„Jokių ultimatumų nėra. Aš imsiuosi veiksmų, jeigu negausiu iš jo pateiktų vienokių ar kitokių paaiškinimų. Aš imsiuosi veiksmų, tikrai ties tuo nesustosiu. Bet, atleiskite, nemanau, kad aš jau birželio 2 dieną turiu kažką padaryti. Yra visokie senaties terminai, galiojantys visokiuose kodeksuose, ir palikite man galimybę apsispręsti, beje, ne vienam, o su kolegomis, įskaitant ir teisinių“, – Seime žurnalistams dėstė politikas.

Konkretizuoti, kokių veiksmų imsis, jis nenorėjo: „Ar aš privalau informuoti Gabrielių Landsbergį per televiziją, kokių veiksmų aš imsiuosi, jeigu jis nepateiks įrodymų apie mano nepagrįstai ar neteisėtai gautas lėšas. Aš tikrai neprivalau jo informuoti per televiziją.“

Landsbergio retoriką įvertino kaip išpuolį

Po to, kai konservatoriai paskelbė apie planus skelbti pirmalaikius Seimo rinkimus, – priešingu atveju atsistatydins Vyriausybė, konservatorių lyderis G. Landsbergis parlamentinių partijų vadovams ir atstovams išsiuntė laišką.

Jame aiškinama, kad ne tik savivaldos, bet ir Seimo atstovai šiandien turi iššūkių dėl skaidrumo ir atskaitomybės.

„Net 52 skirtingų partijų ir frakcijų Seimo nariai yra buvę savivaldybių tarybų nariais, taip pat daug Seimo narių karantino metu naudojo parlamentines lėšas transportui“, – pažymima laiške.

Konservatoriai prieš tai žurnalistams išdalijo lapus, kuriuose pateikiama informacija apie tai, kokie ir kiek Seimo nariai išleido lėšų su transportu susijusioms išlaidoms per karantiną.

Šiuose lapuose minimas ir Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas E. Gentvilas, kuris anksčiau kelias kadencijas ėjo ir Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos nario pareigas, buvo savivaldybės meru.

Eugenijus Gentvilas

E. Gentvilas pasipiktino, kad yra kaltinamas neskaidrumu ir prašė G. Landsbergio duomenimis pagrįsti savo teiginius.

„Dabar – anonimiškai netikėtas išpuolis ne tik prieš mane, bet prieš 52 ar, suprask, prieš 138 Seimo narius, kurie yra naudoję parlamentines išmokas transporto išlaidoms karantino metu.

Tai noriu pasakyti, kad iš tikrųjų aš esu įsiutęs, kai šitaip pažeidžiamas nekaltumo prezumpcijos principas ir užmetama kolektyvinė atsakomybė, ir reikalaujami priimti politiniai sprendimai su niekuo nesitarus.

Tai noriu pasakyti: net ir konservatorių partijos pirmininkas nėra nei teisėjas, nei prokuroras, Todėl aš ginsiu savo garbę ir orumą, kol kas ne teisinėmis priemonėmis, o reikalaudamas, kad Gabrielius Landsbergis pateiktų duomenis apie mano nepagrįstai arba neteisėtai gautas kanceliarines išmokas savivaldybėje, arba neteisėtai ir nepagrįstai gautas parlamentines išmokas degalams karantino metu“, – Seime žurnalistams komentavo E. Gentvilas.

Politikas reikalavo G. Landsbergio duomenis apie neva neteisėtai ar nepagrįstai gautas lėšas pateikti viešai iki birželio 1-osios.

Landsbergis: esu nustebęs

Apie E. Gentvilo pasipiktinimą paklaustas G. Landsbergis Seime žurnalistams teigė, kad nieko nelaiko vagimi ir tikino, kad tiek E. Gentvilui, tiek liberalų deleguotam kultūros ministrui Simonui Kairiui taikoma nekaltumo prezumpcija.

„Nežinau, ar jis pats savo ministrui ją taiko. Aš taikau, dėl to sakau, kad pasitikiu“, – pridūrė G. Landsbergis.

Jis svarstė, ar E. Gentvilas, prašydamas pagrindimo, neprarado savitvardos.

Gabrielius Landsbergis

„Dėl pono Eugenijaus, turiu pripažinti, esu nustebęs. Ir gal tokio labai ryškaus, spalvingo žodyno, kurio, galbūt, jis tikrai tik išskirtiniais atvejais jį pasitelkia – mano politinė patirtis neleidžia atkapstyti tokių dažnų atvejų. Ir aš, ir kolegos jį vertinam kaip vieną labiausiai patyrusių politikų, ir tokį labai išlaikytą, skaičiuojantį. Nesu matęs jo prarandančio savitvardą ir tas kelia klausimų: ar tai vienas iš tų neįtikėtinų atvejų, kai ponas E. Gentvilas prarado savitvardą, ar jis neprarado savitvardos, tik mes matome, kad yra kažkas kita“, – Delfi laidoje „Redaktoriaus virtuvė“ komentavo G. Landsbergis.

Jis teigė, kad kokio nors privataus pokalbio metu E. Gentvilui galės paaiškinti savo poziciją.

Dar anksčiau žurnalistams jis pristatė siūlymą rengti pirmalaikius Seimo rinkimus, o jei ne, reikėtų trauktis Vyriausybei. Partijos lyderis teigė, kad siūlymas derintas su premjere Ingrida Šimonyte.

G. Landsbergis aiškino, kad tokių veiksmų reikia reaguojant į lėšų pasisavinimo savivaldoje skandalą – esą vieno ministro (švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės, kuri negalėjo pagrįsti, kaip būdama tarybos nare leido kanceliarines lėšas, nors to nereikalavo galiojantis reglamentavimas) patraukimas šiuo atveju būtų „ritualinis veiksmas“, o juk klausimų, kaip naudojo kanceliarines lėšas, kyla ir dėl Seimo narių.

„Aš, kaip asmuo, dalyvaujantis valstybės valdyme, negaliu paaiškinti ir pateisinti visuomenei, kodėl vienam asmeniui pasitraukus, situacija taptų skaidresnė tuo tarpu, kai – negaliu dabar atsakyti tiksliai – du trečdaliai Seimo yra padarę absoliučiai lygiai tą patį“, – dėstė G. Landsbergis.

Konservatorių prezidiumas patvirtino jo siūlymus.

Klausimai dėl naudotų kanceliarinių lėšų kelti ne tik J. Šiugždinienei, bet ir kitiems buvusiems Kauno miesto savivaldybės tarybos nariams kultūros ministrui S. Kairui bei finansų ministrei Gintarei Skaistei.

Konservatorių partneriai koalicijoje Liberalų sąjūdis siūlymui rengti pirmalaikius parlamento rinkimus nepritaria.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)