Eltos kalbintas 2010-2015 m. VSD vadovavęs G. Grina tvirtino manantis, kad dėl D. Jauniškio veiksmų, tai yra jo prašymo patikrinti savo draugo draugę, abejonių kilti neturėtų. Jo teigimu, VSD, esant reikalui, gali tikrinti iš esmės bet ką.

„Čia yra per daug triukšmo. VSD iš principo gali tikrinti bet ką. Esmė tik ta, kiek tai yra viešinama – kategoriškai negalima viešinti. Čia reikia dėti tašką ir nėra, ką diskutuoti“, – lakoniškai kalbėjo G. Grina.

Anot buvusio VSD vadovo, departamento vadovas turi teisę prašyti pareigūnų tikrinti tam tikrus asmenis.

„Gali būti nurodymai ir iš politinės vadovybės“, – teigė G. Grina.

1998-2004 m. VSD vadovavęs, Nepriklausomybės akto signataras M. Laurinkus taip pat pažymėjo, kad D. Jauniškio patvirtinimas, jog jis paprašė patikrinti jo pažįstamo draugę, yra normali praktika.

„Visame pasaulyje tokiose tarnybose tai vyksta, tai yra normalu. Nėra pasaulyje tarnybos – nesvarbu, ar valstybė blogietė, ar gerietė – kur to nevyktų. Tai yra ne tik legalu, tai yra privaloma“, – Eltai sakė M. Laurinkus.

Jo teigimu, visiškai nesvarbu, ar tikrinamas asmuo tiesiogiai susijęs su VSD darbuotojais ar jų pažįstamais, ar ne. Kaip teigė M. Laurinkus, vienas iš priežasčių, kodėl būna nurodoma VSD pareigūnams tikrinti tam tikrus asmenis, yra grėsmė, kad tie asmenys gali būti infiltruoti užsienio tarnybų agentai.

„Kaip kitaip galima infiltruotą asmenį atsekti, jei nebūtų tokios tarnybos? Pasiklauskite CŽA. Ten didelė sistema, bet ir tai prasmunka. (...) Gavo signalą ir tą signalą tikrina. Nėra, ką čia daug kalbėti. Gavus signalą, greitai pasižiūrima, kas yra. Jei signalas neteisingas, tai tikrinimo niekas ir netęsia“, – dėstė buvęs VSD vadovas.

Antradienį TV3 televizijai D. Jauniškis komentavo vieną iš knygoje „Pranešėjas ir Prezidentas“ pateiktų epizodų. Šioje knygoje teigiama, jog VSD vadovas pranešėjo paprašė patikrinti informaciją apie moterį, kurią pranešėjas vėliau viešojoje erdvėje pamatė pozuojant šalia D. Jauniškio draugo. Interviu TV3 televizijai departamento vadovas teigė, kad šis istorijos momentas yra „labai juokingas“. Visgi, jis pripažino, kad toks patikrinimas buvo daromas jo prašymu. Tiesa, kodėl moteris buvo tikrinama, D. Jauniškis neatskleidė.

Buvęs VSD vadovas M. Laurinkus atviravo nesistebintis, kad VSD prieš 2019 m. prezidento rinkimus tikrino tuometinio kandidato į šalies vadovus Gitano Nausėdos rinkimų komandą. Anot jo, galbūt tuometinis kandidatas į prezidentus galėjo nežinoti, kad kurio nors iš jo komandos narių reputacija gali kelti abejonių. M. Laurinkaus manymu, tokius aspektus VSD turėjo tikrinti.

„Teisingai padarė, labai pagirtinas dalykas. Reikia tikrinti geriau anksčiau negu vėliau. Nejaugi kandidatas į prezidentus yra visažinis? Žmogus aktyvus, daug bendrauja, bet gali nežinoti, ar yra pradėtas koks nors ikiteisminis tyrimas (savo komandos nario ar narių atžvilgiu – ELTA), paprastai, jei viešai apie tai nekalbėta, tai jis (kandidatas prezidento rinkimuose – ELTA) ir negali žinoti. Tas asmuo, kuris yra rinkimų štabe, gali būti nuslėpęs tai, kad jo atžvilgiu buvo kažkoks ikiteisminis tyrimas arba gal dar vykdomas“, – aiškino M. Laurinkus.
ELTA primena, kad žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygoje „Pranešėjas ir Prezidentas“ atskleidžiamas VSD vykdytas galimai neteisėtas duomenų rinkimas apie privačius asmenis prezidento rinkimų kampanijos metu, taip pat nemažai dėmesio skiriama G. Nausėdos rinkiminei kampanijai bei prezidentavimo laikotarpiui.

VSD vadovas D. Jauniškis TV3 televizijai sakė, kad G. Nausėda neprašė VSD patikrinto jo aplinkos žmonių. Departamento direktorius tikino, jog esą buvo tikrinti ir kitų kandidatų į prezidentus aplinkos žmonės.
Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Raimundas Lopata mano, kad pavasario sesijoje reikėtų sudaryti parlamentinio tyrimo komisija, kuri toliau aiškintųsi istorijos dėl VSD rinktų duomenų apie privačius asmenis detales.

VSD vadovybė griežtai atmeta viešai reiškiamus būgštavimus, esą žvalgyba rinko informaciją.

Praėjusią savaitę knygų mugėje apsilankęs šalies vadovas, paklaustas, ar spėjo susipažinti su naujai išleista knyga „Pranešėjas ir Prezidentas“, teigė „pasakų nebeskaitantis“.

„Aš pastaruosius 20 metų pasakų nebeskaitau. Kažkada savo dukrom skaitydavau, dabar nebeskaitau, todėl nelabai galiu pasakyti, kas ten yra parašyta. Bet kuriuo atveju vėlgi palieku tai skaitytojams. Tegul skaitytojai skaito, daro savo išvadas, o aš šioje vietoje galiu pasakyti tiek, kiek pasakiau“, – Knygų mugėje susirinkusiems žurnalistams teigė G. Nausėda.

Galiausiai šalies vadovas suabejojo, ar žurnalistų knygoje papasakota istorija nėra „užsakomoji žurnalistika“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)