V. Grubliauskas džiaugėsi, kad yra užsakyta apie 50 tūkst. respiratorių, jų tikimasi per maždaug tris savaites.

„Žinių yra pakankamai nemažai, pabandysiu jas visas apžvelgti. Pati paskutinė žinia – Klaipėdos savivaldybė jau yra sutarusi, procedūros jau pradėtos, užsakyta 50 tūkst. respiratorių, jie turėtų pasiekti greičiau nei per 3 savaites“, – sakė Klaipėdos meras.

„Šiandien buvo bent keli susitikimai, paskutinė informacija, kad Visuomenės sveikatos centrui į pagalbą Klaipėda suteikia ir 7 žmones iš Sveikatos biuro. Vien tam, kad būtų išspręstas klasikams budėjimo prie telefono. Šioje vietoje yra ypatingai jautru“, – kalbėjo V. Grubliauskas.

Jis teigė, kad gali būti pasitelkiama ir kariškių pagalba.

„Vertinant situaciją Klaipėdoje, kuri yra pakankamai kelianti rūpestį, šiandien yra aprengti raštai į Valstybės ekstremalių situacijų operacijų centrą, jie yra derinti prieš tai su kitomis institucijomis. Pirmasis raštas dėl galimybės esant ekstremaliai situacijai Klaipėdoje pasitelkti ir kariškių pagalbą“, – sakė V. Grubliauskas.

Jis teigė, kad reikia pasirūpinti ir kitais rūpesčiais – pavyzdžiui, kaip keltais į Klaipėdą atvykstantys žmonės galėtų būti gabenami į jų namus.

„Kalbant apie tarptautinių keltų veiklą – siekis ir prašymas yra, kad būtų duodamas pavedimas, arba ieškoma sprendimo, kaip dar keleiviams būnant laive, labiausiai tiems, kurie yra kelte be savo transporto priemonės, kaip būtų sprendžiamas jų gabenimo klausimas, keliaujant jiems į kitas savivaldybes“, – kalbėjo Klaipėdos meras.

Iliustracinė nuotr.

Jis teigė, kad dabar yra būtina būtiniausiomis priemonėmis aprūpinti gydytojus.

„Gydytojų saugos aspektas, ypatingai tų, kurie yra priešakinėse linijose, jų aprūpinimas yra absoliučiai prioritetas visiems“, – kalbėjo jis.

Sveikatos apsaugos ministras (SAM) Aurelijus Veryga jau ne kartą kritikavo politikus, kurie koronaviruso situacijoje stengiasi politikuoti ir paskelbti informaciją anksčiau nei tai padaro ministerija.

„Strėles tegul laido šauliai, neturiu tokio tikslo. Bet turbūt nereikia pykti ir piktintis, jei kas patikrintą informaciją paskelbia šiek tiek anksčiau nei tai paskelbiama iš Vilniaus bokštų“, – sakė V. Grubliauskas.

Klaipėdos miesto meras sako, kad uostamiestis jau dabar yra pasiruošęs pradėti mobilaus koronaviruso tyrimo punkto veiklą, tačiau negali to daryti, nes laukia privalomųjų nurodymų iš Sveikatos apsaugos ministerijos, apie kuriuos prabilo pati ministerija.

„Šiandien vidurdienį mes jau buvome pasirengę tą daryti. Kaip jau rašiau savo socialinio tinklo paskyroje, tik milžiniškų pastangų dėka pavyko išspręsti visus klausimus, tačiau, pasirodo, kad kai kas namų darbų nepadaro ir sostinėje“, – trečiadienį komentuodamas situaciją apmaudo neslėpė V. Grubliauskas.

„Iš pradžių pasakoma, kad pasiruoškite ir būkite pasiruošę teikti (paslaugą – ELTA). Pasiruošiame, jau beveik atvažiuojame teikti ir tada pasirodo, kad kažkoks checklistas atsirado. Nežinau, ar kas tą checklistą matė ir jį jau derina, bet kai tik jis pasieks Klaipėdą, bus suderintas maksimaliai operatyviais terminais. Manau, kad tai ir buvo priežastis, dėl ko užstrigo šito klausimo sprendimas“, – pridūrė jis.

Klaipėdos ligoninė ruošiasi tyrimus jau atlikti ir patys.

Kovo 18 dienos, 9 valandos ryto duomenimis, iki šiol iš viso ištirta 935 ėminių dėl įtariamo koronaviruso, o Nacionalinės visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenis pateikusių asmenų skaičius yra 56 219.