Trečiadienį Delfi tiesiai paklaustas, ar R. Morkūnaitės-Mikulėnienės prisipažinimas skambinus į Čilę reiškia, kad ji galėjo nutekinti informaciją, valdančiojo Liberalų sąjūdžio atstovas Eugenijus Gentvilas teigė, kad žodžius reikia rinktis labai atsargiai. Jis pabrėžė, kad remiasi generalinės prokurorės pasakymu, kad ikiteisminio tyrimo medžiaga nebuvo nutekinta.

„Ką reiškia Radvilės Mikulėnienės skambutis Bartoševičiui, kas ten buvo pasakyta, jeigu prokurorė mano, kad ikiteisminio tyrimo medžiaga nebuvo nutekinta? Skambutis, aišku, ne apie orą Čilėje ir ne apie gražius kalnus, skambutis kažkaip turi būti su šia informacija“, – svarstė jis.

E. Gentvilas tęsė, kad konservatorių frakcijos seniūnė galėjo tiesiog klausti K. Bartoševičiaus apie tai, kad kažkoks ikiteisminis tyrimas galbūt dėl jo vyksta.

„Tai nėra ikiteisminio tyrimo duomenų nutekinimas. Reikia turinį žinoti. Jei būtų kažkokios aplinkybės – klausyk, žinau, kad apie tave vyksta ikiteisminis tyrimas ir tu ten tvirkinai ir prievartavai nepilnamečius ir mažamečius, čia jau, matyt, būtų frazė, kuri galėtų būti traktuojama kaip nutekinimas. Svarbu žinoti tą turinį. Manyčiau, kad Radvilė Mikulėnienė turėtų paimti ir pasakyti maždaug iš atminties savo pasakytas mintis. Priešingu atveju man ir jums ir visiems teks tik spėlioti“.

Eugenijus Gentvilas

Trečiadienį R. Morkūnaitė-Mikulėnienė savo pokalbį su K. Bartoševičiumi pakomentavo labai lakoniškai.

„Keletas patikslinimų dėl viešumoje pasirodžiusių ir klaidingai interpretuotų mano teiginių. Penktadienį K. Bartoševičius žinute informavo, kad traukiasi iš Seimo. Tą pačią dieną paskambinau paklausti ar tai galutinis apsisprendimas, nes tokių ketinimų buvo ne vienas jau anksčiau. Tuo metu apie teisėsaugos įtarimus dar nebuvo žinoma. Apie juos sužinojau pirmadienį, kuomet gavau skambutį iš medijos su prašymu pakomentuoti“, – feisbuke rašė ji.

Saudargas: tai nereiškia, kad Radvilė nutekino

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Paulius Saudargas Delfi sakė, kad situaciją neva žino tik iš to, ką perskaito žiniasklaidoje.

„Iš to, ką matau viešojoje erdvėje, tai nėra tolygu, kad Radvilė nutekino. Nes yra faktas, kad kalbėjosi, galbūt kalbėjosi paties Kristijono iniciatyva, bet tai nėra tolygu tam faktui, kad ji jam kažkokią informaciją pateikė. Gal jis jai pateikė, kad nori trauktis – tai, ką ji oficialiai teigia?“, – kalbėjo konservatorius.

Jis teigė dar neturintis informacijos, kaip valdantieji ketina elgtis per ketvirtadienį opozicijos iniciatyva šaukiamą neeilinį posėdį, kuriame turėtų pasisakyti Viktorija Čmilytė-Nielsen ir generalinė prokurorė Nida Grunskienė.

„Indikacijų, kad valdantieji blokuotų posėdį ar visiškai nedalyvautų, aš kol kas neturiu“, – teigia jis.

Razma: atsakyti reikia detaliai

Konservatorių frakcijos seniūnės pavaduotojas Jurgis Razma Delfi irgi sakė siūlymų mėginti blokuoti darbotvarkės tvirtinimą ketvirtadienį negirdėjęs.

„Taip, manau, kad tokiose situacijose, kai yra kilusi didelė įtampa, politikai turi atsakyti į klausimus labai išsamiai, detaliai“, – paklaustas, ar R. Morkūnaitė-Mikulėnienė neturėtų plačiau papasakoti apie pokalbį su dabar jau buvusiu frakcijos kolega, sakė J. Razma.

Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

Jis pats sakė esantis įsitikinęs, kad R. Morkūnaitė-Mikulėnienė informacijos apie įtarimus neturėjo.

„Ji nebūtų pirmadienio rytą taip keistai pozityviai kalbėjusi apie K. Bartoševičių, kai dėkojo jam už bendrą darbą, linkėjo sėkmės tolesniuose pasirinkimuose. Būtų pratylėjusi, jeigu žinotų kad jis traukiasi dėl tų įtarimų ir kad tai gali išlįsti į viešumą. Kažkokie pozityvūs kalbėjimai apie buvusį bendrą darbą tikrai netinka. Tas faktas atskleidžia, kad ji tikrai nežinojo“, – įsitikinęs Seimo narys.

