Trečiadienį Žinių radijo laidoje „Pozicija“ politikas išsakė kritiką Laisvės partijos atstovams Seime. Pasak E. Gentvilo, koalicijos partneriai į darbotvarkę parlamento pavasario sesijos pradžioje ėmė traukti neaptartus ir nesuderintus klausimus, o tai, savo ruožtu, trukdo siekti pagrindinių tikslų.

Laisvės frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė patikino, kad prioritetiniai koalicijos partnerių klausimai pavasario sesijos metu yra tie patys – tai partnerystė ir mažų narkotinių medžiagų kiekių dekriminalizavimas. O kai kurios kitos įstatymų projektų iniciatyvos, jos teigimu, kyla dėl paprastos priežasties – Laisvės partijos programa sudaryta iš kur kas daugiau punktų nei šie du.

E. Gentvilas: „Tokie viražai tikrai nepadeda“

„Reikalas yra tas, mums pradedant šitą pavasario Seimo sesiją valdančiosios frakcijos susitarė: žiūrėkite, mes turime darbotvarkėje partnerystės įstatymą, kuris, mano įsitikinimu, labai svarbus yra, ne tik kalbant apie tos pačios lyties asmenų partnerystę, bet skirtingos lyties asmenų partnerystę taip pat reikia sureguliuoti.

Na, Laisvės partijos idėja dėl kanapių dekriminalizavimo irgi yra sutartas dalykas. Kad nekeltume daugiau aistrų visuomenėje, kurių ir taip jau per daug, nutarėme Stambulo konvencijos netraukti į šitą sesijos programą“, – radijo laidoje kalbėjo E. Gentvilas.

Politikas paaiškino ir priežastis, dėl kurių atsirado toks susitarimas.

„Vardan ko? Kad pasiektume tuos pagrindinius tikslus. Ir štai tada kolegos iš Laisvės partijos ištraukia iš kišenės, jau patvirtinus sesijos darbų programą, tokius dalykus, kaip dvikalbiai užrašai, aptarnavimas dviem kalbom kai kuriose savivaldybėse – na, realus dvikalbystės įvedimas – nei aptartas, nei susitartas dalykas. Neapykantos kalbos įstatymo projektas – neaptartas, nesusitartas, baigiasi tuo, kad patys turėjo atsiimti, nors niekas net neragino jų atsiimti. Pamatė, kad padarė nesąmonę.

Eugenijus Gentvilas

Na, ir vėl aktualizuotos kalbos apie lyties keitimo operaciją, leidžiant nuo 16 metų keistis lytį. Tą ir noriu pasakyti kolegoms, nepaaukokime svarbių dalykų tokių, kaip partnerystės įstatymas, užversdami eterį štai tokiomis naujomis iniciatyvomis. Juk dėl to mes ir nuėmėme Stambulo konvenciją iš darbotvarkės, kad nekeltume aistrų, tai jauni, karštakošiai kolegos sukėlė aistras kitais būdais. Aš esu už tos koalicijos vienybę, noriu, kad mes dirbtumėme ir pasiektume rezultatus, bet tokie viražai tikrai nepadeda“, – teigė E. Gentvilas.

Primename, kad visuomenėje ir parlamente kilus diskusijoms ir susipriešinimui dėl inicijuojamų pataisų, Laisvės frakcija atsitraukė ir atsiėmė pataisas dėl baudų už neapykantos kurstymą ir patyčias.

Liberalų Sąjūdžio frakcijos seniūnas patikino, kad susiklosčiusi situacija tarp koalicijos partnerių nebuvo aptarta, nes po to dar nebuvo platesnio koalicijos atstovų susitikimo.

„Šį pirmadienį buvome frakcijų vadovai visi susibėgę, bet aptarinėjome artimiausius savaitės klausimus, o ne tas iniciatyvas, dėl kurių patys kolegos, atrodo, susigūžę ir vieną projektą net atsiėmė. Reikia turėti kantrybės. Pasakei, šitą pusmetį mes pasieksime tą, kad nedirgintumėme nuimame tą, tą ir aną“, – kalbėjo jis.

