Pašnekovės teigimu, nemažas iššūkis buvo ir suformuoti komandas, kurios galės dirbti su vaikais.

„Turbūt negalima pasakyti bendro skaičiaus Lietuvos mastu (kiek yra vyresnio amžiaus auklėtojų), nes kiekviena įstaiga turėjo įsivertinti ir peržiūrėti savo darbuotojų galimybes grįžti į darbą po nuotolinio ugdymo. Kalbama ne tik apie tuos žmones, kurie dėl amžiaus negalėjo dirbti, bet ir apie jaunus, kurie turi mažamečių vaikų, jie taip pat liko namie. Buvo didžiulis iššūkis suformuoti komandas, nes tikslaus vaikų skaičiaus nebuvo galima numatyti, bet šiandien pradėjome veiklą, ir visos įstaigos pajėgios priimti vaikus, kurie norėjo grįžti“, – sako pašnekovė.

„Laukiame vaikų su nerimu, nes atitikti saugos reikalavimus sudėtinga. Manau, mes tikrai atsižvelgsime į tėvų poreikius ir nesusirgsime“, – priduria ji.

Anot L. Bagdanavičienės, kai kurios įstaigos pačios galėjo nuspręsti, kaip jos vykdys ugdymo procesą.

„Kalbant apie anketas, jas pasirinko pačios įstaigos. Su tuo susijusių Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymų nebuvo, šiaip tėvai tikrai sąmoningi, dėvėjo kaukes, dezinfekavo skysčiais rankas, o mes laikomės visų nurodymų, kuriuos teikė SAM, – vengti kontaktų tarp grupių, vengti įleisti svetimus žmones į grupes; taigi visa tai ir vykdome“, – aiškino ji.

Dalies veiklų atsisakys

Tiesa, ateityje ne visas veiklas bus galima vykdyti.

„Dalies reikės atsisakyti, įvertinus vaikų saugumą, kad nesueitų vaikai iš skirtingų grupių, kad neateitų pašalinių žmonių, taigi susidėliojome ugdymo procesą ir tikimės, jog karantinas ilgai neužtruks ir ugdymas galės vėl būti normalus“, – atsakė L. Bagdanavičienė.

Daugelį užsiėmimų teks vykdyti grupėmis. „Yra labai aiškios rekomendacijos dėl vaikų maitinimo – vaikai valgo grupėse, o ten, kur yra valgyklos, jie eina atskirai grupėmis valgyti, kad kontakto būtų kuo mažiau.“

Pašnekovės teigimu, tose savivaldybėse, kur organizuojamas nuotolinis darbas, ugdymas vyksta tikrai sklandžiai.

„Manau, kad visi, kurie dėl amžiaus negalėjo grįžti į įstaigas, turėjo galimybę dirbti nuotoliniu būdu. Kiekviena įstaiga atskirai organizuoja darbą ir numato žmones, kurie ir vykdys tą nuotolinį ugdymo procesą. Į tai įsilieja ir specialistų pagalba, per tiek laiko ir tėvai, ir įstaigos atrado bendrą kontaktą. Ugdymo procesas savivaldybėse vyksta sklandžiai“, – kalbėjo L. Bagdanavičienė.

Tikisi, kad žmonės išsaugos darbus

Žinoma, ateityje vaikų srautas didės, todėl gali būti, kad ir iššūkių bus daugiau. Tiesa, yra ir vyresnio amžiaus žmonių, kurie jau dabar labai nori grįžti į darbą.

„Aš noriu pasakyti, kad vyresnio amžiaus žmonėms tik rekomenduojama dirbti nuotoliniu būdu, tai nėra draudimas. Dalis darbuotojų nori grįžti į įstaigą, jie suvokia atsakomybę, savo sveikatos saugą įvertina patys. Negaliu pasakyti, kad absoliučiai visi vyresnio amžiaus žmonės turės likti namie, aš manau, kad mes turime tam laiko, – įvertinę, pabendravę su savo darbuotojais numatysime, ką darysime toliau. Manau, vaikai neliks be ugdymo proceso“, – tikino pašnekovė.

Ji taip pat nuramino žmones, kurie baiminasi, kad dėl amžiaus gali netekti darbo.

„Ikimokyklinio ugdymo srityje ir taip trūksta darbuotojų, taigi jie tikrai išsaugos darbus, ir mes džiaugsimės, jeigu grįš į savo darbo vietas.“