Per sieną vaikai ir toliau girdi muštynes ir keiksmus, mato ir neblaivią motiną. Vaikų globą gavusi močiutė stebisi tokiu valdžios sprendimu, o kaimynai kalba apie laisvus savivaldybės butus, kurie vaikams esą būtų patogesni.

Varėnos gyventoja Larisa, kalbėdama su TV3 žurnalistais, nesugebėjo sutramdyti ašarų. Dabar 23 kv/m bute glaudžiasi ji ir du paaugliai anūkai. „Čia gal kokia 12 (kvadratinių metrų)“, – skaičiavo moteris, stovėdama virtuvėje.

„Ateina, verkia: baba, sumušė vėl. Jei nematytų, gal kitaip būtų, ir širdys vaikams gal kitaip. Nesinori, kad vaikai tokių stiprių išgyvenimų turėtų“, – teigė močiutė Larisa. Jos teigimu, vaikų gyvenimo sąlygos, paėmus juos iš motinos, nė kiek nepagerėjo.

Varėnos rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Dalia Stankevičiūtė teigia, kad vaikai pas močiutę apgyvendinti įvertinus visas aplinkybes. „Specialistai, kurie priėmė sprendimą nustatyti laikinąją globą vaikams pas močiutę, įvertino, kiek vaikams ten saugu. Pirmiausia, aišku, įvertino, kiek vaikai susiję su močiute emociniais ryšiais, kiek vaikai nori ten gyventi, kiek pati močiutė nori, kad jie ten gyventų, ir priėmė atitinkamą sprendimą. Sąlygos, be abejo, galėtų būti ir geresnės“, – kalbėjo D. Stankevičiūtė.

Močiutė nori vaikus išsivesti gyventi kuo toliau, kad šie negirdėtų riksmų ir muštynių, tačiau neturi kur. Larisa kreipėsi į savivaldybę prašydama ją su anūkais apgyvendinti savivaldybės bute, tačiau valdininkai atsakė, kad niekuo negali padėti, nes esą nėra laisvų butų.

„Dėl manęs tai kiek man jau reikia – staliukas yra, lova yra ir gana man. O dėl vaikų, dėl anūkų, tai aš visų prašau padėti. Noriu vaikus ištraukti iš visų šitų sunkumų“, – teigė Larisa ir pridūrė, kad buto iš savivaldybės prašo tik keliems mėnesiams, kol esą rastų kitą būstą nuomai iš privačių asmenų.

TV3 žurnalistai rado laisvą savivaldybės butą Varėnoje, kaimynų teigimu, butas laisvas jau maždaug metus, tačiau kodėl jame neleidžiama laikinai apsigyventi Larisai su anūkais, nežinia. „Čia buvo tokie socialiai remtini, – kalbėjo laisvo buto kaimynė Albina. – Juos kažkur išvarė, jie be galo čia girtuokliavo, baisūs dalykai dėjosi.“

O Varėnos rajono savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Violeta Valūnienė teigia, kad laisvų butų nėra. „Visi užimti“, – kalbėjo V. Valūnienė ir įvardijo, kad savivaldybė turi apie šimtą būstų.

Tačiau valdininkai sugalvojo kitą sprendimo būdą – esą iš savo buto galėtų išsikelti girtaujanti motina, o į atlaisvintą butą, kuris yra kiek erdvesnis – keltųsi močiutė su anūkais.