„Gavome naujos informacijos dėl vaizdo įrašų. (...) Nagrinėsime tą medžiagą. P. Gražulis galės dalyvauti. Tik tiek, kad jo dalyvavime mes neužduosime jam klausimų. Klausimai bus užduodami Valstybės apsaugos tarnybai, kuri filmuoja. Bus užduodami klausimai IT specialistams, nes žiūrėsime konkrečius balsavimo laikus“, – Eltai sakė specialiosios tyrimo komisijos vadovas L. Slušnys.

„Mes teirausimės viso to vaizdo liudininkų – t. y. paties Lino Jonausko ir aplink P. Gražulį sėdinčiųjų – kas, ką matė. Čia bus trumpas liudijimas“, – pridūrė jis.

Klausiamas, kokiu pagrindu nutarta pasikviesti parlamento etikos sargus, L. Slušnys akcentavo, kad apkaltos komisija gavo informacijos, jog P. Gražulis galimai ne kartą balsavo už kitą Seimo narį.

„Išklausysime ir Etikos komisiją, kadangi paaiškėjo naujų aplinkybių. Aišku, šiai komisijai jos nėra svarbios, nes tai yra kitos datos. Mes turime labai konkrečią datą, labai konkretų laiką – praeitų metų rugsėjo 15 d. Bet iš esmės turime išklausyti ir numatyti, ar tai nėra tendencingas kažkoks nuolatinis veiksmas“, – aiškino jis.

„Tą viena Seimo narė yra Etikos ir procedūrų komisijai pasakius. Todėl man keista, kodėl nebuvo skundo dėl šių dalykų anksčiau“, – akcentavo politikas.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Aušrinė Norkienė Eltai patvirtino, kad visi komisijos nariai ketina dalyvauti P. Gražulio apkaltos posėdyje.

ELTA jau anksčiau skelbė, kad apkaltos procedūros P. Gražulis sulaukė dėl to, kad pernai, rugsėjo 15 d. Seimo posėdžio metu, balsuodamas už Seimo narį Liną Jonauską, politikas „savo sąmoningais veiksmais pažeidė Seimo statutą, Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintą sąžiningumo principą bei galimai šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir (ar) sulaužė Seimo nario priesaiką“.

Seimas sudarė specialiąją tyrimo komisiją, kuri tirs Tautos ir teisingumo sąjungos lyderio elgesį ir pateiks išvadą, ar yra pagrindo pradėti jam apkaltos procedūrą.

Specialiojoje komisijoje dirba įvairioms Seimo frakcijos atstovaujančių 11 Seimo narių: Guoda Burokienė, Eugenijus Gentvilas, Vaida Giraitytė-Juškevičienė, I. Haase, Laima Nagienė, Rasa Petrauskienė, Tomas Vytautas Raskevičius, Eugenijus Sabutis, L. Slušnys, A. Širinskienė, A. Vyšniauskas. Komisijos pirmininkas yra Linas Slušnys, pavaduotojas – Eugenijus Sabutis.

Iki šių metų gegužės 1 d. ši komisija turės atlikti tyrimą bei pateikti išvadą Seimo Pirmininkei.

Visgi, P. Gražuliui gresia apkalta ir kitu pagrindu. Praėjusių metų birželį Apeliacinio teismo sprendimu politikas pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Byloje nustatyta, kad veikdamas privataus juridinio asmens, t. y. UAB „Judex“, interesais, jis neleistinai kišosi į valstybės tarnautojų veiklą, skatindamas juos nesilaikyti teisės aktų reikalavimų bei atlikti neteisėtus veiksmus, taip pat naudojosi šios bendrovės jam suteiktomis lėšomis. Tokiais veiksmais P. Gražulis diskreditavo Seimą, sumenkino Seimo nario vardą, valstybės politiko patikimumą ir prestižą ir taip padarė didelę neturtinę žalą valstybei.