Išplatintame komentare spaudai, E. Gentvilas VRK veiksmus palygino procesams, vykstantiems dabar Rusijoje ir retoriškai klausė, ar Lietuva būtų pajėgusi paskelbti nepriklausomybę, jei okupuotos Lietuvos VRK pirmininkas būtų ėmęsis „rusiškų“ rinkimų technologijų.

Anot E. Gentvilo, dabartinės sudėties VRK, kuriai vadovauja Seimo Pirmininko deleguota L. Matjošaitytė, dirba dar vos 8 mėnesius, bet per šį trumpą laiką skandalų sukėlė daugiau nei tokių buvo per visą nepriklausomos Lietuvos VRK istoriją.

Didžiausias iš jų, anot E. Gentvilo, yra valdančiųjų „valstiečių“ ir „Agrokoncerno“ ryšius liudijantis tyrimas, kurio L. Matjošaitytė taip ir nesugebėjo ištraukti iš stalčiaus 8 mėnesius.

E. Gentvilui neaišku, kodėl net Prezidentei pareikalavus paaiškinti skandalo aplinkybes, L. Matjošaitytė to nepadarė per kelias valandas. L. Matjošaitytė, tarsi „gulbė nebylė“, rašo E. Gentvilas, jau beveik savaitė neatsako Prezidentei.

„Ar jai nusispjauti į Prezidentės klausimą? O gal neturi ką atsakyti? O gal derina atsakymą kartu su „valstiečiais“?“, - klausė savo komentare E. Gentvilas, iškart pridurdamas, kad tai labai tikėtina, nes dėl VRK narės Aistės Žilinskienės kaltinimų prabilo būtent „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, o ne L. Matjošaitytė.

Apibendrindamas savo komentarą E. Gentvilas sakė netikįs, kad dabartinė VRK pirmininkė gali užtikrinti sklandų, nešališką savivaldos, Europos Parlamento ir Prezidento rinkimų eigą 2019 metais.

„Ar šios sudėties VRK, vadovaujama L. Matjošaitytės, gali užtikrinti sklandų, nešališką savivaldos, Europos Parlamento ir Prezidento rinkimų eigą 2019 metais? Tai milžiniškas iššūkis, kurio iki šiol Lietuvoje nebuvo - treji rinkimai, o gal dar ir referendumas. Tolesniam darbui reikia bent 3 dalykų: milžiniškos kompetencijos, komisijos narių sutarimo, kurio kol kas nėra. Ir svarbiausia - pasitikėjimo tarp rinkimų dalyvių ir visuomenėje. Tas pasitikėjimas, jei ir buvo, jau baigia išgaruoti. Tylint ir nepateikiant atsakymų ar slepiant juos, neįmanoma ne tik užsitarnauti pasitikėjimą, bet ir išsaugoti jį“, - teigė E. Gentvilas.