„Mes nejaučiame jokio mobingo“

Perteklinių ir nelogiškų alkoholio ribojimų atšaukimą Liberalų sąjūdis įtraukė ir į savo prioritetinių darbų šioje Seimo sesijoje sąrašą. Bet Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) atstovas Seime Linas Slušnys registravo dar griežtesnį pasiūlymą – drausti alkoholio prekybą sekmadieniais.

E. Gentvilas teigė, jo prioritetų sąraše šis projektas atsidūrė dėl jau praeitos pateikimo stadijos. Bet vieningo sutarimo nėra.

„Vieningo visiško sutarimo nėra. Žinome, kad kai kurie kolegos konservatoriai yra pasiūlę priešingų, griežtinimo linkme einančių priemonių. Galėčiau nusistebėti, nes buvo sudaryta trijų valdančiųjų frakcijų darbo grupė. Ir visi priėmė tokį projektą, koks yra teikiamas dabar Seimui. Nepaisant to kai kurie kolegos pasuka priešinga linkme.

Pasijuokiu, kad galėčiau nusistebėti, bet nesistebėsiu. Nes niekas manęs nestebina, žmonės turi skirtingas nuomones“, – Delfi kalbėjo liberalas E. Gentvilas.

Šį pasiūlymą dar labiau griežtinti alkoholio prekybą taip pat pasirašė konservatoriai Irena Haase, Andrius Kupčinskas, Jurgita Sejonienė, Audrius Petrošius ir opozicijoje dirbantys socialdemokratai Dovilė Šakalienė ir Algirdas Sysas.

Eugenijus Gentvilas

Tokiam ir panašiam elgesiui viešojoje erdvėje jau buvo prikabinti ir mobingo valdančiojoje koalicijoje etiketė.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas tai kategoriškai neigia.

„Mes nejaučiame jokio mobingo. Yra skirtingi koalicijos partnerių požiūriai kai kuriais klausimais. Kaip visada, manau, kad tie skirtumai būtų mažesni, jei būtų dažniau kalbamasi, to trūksta. Tačiau laikyti tai mobingu, ignoravimu ar kerštu kieno nors, kam nors ir už ką nors. To tikrai nėra“, – aiškino jis.

Visgi politikas sutiko, jog iš šalies žiūrint tokių indikacijų galima matyti.

„Sutinku, kad objektyviai žiūrint viešojo lauko vertintojai ir komentatoriai taip galėtų įtarti. Bet aš matau įvykius iš vidaus. Tai negaliu to patvirtint, o dar daugiau – turiu paneigti, taip nėra“, – Delfi sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas E. Gentvilas.

Parlamentaras kalbėjo, jog nesutarimų ar skirtingų požiūriu yra.

„Aš bent džiaugiuosi, kad neskeldėja šita valdančioji dauguma, nepaisant skirtingų požiūrių“, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Seime.

Nekalbadieniai būna ir koalicijoje

Paklaustas, ar nedramatizuoja kai kurių partnerių kojos kišimo, politikas aiškino, jog jam svarbu, jog nelogiški draudimai būtų pakeisti. Tačiau pripažįsta, kad šalis gali gyventi ir be to.

„Man svarbu, kad priimtumėme svarbiausius valstybei reikalingus dalykus. Man kaip liberalui tikrai svarbūs suvaržymai, kurie yra nelogiški ir norėčiau juos pakeisti. Bet pripažįstu, kad Lietuva gali gyventi taip, kaip gyvena dabar. Krašto ekonomikai ir būsenai yra svarbesnių dalykų.

Man svarbiausia, kad būtų priimtos mokesčių reformos, socialinės reformas, ligoninių tinklo pertvarka, biudžetas. Ir žinoma, kova su krizėmis. Bet tegul niekas neatima mums teisės kalbėti ir apie kitus dalykus“, – sakė jis.

Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ingrida Šimonytė, Aušrinė Armonaitė

E. Gentvilas sakė girdintis opozicijos atstovų priekaištus, kodėl svarstomi kiti klausimai, nesusiję su pandemija ar migrantų krize.

„Bet patys per pandemiją visokius dalykus priiminėjo. Bet Seimas privalo dirbti visapusiškai, o ne tik pasiimti du ar tris klausimus ir daugiau kitų nesvarstyti“, – aiškino liberalas E. Gentvilas.

