Tokį Vyriausybės nutarimo projektą parengusi Ūkio ministerija, be kita ko, nurodo, jog "netikslinga ateityje išlaikyti šios įmonės akcijas valstybės nuosavybėje".

"Tikimasi, kad perdavus akcijas, intensyviau bus rengiamasi bendrovės privatizavimo procesui ir greičiau vyks jos įsiskolinimo restruktūrizavimas, o Ūkio ministerijai neteks vykdyti jai nebūdingų funkcijų", - rašo Ūkio ministerija.

Giraitės ginkluotės gamyklos privatizavimo galimybė anksčiau buvo svarstoma ne vienerius metus, bet procesas strigo, o 2010 metais įmonė buvo išbraukta iš privatizuojamų objektų sąrašo.

Teigiama, kad Giraitės ginkluotės gamykla turi 46 mln. litų ilgalaikių įsipareigojimų, o įmonės finansinė skola 6-10 kartų didesnė už rinkos sąlygas atitinkantį įsiskolinimo lygį. Be to, anot ministerijos, gamyklos veikla nesusijusi su ūkio ministrui pavesta valdymo sritimi ir yra nežymiai susieta su Lietuvos karinėmis struktūromis.

Giraitės ginkluotės gamykla pernai patyrė 98 tūkst. litų grynųjų nuostolių. 2010 metais bendrovė buvo uždirbusi 881 tūkst. litų grynojo pelno. Jos pajamos pernai, palyginti su 2010-aisiais, sumažėjo 11,8 proc. iki 13,173 mln. litų, tačiau bendrovė nurodo, jog pardavimų planas pernai viršytas 9,3 proc.

Giraitės ginkluotės gamykla įkurta 2000 metais, jos sandėliai, gamybos patalpos, laboratorijos bei šaudyklos įsikūrę Kauno rajone, Vijūkuose, netoli Giraitės ir Kauno miesto ribos. Nuo 2006 metų daugiau nei 90 proc. produkcijos įmonė parduota NATO ir kitų šalių karinėms pajėgoms, specialiosioms struktūroms ir kitoms institucijoms.

Ūkio ministerija valdo 100 proc. Giraitės ginkluotės gamyklos akcijų. 2011 metų pabaigoje įmonėje dirbo 70 darbuotojų.