E. Gentvilas pabrėžė, kad ši situacija ar kritiški pasisakymai dėl koalicijos partnerių tikrai nereiškia, jog braška koalicinis susitarimas.

„Jeigu kritiškas pasakymas vienas kito griauna koaliciją, jeigu manote, kad griauna koaliciją, tai ne, niekas čia negriauna. Tiesiog negali sėdėti ir linksėti galva, jei buvome sutarę kitaip“, – sakė politikas.

I. Pakarklytė: darbas koalicijoje vyksta sklandžiai

Laisvės frakcijos seniūnė I. Pakarklytė patikino, kad Laisvės frakcijos prioritetai pavasario sesijoje labai aiškūs ir sutampantys su tais, kuriuos išskyrė E. Gentvilas.

„Darbas koalicijoje vyksta sklandžiai, mes kalbamės ir partnerystė bei dekriminalizacija nedidelių kiekių narkotinių ir psichotropinių medžiagų yra tie projektai, kurie pavasario sesijoje yra esminiai mūsų frakcijos klausimai, bet ir koalicijoje yra sutarimas dėl šių projektų. Tai nelabai matau, kur galėtų būti konflikto regimybė. Santykiai koalicijoje yra sklandūs, darbiniai“, – portalui Delfi.lt teigė ji.

Ieva Pakarklytė

Paklausta, kodėl atsirado iniciatyvos į Seimo darbotvarkę įtraukti ir galimai su koalicijos partneriais nesuderintus projektus, ji patikino, kad dirbama partijos programos rėmuose. Tačiau pagrindinis ir prioritetinis akcentas dabar teikiamas koalicijoje suderintiems partnerystės ir nedidelių narkotinių medžiagų kiekių dekriminalizavimo klausimams.

„Laisvės partijos programa buvo 160 psl. Tai mes tikrai, be abejo, turime labai daug projektų. Dalis jų gali būti įgyvendinta Seime, dalis – Vyriausybėje. Tai natūralu, kad mes turime programoje ne tik du klausimus, bet pradedame nuo rinkiminių pažadų tesėjimo. Tai pirmiausiai imsimės partnerystės ir dekriminalizavimo klausimų“, – paaiškino parlamentarė.

Pandemijos valdymo klaida tik viena

E. Gentvilas, kalbėdamas Žinių radijo eteryje, aptarė ir pandemijos valdymo situaciją Lietuvoje. Politikas patikino, kad visos šalys, valdydamos koronaviruso sukeltą situaciją, darė klaidas – ne išimtis ir Lietuva.

„Mes irgi nemokame tvarkytis su pandemija – aš konstatuoju tą, kad mes nemokame. Bet ar gali kas nors mokėti elgtis su reiškiniu, kuris per šimtą metų pirmą kartą pasauliniu mastu ir algoritmas nėra aiškus, kaip vystysis, kaip elgsis atmainos, kiek tų atmainų gali būti. Tai kaip nors kaltinti negalėčiau“, – tikino jis.

E. Gentvilas akcentavo, kad Vyriausybė deda dideles pastangas, siekdama suvaldyti situaciją ir prisiimdama atsakomybę. Apžvelgdamas visus metus, kai Lietuva ir pasaulis gyveno su koronavirusu, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas išskyrė vieną pagrindinę klaidą, įgyvendintą Lietuvos politikų.

„Gyvename daugiau nei metus šioje pandemijoje ir Lietuvoje aš galėčiau sakyti, na, vieną akivaizdžią klaidą per tą metų laikotarpį, kai nebuvo priimtas sprendimas. Turiu omenyje rudenį, spalio mėnesį eksponentiškai pradėjo kilti susirgimų skaičius, jokių veiksmų iš valdžios nebuvo. Akivaizdžiai matėsi, reikia sprendimo, o nėra. Visi kiti ar praėjusios, ar šitos valdžios sprendimai gali diskutuoti, ar taip reikėjo, ar taip reikėjo. Akivaizdžių klaidų arba akivaizdžių sėkmių nėra“, – aiškino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (594)