Pasak Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti vykdančiojo direktoriaus Ronaldo Račinsko, tai yra nuoseklaus įvairių Lietuvos institucijų ir nevyriausybinių organizacijų darbo rezultatas.

R.Račinskas komplimentų Lietuvoje vykdomiems Holokausto tyrimams ir švietimui apie jį išgirdo per Paryžiuje šią savaitę vykusį Tarptautinės Holokausto darbo grupės posėdį, kuriame Lietuva įvardyta kaip sektinas pavyzdys kitoms valstybėms.

Prancūzijos ir JAV atstovai išskyrė Lietuvoje sėkmingai vykdomus Holokausto tyrimus, švietimo programas ir istorinės atminties įamžinimą.

Teigiamą požiūrį į Lietuvos institucijų veiklą išreiškė dar prieš kelis metus labai kritiškai Lietuvą vertinusios Izraelio delegacijos vadovas Avneris Shalevas, kuris yra vienos autoritetingiausių Holokausto tyrimo institucijų pasaulyje - Yad Vashem - direktorato pirmininkas.

Prisiminęs ilgą laiką Izraelyje vyravusią nuomonę, jog Lietuvos ketinimai įvertinti savo istorinę praeitį yra tik formalūs, jis pripažino, kad "aiški politinė valia ir konkreti veikla iš esmės pakeitė šį požiūrį ir santykius su Lietuva".

Pasak jo, prieš metus Komisijos inicijuota ir su Lietuvos bei tarptautiniais partneriais sėkmingai įgyvendinama Švietimo apie totalitarinių režimų nusikaltimus, nusikaltimų žmoniškumui prevencijos ir tolerancijos ugdymo programa yra sektinas bendro įvairių institucijų darbo pavyzdys, ir yra labai svarbu pilietinės visuomenės ugdymo labui.

Panašių teigiamų vertinimų R. Račinskas išgirdo ir Europos Tarybos ekspertų susitikime Strasbūre, skirtame parengti Europinę Švietimo apie istorinę praeitį ir nusikaltimų žmoniškumui prevencijos programą.

Kaip pranešė Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti sekretoriatas, Lietuvoje vykdoma švietimo apie totalitarinių režimų nusikaltimus ir tolerancijos ugdymo programa šiame susitikime įvertinta kaip galimas pavyzdys minėtos Europinės programos parengimui.