Tarp tokių savivaldybių, pagal 14 dienų mažiausius sergamumo rodiklius 100 tūkst. gyventojų, atsidūrė Jurbarko r., Birštono, Šilalės r. ir Rietavo savivaldybės.

Nesuprato ministrės pasisakymo

Jurbarko r. savivaldybėje šiuo metu sergamumas yra 112,7 atvejų šimtui tūkstančių gyventojų. Šio rajono meras Skirmantas Mockevičius teigė, kad jį labai nustebino ministrės Agnės Bilotaitės pasakymas.

„Gal ji kažką ne taip perskaitė ar suprato, bet ekspertai labai aiškiai pasakė, kad mes jumis pasitikime, mat 2,5 val. kalbėjome, viską susikalbėjome, išsiaiškinome ir turbūt tose savivaldybėse, kurios atitinka reikalavimus, pirmiausia atlaisvinamas verslas, ne švietimas.

Dėl švietimo yra labai aiškiai pasakyta, kad ikimokyklinis ir pradinis ugdymas bus „paleistas“ tuomet, kai bus vakcinuoti visi ten dirbantys darbuotojai. Tai ir daroma šią savaitę, todėl keistai nuskambėjo ministrės siūlymas atlaisvinti šią sritį.“

Pasak Jurbarko r. mero, atidaryti ugdymo įstaigų jie patys nenori, kol paskiepyti ikimokyklinio ugdymo ir pradinių klasių mokytojai neįgis pilno imuniteto.

„O šiaip mes esame pasiruošę ir žmonės laukia, kad tikrai leistų daryti tai, kam nuosekliai ruošėmės. Visi puikiai supranta, kad patys žmonės turi dalyvauti valdyme, o ne potvarkių rašymas valdo situaciją.

Patikėkite, ne popieriai tvarko, o patys žmonės viską valdo. Tokia gera situacija yra jų dėka, todėl suteikime jiems galimybę.“

Jis taip pat pridūrė, kad šią savaitę dalis mokytojų jau bus vakcinuoti, ir kai tik įgaus imuninetą, tuomet jie galės vėl sugrįžti dirbti kontaktiniu būdu.

„Manau, kad tai galėtų įvykti kovo pačioje pradžioje, todėl man keistai nuskambėjo ministrės pasakymas, nes apie tai visai nebuvo kalbėta. Nebent taip yra tuo atveju, jeigu mūsų nuomonė niekam nėra svarbi. Tai parodys, kiek yra svarbi merų nuomonė.“

S. Mockevičius nurodė, kad tų verslų nėra tiek daug, bet tikimasi, kad vėl pradės dirbti grožio paslaugos ir mažos parduotuvės. Taip pat sakė, kad pati idėja yra tokia, kad būtų galima parodyti, jog šiose vietose virusas neplinta.

„Reikia ruoštis trečiajai bangai, kuri jau yra už durų, ir jos metu neuždarinėti, o jau dabar pasiruošti ir testuoti, kaip mes dirbsime, kai kils trečioji banga.“

Gauti tik pašalpą yra blogiau negu dirbti

Birštone šiuo metu fiksuojamas 123 atvejų 100 tūkst. gyventojų sergamumas ir merė Nijolė Dirginčienė neslėpė džiaugsmo, kad papuolė tarp tų savivaldybių, kuriose galimai galėtų būti sušvelnintas karantino režimas.

„Mes labai džiaugiamės ir mūsų verslas labai džiaugiasi, kadangi smulkiajam verslui „stovėti“ ir gauti tik pašalpą yra blogiau negu dirbti. Jie išmoko pamokas po pirmojo karantino, t. y. pavasarį, ir iš tikrųjų pasimokė, kaip dirbti.

Praktiškai visi turi puikias sąlygas, tą įėjimą iš lauko, nes tai yra visos smulkios parduotuvėlės, kosmetikos salonai, kirpyklos t. y. visos tos įstaigos, kurios galėtų atverti duris pagal dabartines rekomendacijas. Mes tikrai labai džiaugtumėmės, jeigu verslas galėtų pradėti bandyti dirbti, o ne gauti tik išmokas.“

Nijolė Dirginčienė

Paklausta, ar pritaria, kad ir toliau išliktų judėjimo ribojimai tarp skirtingų savivaldybių, merė sakė, kad kol išlieka toks susirgimų skaičius ir neatsidaro Birštono didieji SPA centrai ir viešbučiai, mano, kad jis galėtų išlikti.

„Kažkiek tikrai reikia apsisaugoti, bet aš tikrai esu dėkinga ir bendruomenei, nes tikrai nedaug turėjome iš kitur atvykstančiųjų, vietos gyventojai tikrai laikėsi visų tų reikalavimų ir užtat tie skaičiai yra tokie geri.“

N. Dirginčienė taip pat nurodė, kad prioritetinės mokytojų dalies vakcinacija jau vyksta ir tikrai yra nusiteikę paskiepyti visus norinčius.

