„Jeigu jis viešai taip pasakė, aš jį duosiu į teismą už šmeižtą, (...) kadangi jis tvirtina – ne galimai, ne kaip, bet tikrai žino. O aš manau, kad buvo vienintelis (atvejis – ELTA), o aš dar ir nežinau, ar jis buvo“, – žurnalistams Seime sakė P. Gražulis.

Antradienį Seimas turėtų apsispręsti, ar reikėtų pradėti apkaltos procesą P. Gražuliui dėl to, kad šis praėjusių metų rudenį balsavo už kitą Seimo narį – socialdemokratą Liną Jonauską – jam nematant. Po šio pažeidimo T. V. Raskevičius ėmėsi iniciatyvos dėl parlamentaro P. Gražulio mandato panaikinimo.

„Aš esu gavęs iš kitų, prie Petro Gražulio sėdinčių Seimo narių, kad tai yra ne pirmas kartas, kai daromas toks veiksmas ir už kitus Seimo narius. Jeigu Seimas pritars specialiai tyrimo komisijai, šiuos pareiškimus tikriausiai reikės vertinti ir rinkti papildomus įrodymus“, – aiškino Laisvės frakcijos narys.

Klausiamas, ar apie netinkamą P. Gražulio elgesį prasitarę Seimo nariai galėtų tiksliai įvardinti situacijos aplinkybes, T. V. Raskevičius patikino, kad kolegos „atsimena ir konkrečius epizodus, kada tai buvo įvykę“.

ELTA primena, kad apkaltos procedūros P. Gražulis sulaukė dėl to, kad pernai rugsėjo 15 d. Seimo plenarinio vakarinio posėdžio metu, balsuodamas už Seimo narį Liną Jonauską, „savo sąmoningais veiksmais pažeidė Seimo statutą, Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintą sąžiningumo principą bei galimai šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir (ar) sulaužė Seimo nario priesaiką“.

Seimui bus siūloma sudaryti specialiąją tyrimo komisiją, kuri ištirtų siūlymo pradėti apkaltos procesą P. Gražuliui pagrįstumą ir pateiktų išvadą, ar yra pagrindo pradėti tokį procesą.

Komisiją siūloma sudaryti iš 11 Seimo narių. Jeigu Seimas pritartų, jai būtų pavesta iki šių metų gegužės 1 d. atlikti tyrimą bei pateikti išvadą Seimo Pirmininkui.

Iniciatyvą palaikė 47 Seimo nariai – tarp jų ir „laisvietis“ Tomas Vytautas Raskevičius.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija pernai nustatė, kad Seimo narys Petras Gražulis, balsuodamas už Seimo narį Liną Jonauską, pažeidė Seimo statuto nuostatas ir Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintą sąžiningumo principą.

Seimo narys P. Gražulis etikos sargams nurodė, kad galėjo netyčia klaidingai paspausti Seimo nario L. Jonausko darbo vietoje esantį balsavimo mygtuką.

Visgi, P. Gražuliui gresia apkalta ir kitu pagrindu. Praėjusių metų birželį Apeliacinio teismo sprendimu politikas pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Byloje nustatyta, kad veikdamas privataus juridinio asmens, t. y. UAB „Judex“, interesais, jis neleistinai kišosi į valstybės tarnautojų veiklą, skatindamas juos nesilaikyti teisės aktų reikalavimų bei atlikti neteisėtus veiksmus, taip pat naudojosi šios bendrovės jam suteiktomis lėšomis. Tokiais veiksmais P. Gražulis diskreditavo Seimą, sumenkino Seimo nario vardą, valstybės politiko patikimumą ir prestižą ir taip padarė didelę neturtinę žalą valstybei.

Tačiau politikas apskundė teismo nuosprendį Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT) ir taip nutolino bręstančios apkaltos procesus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)