„Dirbu šiuose globos namuose ne vienerius metus, esu mačiusi ne vieną šios įstaigos vadovą, bet tokios nekompetencijos, agresijos, netakto ir kitų direktoriui garbės nedarančių savybių, nesu mačiusi“, – teigiama DELFI atsiųstame laiške.

Šiaulių vaikų globos namų, kuriuose auga specialių poreikių turintys vaikai ir jaunuoliai, direktorius Regimantas Dirmeikis teigė, kad atmosfera yra puiki, darbuotojų užtenka, o didžiausia problema – maži atlyginimai. Tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skundus vertina kaip pagrįstus ir keliančius nerimą.

Laiške skundžiasi vadovu, nekompetetingais darbuotojais ir kylančiais incidentais

„Direktorius šiuo metu priima dirbti visus norinčius, nesvarbus išsilavinimas ar patirtis, – teigiama laiške. – Tokių darbuotojų kompetencijos neturėjimas privedė prie to, jog vienos šeimynos globotinė tyčia apiplikė kitą globotinį, tuomet, kai dirbo viena iš neseniai įdarbintų darbuotojų.“

Laiške teigiama, kad darbui globos namuose nepakanka tik specialaus išsilavinimo: „Su psichiškai neįgaliais vaikais dirbti yra labai sunku, tai reikalauja ne tik universitete ar kolegijoje įgytų žinių, bet taip pat ir patirties. Reikia gebėti nuraminti įpykusį globotinį, nes sukilus agresijai jie tampa destruktyvūs kitiems žmonėms, sau, aplinkai. Tai ar gali buvusi pardavėja ar valytoja gebėti tai atlikti?“

Skundžiamasi ir psichologinės pagalbos trūkumu: „Mūsų įstaiga netgi neturi psichologo (psichologo paslaugos perkamos, bet nėra pasiekiamos čia ir dabar), kuris neįgaliesiems yra gyvybiškai svarbu“.

Globos namų darbuotoja
Su psichiškai neįgaliais vaikais dirbti yra labai sunku, tai reikalauja ne tik universitete ar kolegijoje įgytų žinių, bet taip pat ir patirties. Reikia gebėti nuraminti įpykusį globotinį, nes sukilus agresijai jie tampa destruktyvūs kitiems žmonėms, sau, aplinkai.

Laiške teigiama, kad pastaruoju metu įvyko dar vienas įvykis, kurio metu globotiniai lytiškai santykiavo. Po incidento, kaip teigiama, direktorius sureagavo į situaciją, tačiau teigiama, kad tokioje įstaigoje turėtų būti nuolat kalbama apie lytinį švietimą.

„Tikriausiai šie įvykiai ankščiau ar vėliau turėjo įvykti, nes šiuose globos namuose nėra lytinio švietimo, netgi paaugliams ar jau suaugusiems globotiniams, nors prieš du metus socialinės darbuotojos kreipėsi į direktorių su prašymu dėl lytinio švietimo šeimynose, bet šis pasiūlymas net nebuvo apsvarstytas“, – teigiama laiške.

Bendra atmosfera, kaip teigiama laiške, taip pat nėra gera. „Dirbu šiuose globos namuose ne vienerius metus, esu mačiusi ne vieną šios įstaigos vadovą, bet tokios nekompetencijos, agresijos, netakto ir kitų direktoriui garbės nedarančių savybių, nesu mačiusi. Šis vadovas vadovaujasi taisykle „skaldyk ir valdyk“, bet nuo to blogai ne mums, darbuotojams, nes mes išeiname namo, bet globotiniams, nes jie lieka. O koks vadovas, tokie anksčiau ar vėliau, ir visi darbuotojai bus, nes normalūs, mylintys vaikus, tiesiog negalės dirbti su psichiškai nestabiliu vadovu“, – rašoma laiške.

Globos namų darbuotoja
Mūsų įstaiga netgi neturi psichologo (psichologo paslaugos perkamos, bet nėra pasiekiamos čia ir dabar), kuris neįgaliesiems yra gyvybiškai svarbu.

Globos namų direktorius: čia viskas gerai, čia nėra tokių problemų

Šiaulių vaikų globos namų direktorius Regimantas Dirmeikis DELFI teigė, kad dirbti su specialių poreikių turinčiais vaikais yra sunku. Situaciją esą sunkina ir tai, kad jų įstaigoje asmenys gali gyventi iki 21-erių, todėl suaugusiems turi būti suteiktos kitokios sąlygos nei nepilnamečiams.

