Paskutiniais oficialiais duomenimis, virusas nustatytas 154 asmenims. Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas sako, kad patikros punkto darbas vyksta pilnu pajėgumu, o medikai dirba gerokai sudėtingesnėmis sąlygomis.

„Savivaldybė jau yra numačiusi patalpas medikams, kurie baiminasi grįžti į namus, kad šeimos nariai netaptų šios kovos metu priešakinių pozicijų dalyviai. Jie turi registruotis savivaldybės nurodytame viešajame tinklapyje“, – informuoja meras.

V. Grubliauskas patikino, kad balandžio ir gegužės mėnesį bus sustabdyti visi masiniai renginiai bus sustabdyti.

„Į tai patenka ir laivų paradas. Taip pat nevyks sporto renginiai“, – patikslino meras.

Anot Klaipėdos mero, dėl koronaviruso grėsmes neribotam laikui stabdomi ir kiti renginiai, kurie buvo didžiuliu traukos centru.

Meras sako, kad šiai dienai, informacijos išties daug, tad kai kuri kinta gana greitai ir apgailestavo, kad dar sekmadienį jį pasiekusi žinia iš ministerijos, kad greitu laiku galės kiekvienas norintis asmuo tirtis privačiai dėl COVID-19, po kelių valandų jau buvo paneigta.

„Šiek tiek nuvylė ministerijos žinia, kad privačioms klinikoms nebeleidžia atlikti tyrimų, nors dar vakar pasidžiaugiau. Deja, pasirodo, tokios informacijos, kurią reikia pakeist, yra ir pačioje ministerijoje. Manau, tai labai svarbu, kad žmonės galėtų pasitikrinti ir žinoti savo būklę, todėl tikiu, kad ministerija ras sprendimą“, – patikslino meras.

Meras kreipėsi į Sveikatos ministrą Aureliją Verygą, kad kuo mažiau būtų biurokratijos.

„Nepykite, ministre, Jūsų paties frazė: „nesudeginkite medikų“, tai nedeginkite jų ant biurokratijos popierių laužo“, – emocingai reaguodamas meras teigia negalintis tokios situacijos stebėti ramiai.

Anot V. Grubliausko, šiuo metu tereikia leidimo, tad jei ne biurokratija, žmonės galėtų jau vykti pasitikrinti.

Apie atvykstančiųjų srautus ir jų karantinavimo sąlygas, kol kas taip pat laukiama, koks bus sprendimas valstybiniu lygiu.

„Šiuo metu mes galime ištirti 400 pacientų. Šiuo metu 20 žmonių dar laukia tyrimų“, – sako Klaipėdos universitetinės vadovas vyr. gydytojas Vinsas Janušonis.

Anot mediko, šiuo metu užkrato plitimas tarp medikų yra ne nuo atvežtų ligonių. Liga išplito iš išorės, ne per jau žinomus ar įtartus sergančiuose.

V. Janušonis sako, kad šiuo metu pakanka ir apsaugos priemonių tiems, kurie kurie dirba su didesne rizikos grupe žmonių, tačiau bėda ta, dalis priemonių turi ne ilgam laikotarpiui. Visgi V. Janušonis patikino, kad pas juos keliauja papildomos priemonės nuolat, tad rezervai yra pildomi.

„Mes esme gavę paramą ir didesnę, ir mažą. Apie 40 įmonių ir asmenų. Neskirstoma, ar gautos priemonės suaukotos, ar užsakytos, naudojame visas“, – sako Klaipėdos universitetinės vadovas.

V. Janušonis sako, kad tų, kurie nėra karantine, medikų darbas gerai organizuotas. Tie, kurie nedirba šiuo metu tiesioginio savo darbo, yra pasiprašę padėti savanoriškai Infekciniame skyriuje.

Ligoninės vadovas situaciją vertina realiai ir sako, kad nė viena ligoninė nėra apsaugota nuo viruso plitimo ir jos viduje, tą rodo užsienio šalių pavyzdys. Remiantis tuo, anot V. Janušonio, daroma viską, kad būtų užtikrintas saugumas. Be to, leidus kas savaitę testuoti medikus, kurie dirba su segančiaisiais, tas bus padaryta.

„Esame numatę šią savaitę patikrinti visus medikus, dirbančius su infekuotais ir įtarimais. O jei yra karščiavimas, ar kiti požymiai, medikas tikrinamas nedelsiant. Be to, netrukus turėsime įrenginį, kurio dėka turėsite daug geresnes galimybes tikrinti visus“, – sako Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas.

Savivaldybė paskelbė, kad jie užsakė dar vieną respiratorių siuntą Klaipėdos universitetinei ligoninei. Taip pat ima bendradarbiauti ir su Vilniaus savivaldybe dėl papildomų priemonių pirkimo ateityje.