms bus“, - sakė V. Grubliauskas.

Šalyje – karantinas

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad naktį iš sekmadienio į pirmadienį Lietuvoje patvirtinti dar du nauji koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejai. Abu asmenys – grįžę iš užsienio, abu izoliuoti ir gydomi Vilniuje, Santaros klinikose.

Patikslinama, kad vienas asmuo grįžęs iš Ispanijos, kitas – iš Vokietijos. Dėl šių naujų atvejų pradėti epidemiologiniai tyrimai.
Taigi Lietuvoje patvirtinta šiuo metu 14 COVID-19 atvejų. Visi jie – įvežtiniai. Pirmoji pacientė jau pasveikusi ir išleista namo.

SAM ragina žmones vadovautis medikų ir institucijų nurodymais, tai yra, maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Grįžusiems iš paveiktų teritorijų 14-os dienų saviizoliacija yra privaloma.

Primenama, kad atsižvelgiant į situaciją dėl koronaviruso plitimo visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje prasidėjo karantinas. Karantino režimo trukmė – nuo kovo 16 d. 00 val. iki kovo 30 d. 24 val.