„Mes galvotume, kadangi ikimokyklinis per visą karantino laikotarpį dirbo, todėl darželiai galėtų atsidaryti. Pradinukų ugdymas irgi galėtų prasidėti, todėl po atostogų, vasario 22 d., jie tikrai galėtų sugrįžti į mokyklas“, – tikino ji.

„Žmonės yra pavargę“

Šilalės r. meras Algirdas Meiženis sakė, kad dėl karantino režimo švelninimo veiksmus derina su Jurbarko r. meru. Šiuo metu šiame rajone sergamumas yra 100,5 atvejai 100 tūkst. gyventojų.

„Jis inicijuoja šiuos dalykus ir per jį tikimės viską koordinuoti, jeigu iškils kokie nors klausimai ar neaiškumai. Mes tikrai esame už karantino švelninimą, žmonės yra pavargę, o pas mus ta padėtis tikrai nėra tokia bloga, matome gerėjančias tendencijas.“

Šilalės r. meras, kalbėdamas apie pradinukų grįžimą į mokyklas, teigė, kad tai kažkiek sudėtingesnis klausimas dėl skiepijimo greičio.

„Dar yra derinami sąrašai ir tik dabar pradedame, ir prioritetai nustatinėjami, ir dar neturime aiškumo, kiek mes čia gausime tų vakcinų. Tai yra dabar pagrindinis toks klausimas.“

Algirdas Meiženis

Kalbėdamas apie verslo padėtį rajone, nurodė, kad Šilalė neturi didelės pramonės, nėra tokių didelių įstaigų ir įmonių.

„Pas mus yra medienos apdirbimas, kur dirba beveik 200 žmonių, ir tai laikoma didžiausia įmone. Šiaip esame žemės ūkio kraštas ir čia daugiau individualios įmonės užsiima prekyba ir paslaugomis. Taigi, norėtume, kad pirmiausia jos ir atsidarytų, nes pirmiausia gyventojų pajamų mokestis plaukia iš šių įmonių“, – paaiškino A. Meiženis.

Neseniai raudonojoje zonoje buvusiam Rietavui pavyko išsikapstyti iš liūdnos padėties. Šiuo metu šioje savivaldybėje skaičiuojama tiki 55,1 atvejis šimtui tūkstančių gyventojų. Rietavo meras Antanas Černeckis komentavo, kad norėtų, jog tiek smulkusis verslas, tiek mokyklos galėtų pradėti dirbti.

„Mes per dvi savaites turime tik vieną atvejį ir jis buvo atsivežtas iš kitur. Mes buvome savivaldybė raudonesnė už raudonus, ir po Naujųjų metų buvome viršūnėje, turėjome daug bėdų. Pirmiausia davė smūgį slaugos ligoninė ir senelių prieglauda. Tose dviejose įstaigose buvo daugiau susirgimų. (…) Paskui persirgo, gavo imunitetą, gaila, bet buvo ir netekčių. (…) Suvokėme visi, kad rimti reikalai ir atsirado rezultatas.“

Rietavo mero teigimu, verslas tikrai galėtų dirbti, žmonės tikisi ir nieko neatsitiktų, mat apribojimai galioja.

„Tikrai sutinku, kad tarp atskirų rajonų turėtų išlikti ribojimas, nes tikrai būtų nesveikas judėjimas į vieną vietą. Šito nebus ir prašėme įmonių savininkų, kad tik vietiniai naudotųsi tomis paslaugomis.“

Vyriausybė žada atlaisvinimus

„Delfi“ primena, kad ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė pirmadienį informavo, kad trečiadienį ministrų kabinetas žada atlaisvinti tam tikras verslo sritis: grožio paslaugas, prekybą lauke ir nebūtinųjų prekių parduotuves su atskiru įėjimu. Pats karantino švelninimo planas iki galo patvirtintas bus trečiadienį, pirmadienį jam buvo pritarta „iš esmės“.

„Visiškai galutinai planas bus patvirtintas trečiadienį, šiandien sutarėme dėl pradžios momentų“, – sakė ji. Premjerė kalbėjo, kad planas nėra „iškaltas akmenyje“.

„Viena verta situacija yra kintanti, mes turime būti labai atidūs ir stebėti, kaip kinta teigiamų atvejų skaičius, teigiamų testų skaičius ir situacija aplink Lietuvą“, – aiškino ji. I. Šimonytė pabrėžė, kad Vyriausybė nusprendė prisiimti atsakomybę.

„Mes prisiimame tam tikrą riziką, nes ekspertai nerekomendavo kol kas atpalaiduoti atskirų ekonominių veiklų, bet Vyriausybė nusprendė tą riziką prisiimti. Todėl situaciją bus stebima akylai“, – žadėjo ministrė pirmininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)