Šeimų sąjūdžio vedlys Raimundas Grinevičius transliuoja feisbuke susitikimą su ministru A. Dulkiu Kalvarijoje. Policija nepatenkinta minia, taip šią vasarą atrodė ministro kelionės po Lietuvos regionus. Bijodamas neramumų policijos pareigūnų pagalbos paprašydavo pačios savivaldybės.

Kai kuriose savivaldybėse ministras saugodavo ne tik pareigūnai. Per viešnagę Joniškėlyje nepatenkintus gyventojus nuo A. Dulkio vaikė Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

Apie grasinimus, kurių sulaukė dėl pandemijos valdymo ir skiepų, ministras A. Dulkys prasitarė dar vasarą. Pirmadienį interviu Delfi ministras prasitarė, kad grasinama ne tik jam, bet ir jo šeimai.

„Dėl kai kurių atvejų jau esu kreipęsis į policiją. Ir mano žinia tokia: nelieskite mano šeimos“, – interviu Delfi sakė ministras.

Grasinimų ministras sako sulaukiantis elektroniniu paštu, kas ir kaip grasina, A. Dulkys nekomentuoja.

O oficialiame ministerijos atsiųstame komentare teigiama, kad daugiau komentarų ar detalių viešinimo šia tema nebus dėl šiuo metu prokuratūroje ir policijoje atliekamų tyrimų.

Pradėjus domėtis paaiškėjo, kad policija vasarą buvo gavusi A. Dulkio pranešimą dėl grasinimų, bet pagrindo pradėti tyrimą nematė. Dabar jokio tyrimo esą neatlieka.

Prokuratūra pagrindą tyrimui rado, bet tik pirmadienį žurnalistams ėmus domėtis.

„Pagal Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 145 straipsnio antrą dalį – dėl asmens terorizavimo. Ikiteisminis tyrimas yra pradėtas gavus asmens pareiškimą, jame nurodytas aplinkybes įvertinus kaip pagrindą pradėti ikiteisminį tyrimą“, – LNK sakė Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

Grasinimų susidoroti yra sulaukęs ir buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Jis sako, kad buvo net persekiojamas. Vieną iš grasinusių policijai pavyko susekti, jam buvo skirta bauda, tačiau A. Veryga sako, kad ramiau netapo.

„Man nepasitaikė, kad būtų fiziškai agresyvūs žmonės. Gyvenime nuo visko neapsisaugosi, čia ir Didžiojoje Britanijoje šis atvejis parlamentaro, kuris buvo tiesiog subadytas. Turbūt kiekvieno tokio atvejo nenuspėsi ir nuo visko neapsisaugosi. Bet kiek žinau, Vadovybės apsaugos tarnyba (VAT) vertina rizikas“, – kalbėjo politikas.

Pirmus šalies asmenis: prezidentą, Seimo pirmininką, premjerą sauganti VAT sako galinti saugoti ir ministrus. Bet A. Dulkys nesikreipė.

„Šiuo konkrečiu atveju aš skaičiau viešojoje erdvėje apie ministro kreipimąsi į policiją. Bet mes kol kas negavę jokių pasiūlymų nei iš jo, nei iš policijos, kad galėtume vertinti grėsmės lygį jo atžvilgiu“, – LNK sakė VAT direktorius Rymantas Mockevičius.

LGBT atstovas Seime Tomas Vytautas Raskevičius grasinimų sulaukia nuolatos. Vyksta net 15 ikiteisminių tyrimų dėl jam socialinėje erdvėje išsakytų grasinimų. Apsaugos parlamentaras sako neprašęs, bet pareigūnų dėmesį jaučia.

„Su VAT turėjome glaudų santykį, manęs nuolatos pasiteiraudavo, kaip sekasi, ypatingai pavasarį, kai buvo svarstomas Partnerystės įstatymas“, – LNK sakė Seimo narys.

Policijai yra tekę saugoti daug grasinimų prieš porą metų sulaukusią parlamentarę Dovilę Šakalienę. Už terorizavimus ir grasinimus, jei pavyksta juos nustatyti, asmeniui gresia laisvės atėmimas iki 4 metų.