Klaipėdos „Carite“ kovidu užsikrėtė 34 žmonės ir nesusirgo tik du globotiniai. Šiuo metu senelius neturėdama poilsio dienų prižiūri tik viena bendrosios praktikos slaugytoja. Jai padeda savanoriai, bet to nepakanka. Klaipėdos „Caritui“ vadovaujantis kunigas prašo pagalbos.

„Mums reikalingi du bendrosios praktikos slaugytojai, kurie galėtų prisijungti. Mūsų dvi bendrosios praktikos slaugytojos turi teigiamus koronaviruso testus ir savaime aišku, kad dabar dvi savaites tikrai negalės dirbti“, – teigė „Carito“ Klaipėdos regiono globos namų direktorius Mindaugas Šlaustas.

Anot kunigo, reikėtų dar keturių žmonių, kurie galėtų dirbti kaip slaugytojų padėjėjai. Globos namuose sparčiai senka ir apsaugos priemonės.

„Tikrai būtume dėkingi, jeigu kas nors prisidėtų ir paaukodami reikalingų priemonių: kombinezonų, akinių ir respiratorių. Taip pat skysčių, skirtų valyti paviršiams.“

Sergančiųjų daugėja ir Panevėžyje. Čia matoma medicininio deguonies cisterna, kuri yra atvežta prie Respublikinės Panevėžio ligoninės. Šiuo metu infekcinių ligų klinikoje yra gydomi tik kovido pacientai – čia nebeliko kitomis infekcijomis užsikrėtusių pacientų. Ligoninėje šiuo metu yra užimta maždaug pusė lovų, iš viso – jų čia šimtas.

Naujoji deguonies cisterna turėtų padėti gydant kovido pacientus.

„Kadangi mes turime 48 ligonius, kurie naudoja deguonį, o prieš tai mūsų sistema buvo orientuota į balionų paketus, tai kiekvieną dieną mes turime vežtis naują paketų siuntą, bet to yra per mažai. Todėl ta talpa yra statoma tam, kad jos užtektų savaitei“, – komentavo infekcinių ligų klinikos vedėjas Egidijus Preidis.

Respublikinės Panevėžio ligoninės infekcinių ligų klinika.

Vienas kovido pacientas per minutę suvartoja iki 10 litrų deguonies. Taigi, visi klinikoje gydomi ligoniai per parą sunaudoja 5 konteinerius su deguonies balionais. Todėl deguonimi Panevėžio ligoninę aprūpinanti įmonė iš Jonavos kasdien turi vežti naujų balionų, o tau jau grėsmė deguonies tiekimui.

„Per dieną tiekėjai nespėja vežti po šešis ryšulius tokio deguonies, todėl nusprendėme pastatyti tokią talpą didžiulę ir ji užtikrins poreikė dėl nenutrūkstamą deguonies tiekimo ligoninei“, – sakė Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus pavaduotojas valdymui ir ekonomikai Mindaugas Čipinys.

Taigi, papildyti deguonies cisterną teks kartą ar du per savaitę. Kai kovido pacientų neliks, cisterna bus naudojama kitiems pacientams, kuriems reikia deguonies. Pavyzdžiui, sergantiems tuberkulioze.

Kol kas sergančiųjų kovidu nemažėja praėjusią parą (antradienį – „Delfi“) patvirtinti 1169 nauji koronaviruso atvejai. Mirė 17 žmonių. Anot laikinojo sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, šiuo metu svarstoma medikams privalomai nurodyti ligoninėse gydyti kovido pacientus.

„Reikia dėl to, nes nebeužtenka tų skyrių, kurie tradiciškai yra skirti COVID-19 pacientams. Taip pat ne tik šitiems, bet ir kitomis infekcinėmis ligomis sergantiems pacientams gydyti. Deja, bet tenka pertvarkyti tiek ligonines, tiek skyrius, sakykime, ir perprofiliuoti, pasitelkti kovidinių pacientų gydymui. Natūralu, kad organizuojančioms ligoninėms ypač kyla klausimas, kaip realizuoti tą pasitelkimą“, – komentavo ministras.

Darbo kodekse numatyta, kad keisti darbo sąlygas galima tik raštiškai sutikus darbuotojui. A. Veryga sako, kad šiuo klausimu jau kreipėsi į darbo inspekciją.