J. Razma mano, kad pokalbio turinys buvo toks, kaip ir sako R. Mikulėnienė: K. Bartoševičius pranešė, kad traukiasi, ji jo neatkalbinėjo, nes apie galimą pasitraukimą K. Bartoševičius yra užsiminęs ir anksčiau.

„Nematau pagrindo netikėti tuo“, – pridūrė konservatorius.

Čmilytė gali būti aplinkybių auka

Paklaustas apie Viktorijos Čmilytės-Nielsen, minėtos ir galima kandidate į prezidentus, situaciją, kuomet jai jau antrą savaitę tenka aiškintis, kodėl dar tą pačią dieną, kai vyko jos pokalbis su generaline prokurore Nida Grunskiene, K. Bartoševičius nusprendė trauktis iš Seimo, E. Gentvilas ėmė kvatoti ir pareiškė ant darbo stalo turintis seną straipsnį apie Liberalų sąjūdį, kuriame buvo klausiama, ar Liberalų sąjūdžiui jau užsisakyti karstą.

„Tai aš tokių čia matęs visokių. Gal nepradėkime šnekėti“, – kalbėjo jis.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

Paklaustas, kokia galima išeitis iš šios situacijos, E. Genvilas pacitavo Saulių Skvernelį, esą V. Čmilytė-Nielsen gali būti aplinkybių auka.

„Mes visi liberalai prastai atrodėme 2016, 2017 metais. O paskui išlindo kitos aplinkybės kur mūsų nėra, tada jau atrodėm labai gerai – susišukavę ir puošnūs. Tai ką noriu pasakyti – V. Čmilytė-Nielsen jeigu nežino aplinkybių, ji negali jų paaiškinti, kol jos nebus paaiškintos kažkieno, pavyzdžiui, Radvilės lūpomis, tol Čmilytė atrodys blogai. Sutinku – įkliuvo į tokį ratą, kad visas Seimas mes blogai atrodome, ne tik Čmilytė, prastai“, – kalbėjo politikos veteranas.

ELTA primena, kad praėjusį trečiadienį prokuratūra paskelbė, jog iš Seimo pasitraukusiam K. Bartoševičiui pareikšti įtarimai dėl seksualinio prievartavimo ir nepilnamečio asmens tvirkinimo. Kaip skelbė prokuratūra, turimi ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia įtarti, kad nusikalstamos veikos buvo įvykdytos įtariamajam esant Seimo nariu. Šiuo metu nukentėjusiais yra pripažinti 4 asmenys, tuo metu buvę mažamečiais arba nepilnamečiais.

Dėl jo teisinės neliečiamybės panaikinimo Generalinė prokuratūra kreipėsi ir į Seimą.

Vis dėlto, dar iki prokurorų kreipimosi į parlamento vadovybę, konservatorių atstovas parlamente K. Bartoševičius pranešė, jog pats atsisako Seimo nario mandato. Politikas teigė sprendimą priėmęs dėl asmeninių priežasčių, o prašymą dėl mandato panaikinimo VRK pateikė sausio 20 d.

Tą pačią dieną N. Grunskienė pranešė V. Čmilytei-Nielsen apie prokuratūros norą prašyti surengti neeilinę Seimo sesiją, kurios metu būtų apsvarstytas prašymas panaikinti vieno Seimo nario teisinę neliečiamybę, mat jo atžvilgiu teisėsauga atlieka tyrimą. Tiesa, tądien, pasak N. Grunskienės, ji Seimo pirmininkei neįvardijo K. Bartoševičiaus pavardės.

V. Čmilytė-Nielsen pripažįsta, kad tą penktadienį susitiko su premjere I. Šimonyte ir kalbėjosi apie neeilinės Seimo sesijos poreikį, tačiau jokios informacijos apie K. Bartoševičių neaptarė, premjerei jos neperdavė.

Premjerė I. Šimonytė antradienį taip pat pabrėžė, kad jokios informacijos apie teisėsaugos vykdomą tyrimą K. Bartoševičiaus atžvilgiu nei ji, nei jos aplinka buvusiam parlamentarui neperdavė.

K. Bartoševičiaus pasitraukimo iš politikos aplinkybės sukėlė daug klausimų Seimo opozicijai, todėl nutarta šaukti neeilinę Seimo sesiją, kurios metu būtų siekiama aiškintis, ar buvusiam konservatorių bendražygiui galėjo būti nutekinta informacija apie jo atžvilgiu vykdomą ikiteisminį tyrimą. Norima inicijuoti ir laikinąją parlamentinio tyrimo komisiją.

Antradienį opozicijai pavyko surinkti 47 parašus neeilinės sesijos šaukimui. Projektą dėl neeilinės sesijos šaukimo pasirašė visos opozicinės frakcijos, išskyrus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovus Seime, taip pat palaikymo buvo sulaukta ir iš Mišrios Seimo narių grupės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)