„Ką tik grįžome iš susitikimo su Algirdu Šešelgiu, Sveikatos apsaugos viceministru, suderinome, kad keltais grįžę bus tikrinami griežčiau ne nuo ryt, o jau nuo šiandien“, – praneša Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

A. Šešelgis sako, kad jis kartu su specialistų komanda apsilankė terminale ir asmeniškai apžiūrėjo situaciją bei labai operatyviai išsprendė situaciją dėl greitųjų testų pristatymo.

„Mano žiniomis, jie jau keliauja, buvo kilusių tikrai rimtų problemų, tačiau komanda dirba kaip laikrodis,“ – dalijasi A. Šešelgis.

Viceministras sako, kad Klaipėda puikiai tvarkosi koronaviruso akivaizdoje ir tie uždaviniai, kurie iškelti šiam miestui, yra įgyvendinami.

„Dabar visos griežtos priemonės, kurios priimtos valstybės mastu, yra taikomos, tačiau prekių judėjimas negali sustoti. Kol kas keltai, kurie atvyksta su krovininėmis mašinomis, turi judėti. Jei situacija kis, jau yra Vyriausybėje sukurtas komitetas, kuris renkasi kiekvieną dieną ir situaciją analizuoja“, – Klaipėdos meras.

Kalbant apie pavienius keliautojus, keltais jų kelionės nebus ribojamos, grįžti į namus galima visiems.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas sako, kad šiuo metu keltais sugrįžę žmonės buvo tikrinami pagal reikalavimus. Pasigirdusios kalbos, esą buvo paleisti nepatikrinti žmonės iš keltų laisvai keliauti į namus, kaip sako R. Grigaliūnas, nėra tiesa.

Klaipėdos meras neslepia, kad situacija visur įtempta, Klaipėdoje šiuo metu likusios vos keturios ar penkios palatos. Taigi netrukus ketinama atidaryti papildomai patalpų ir Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje. Naujoms patalpoms ir medikams, kurie ten turės darbuosis, užsakytos papildomos apsaugos priemonės.

A. Šešelgis sako, kad apsaugos priemonės užsakytos ir atkeliaus oro keliu; dabar užsakoma nebe per tarpinius sandėlius, o tiesiogiai į penkias Lietuvos ligonines. Jau šiandien turi būti išdalyta apie 40 tūkst. respiratorių.

„Kiekviena savivaldybė, gavusi priemonių, turės paskirstyti savo nuožiūra. Kai tik bus žinoma, kada kraunamas lėktuvas, organizuojama logistika, lėktuvais pasieks tas vietas, kurioms labiausiai reikia“, – A. Šešelgis patikino, kad užsakymai vykdomi vienas po kito, be to, respiratoriai gaminami jau ir Lietuvoje.

Lietuvoje gaminami respiratoriai sudomino ir užsienio šalis, tačiau šiuo metu Lietuvoje bus gaminami tik savo šalies medikams.

Klaipėda ruošiasi steigti ir papildomų karščiavimo klinikų. Tokios jau numatytos Vilniuje, netrukus ten bus priimami pirmieji pacientai. Klaipėdos meras sako, kad yra numatyti keli variantai, kuriuos netrukus aptars su uostamiesčio ir kitais Lietuvos miestų medikais, kaip tokias klinikas paruošti geriausiai ir kuri numatyta vieta labiausiai tinkama.