Nors pokalbių, kaip sako politikas, valdančiojoje daugumoje kartais trūksta, būna ir nekalbadienių, bet koalicija neeižėja.

„Kaip juokiuosi, mano šeimoje irgi visko būna. Pokalbių ar nekalbadienių yra buvę, bet 39 metai ir santuoka neeižėja. Tai nekalbadienių gal būna ir čia. Noriu pasakyti, kad tikrai piktumų ar karštų įtampų nėra. Mano manymu, tiesiog dažniau išsikalbėti reikia – ką darom, kodėl darom. Bet šita mūsų trijulės partnerystės tikrai neeižėja“, – Delfi sakė liberalas E. Gentvilas.

Dėl komunikacijos klaidų dažnai kritikuojama valdžia kartais siunčia dvigubus signalus. Liberalas E. Gentvilas sutiko, kad viešumoje matant skirtingas nuomones tai kliudo pasiekti bendro rezultato.

„Reikia komunikuoti labai aiškiai, nesukelti dviprasmybių. Matyt, visi mes turime mokytis iš savo klaidų. Bet jei kas nors galvoja, kad čia jau viskas, skeldėja ar eižėja koalicija, tai ne. Bet kalbėti apie tai, kad darome klaidų mes turime“, – teigė parlamentaras.

Dėl ministrų rizikuoti negalima

Buvęs premjeras Saulius Skvernelis jau ne kartą ragino dabartinę premjerę Ingridą Šimonytę perkrauti ministrų kabinetą. Jis pirštu beda į dvi esmines problemines figūras – sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį ir vidaus reikalų ministrę Agnę Bilotaitę.

Valdančiosios koalicijos atstovas E. Gentvilas teigė, jog keičiant šiuos ministrus situacija gali dar pablogėti.

„Ir A. Dulkys, ir A. Bilotaitė šiuo metu yra kertinėse pozicijose. Ir juos pakeitus naujam žmogui įsibėgėti, kai aplinkui verda ir kunkuliuoja smala, tikrai nepavyktų nuo pirmos dienos į tuos darbus įšokti. Ir mes taip galime pabloginti situaciją. Nenoriu visais klausimais ginti A. Dulkio ar A. Bilotaitės, tikrai yra pastebimų trūkumų. Bet čia rizikuoti negalima“, – aiškino jis.

Ingrida Šimonytė

Liberalas pabrėžė, jog kalbėdamas apie Vyriausybės perkrovimą S. Skvernelis turėtų prisiminti ir savo patirtį.

„Būkime atsargūs. S. Skverneliui dabar bepigu šnekėti. Prisiminkime, jog S. Skvernelis tiek atšviežino ir atnaujino savo Vyriausybę, kad Konstitucinis Teismas pasakė, kad ta Vyriausybė buvo neteisėta. Ar jau pamiršome tai?“ – klausimą kėlė politikas.

E. Gentvilas kalbėjo, jog po prezidento rinkimo 2019 metais S. Skvernelio Vyriausybė buvo atnaujinta, tada opozicija kalbėjo, jog Vyriausybės programa turi būti dar kartą teikiama Seimui.

„Ir štai paaiškėjo, kad ta Vyriausybė buvo neteisėtai sudaryta. Tai S. Skvernelis turbūt sąmoningai užmiršta tą dalyką, reikalaudamas atšviežinti ministrų kabinetas, kai pats vadovavo neteisėtai Vyriausybei ir tik KT malonės dėka jai buvo leista tęsti darbą“, – sakė jis.

Arūnas Dulkys ir Agnė Bilotaitė.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas E. Gentvilas teigė, jog pati premjerė I. Šimonytė nuspręs, kurio ministro darbas neduoda tinkamų rezultatų.

„Būkime atsargūs. Sutinku, kad valdančioji dauguma ar premjerė apsispręs, kas tempia gerai, kas blogai. Kas duoda rezultatus, o kas ne. Pasižiūrėsime, čia pirmiausia yra premjerės prerogatyva. O mano pasamprotavimai tokie – kertiniai ministrai šiandien negali būti keičiami. Dėl kitų pirmiausia spręs premjerė“, – Delfi sakė liberalas E. Gentvilas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (316)