Direktoriaus nenustebino DELFI klausimai, jis teigė, kad vienas asmuo jau buvo rašęs skundus ministerijai, o ši atliko tyrimą. „Visais atžvilgiais tyrė“, – tvirtino direktorius R. Dirmeikis.

Pasidomėjus, kodėl laiške skundžiamasi nekompetetingais darbuotojais, R. Dirmeikis tikino, kad tai netiesa, esą priimami tik tie, kurie atitinka visus reikalavimus. „Darbuotojai priimami tokie, kurie atitinka tuos reikalavimus, kurie nustatyti. Teoriškai, jei socialiniam darbuotojui reikia aukštojo kolegijinio išsilavinimo, tai mažiausiai su tokiu ir priimami, – teigė direktorius. – Darbuotojai lanko ir kompetencijos kėlimo kursus, viskas yra, viskas atitinka.“

Regimantas Dirmeikis
Darbuotojai priimami tokie, kurie atitinka tuos reikalavimus, kurie nustatyti. Teoriškai, jei socialiniam darbuotojui reikia aukštojo kolegijinio išsilavinimo, tai mažiausiai su tokiu ir priimami.

Direktoriaus teigimu, darbuotojų netrūksta, bet kaita yra. „Nes atlyginimai labai maži. Tai socialinių įstaigų problema, todėl tai natūrali kaita. Darbuotojai ieško, kur uždarbis didesnis, išvyksta į užsienį. Vyksta įstaigų pertvarkos procesas, kai kurie darbuotojai keičia darbovietes dėl nežinomybės, kas bus su įstaiga“, – priežastis vardijo R. Dirmeikis.

Darbuotojų amžiaus vidurkio direktorius neįvardijo, tačiau tvirtino, kad amžius ir gera darbuotojo kompetencija neturi ryšio, o jauni darbuotojai esą į viską žvelgia kur kas energingiau nei senieji. „Net jei ir neturi darbinės patirties, atėjęs jaunas žmogus turi norų, siekiamybių. Kartais jaunas žmogus yra žymiai geresnis nei tas, kuris yra išdirbęs 20-30 metų, kuris sunkiai priima naujoves. Negalima kategoriškai suskirstyti, kad jei jaunas – tai jis toks, o jei senas – toks. Kartais jauni žmonės kur kas geriau dirba ir orientuojasi nei seni, kurie įpratę ateiti atidirbt, tai rutina, jie ateina tik atbūti“, – kalbėjo direktorius.

Laiške skundžiamasi kylančiais incidentais, direktorius teigia, kad visokių atvejų būna, tačiau tai esą nepriklauso nuo darbuotojo kompetencijos. „Tas apiplikymas yra nežymus, jokių sudėtingų pasekmių nėra. Bet toks atvejis buvo, žinau tokį atvejį, jis visai neseniai buvo. Bet viskas tvarkoje. Žmonės kompetencijas įgauna, o mūsų vaikai yra specifiniai“, – kalbėjo direktorius.

Regimantas Dirmeikis
Kartais jaunas žmogus yra žymiai geresnis nei tas, kuris yra išdirbęs 20-30 metų, kuris sunkiai priima naujoves. Negalima kategoriškai suskirstyti, kad jei jaunas – tai jis toks, o jei senas – toks. Kartais jauni žmonės kur kas geriau dirba ir orientuojasi nei seni, kurie įpratę ateiti atidirbt, tai rutina, jie ateina tik atbūti.

R. Dirmeikis teigė, kad nauji darbuotojai niekuomet nuo pat pirmos dienos nepradeda dirbti vieni. Jo teigimu, iš pradžių kelias dienas nauji darbuotojai dirba kartu su seniai dirbančiais darbuotojais ir tik vėliau paliekamas dirbti vienas. Vis dėlto, direktoriaus teigimu, ne visi prisitaiko prie globos namuose gyvenančių auklėtinių.

„Visokių dalykų yra buvę. Yra buvę, kad žmogus išdirbo tik du mėnesius ir pasakė, kad nebegali dirbti, nes spaudimas pakilęs. Gal jis buvo per daug jautrus žmogus“, – kalbėjo direktorius.

Globos namuose gyvena specialių poreikių turintys vaikai ir jaunuoliai iki 21-erių metų, tačiau, direktoriaus teigimu, svarbiausia ne ypatingas darbuotojų pasirengimas ar išsilavinimas, o nuoširdus darbas. „Žmogiškumo, nuoširdumo darbui, profesionalesnio, gilesnio (požiūrio į darbą – DELFI)“, – reikalavimus vardijo direktorius.

Kitas laiške įvardytas incidentas – tarp globotinių įvykusi lytinė sueitis. Direktorius teigė, kad žino auklėtinę, apie kurią kalbama, ją įvardijo kaip labai sudėtingą. „Į įstaigą ji atvežta būdama 17-os, atvežta iš kitų globos namų, – teigė direktorius. – Dabar jai jau 18-a, ji pilnametė.“

Laiške įvardyta, kad globos namuose trūksta lytinio švietimo ugdymo, tačiau direktorius teigė, kad ugdymas vyksta ugdymo įstaigose, o globos namai teikia papildomas paslaugas. Tiesa, jis pridūrė, kad su vaikais kalbama apie lytiškumą, tačiau specialių poreikių turintys vaikai tai supranta sunkiau.

Laišką DELFI atsiuntęs asmuo teigė, kad ne vienerius metus dirba globos namuose. Ir nors laiške teigiama, kad atmosfera darbe yra sunkiai pakeliama, direktorius su tuo nesutinka ir teigia, kad „atmosfera puiki“. „Darė jau visus tyrimus (ministerijos atlikta patikra po gautų skundų – DELFI). Čia viskas gerai, čia nėra tokių problemų“, – kalbėjo R. Dirmeikis.

Laiške skundžiamasi ir psichologinės pagalbos trūkumu, tačiau R. Dirmeikis teigia, kad įstaigoje toks specialistas dirba, tiesa, tik puse etato, tačiau yra pasirašyta sutartis su įstaiga, kurios specialistai esant poreikiui suteikia reikiamą pagalbą.

„Turime sutartį su įstaiga dėl psichologo paslaugų teikimo ir turime nuolat dirbantį asmenį. Puse etato. Su psichologais yra sunku, nes tai labai paklausi specialybė šiais laikais, – kalbėjo direktorius ir pridūrė, kad tiek paslaugų tikrai užtenka. – Visi vaikai gauna paslaugas. Ir ne tik vaikai, bet ir darbuotojai.“

Regimantas Dirmeikis
Darė jau visus tyrimus. Čia viskas gerai, čia nėra tokių problemų.

Ministerija: skundus vertiname kaip pagrįstus ir keliančius nerimą

Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja ryšiams su visuomene Eglė Samoškaitė DELFI teigė, kad situacija dėl Šiaulių globos namų ministerijai žinoma, direktoriaus veikla vertinama tik „patenkinamai“.

„Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra sulaukusi Šiaulių globos namų darbuotojų skundų dėl nepakeliamo psichologinio klimato šiuose globos namuose. Darbuotojų skundus vertiname kaip pagrįstus ir keliančius nerimą, todėl ministerija paprašė Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) atlikti patikrinimą. Darbo inspektoriai buvo nuvykę į globos namus, artimiausiu metu ministerijai bus pateiktos patikrinimo išvados“, – DELFI teigė E. Samoškaitė.

Ministro patarėjos teigimu, buvo vertinama ir direktoriaus veikla. „Direktorius taip pat buvo vertinamas už praėjusių metų veiklą: atsižvelgus į iškeltus tikslus ir jų įgyvendinimą arba neįgyvendinimą, direktoriaus veiklą siūloma vertinti tik „patenkinamai“ ir neskirti pareiginės algos kintamosios darbo užmokesčio dalies“, – įvardijo E. Samoškaitė.

Eglė Samoškaitė
Direktorius taip pat buvo vertinamas už praėjusių metų veiklą: atsižvelgus į iškeltus tikslus ir jų įgyvendinimą arba neįgyvendinimą, direktoriaus veiklą siūloma vertinti tik „patenkinamai“ ir neskirti pareiginės algos kintamosios darbo užmokesčio dalies.

Ministerijos atstovė taip pat pridūrė, kad bus atliekamas dar vienas auditas: „2019 m. pradžioje globos namuose bus atliktas veiklos auditas, kuris taip pat padės išsiaiškinti realią situaciją“.