Ne ką geriau Liberalų sąjūdžiui, kuris VRK sprendimu už tą patį – šiurkščius finansinius pažeidimus per rinkimus – pernai maždaug tuo pačiu metu neteko beveik 400 tūkstančių eurų (395 tūkst.). Liberalai prieš kitų metų rinkimus apskritai rodo visiško subyrėjimo ženklus.

LRT TELEVIZIJOS laidos „Savaitė“ kalbintas buvęs VRK narys vis dėlto pastebi, kad VRK vieniems nubraukia pusę metų dotacijos, o kitiems nenustato jokių pažeidimų ir sukelia abejonių dėl tokio sprendimo.

VRK aštuonis mėnesius nagrinėjo anoniminiame pranešime nurodytus faktus ir nustatė, kad 2016metais tuo metu dar nesuskilę socialdemokratai į valdžią pateko šiurkščiai pažeisdami rinkimų įstatymą – viršijo jų rinkimų kampanijai nustatytą finansų limitą.

VRK nustatė, kad kai kurie turintys savo atskirus limitus vienmandatėse kandidatavę socialdemokratai galėjo mokėti už visos partijos politinę reklamą žiniasklaidoje. Pavyzdžiui, dabar atskilusios Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas 10 000 eurų partijos reklamos „Lietuvos žiniose“ nurodė kaip savo kandidatavimo išlaidas.

„Man atrodo visos partijos tą daro, nematau čia didelės problemos“, – sako jis.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis pastebi, kad įstatyme yra landų, kuriomis tai žinoję naudojosi.

„Tai patys socialdemokratai ir buvo to įstatymo kūrėjai ir autoriai. Tai matomai, kurdami tą įstatymą bandė sau prisitaikyti, bet dabar kai suskilo, tai matyt, taip tarpusavio santykius aiškintis pradėjo“, – pastebi Seimo narys.

R. Žemaitaičio vedama partija „Tvarka ir teisingumas“ balandį taip pat liko be dotacijos – jai numatyti beveik 224 tūkst. eurų įšaldyti prokurorų reikalavimu. Pernai „Tvarka ir teisingumas“ gavo beveik 500 tūkst. eurų pajamų. Ši partija ir dar šeši asmenys teisiami už prekybą poveikiu, turto iššvaistymo, dokumentų klastojimu, apgaulingo buhalterijos tvarkymą. Už tai gresia bauda, veiklos apribojimas, net likvidavimas.

Liberalų sąjūdis taip pat gavo teisėsaugos kirtį, kai su dėžute nuo gėrimo ir šimtatūkstantine suma įkliuvo tuometis partijos pirmininkas Eligijus Masiulis. Negana to, VRK nusprendė, kad liberalai šiurkščiai pažeidė įstatymą – per 2016 metų rinkimus priėmė nepiniginę auką iš juridinio asmens – buvusio partijos nario Šarūno Gustainio įsteigto Taikomosios politikos instituto. Liberalai dalyvavo daugiau nei 45 tūkst. eurų kainavusiuose mokymuose, už kuriuos partija nemokėjo.

Liberalų sąjūdžiui nubraukta pusmečio dotacija 395 tūkst. eurų. Dabartinis Liberalų sąjūdžio lyderis Eugenijus Gentvilas kalba apie dvejopus VRK standartus: menkiausios opozicinių partijų klaidos pripažįstamos šiurkščiomis, o valdantiesiems už panašias nuodėmes atleidžiama.

Vitalijus Gailius, Eugenijus Gentvilas, Gabrielius Landsbergis

„Aš manau, kad bus baudžiami visi, kurie yra ne prie valdančiųjų, o kurie prie valdančiųjų – G. Kirkilo partijai bus ieškoma būdų kaip duoti iš biudžeto.[...]. O štai valstiečių partija jau taip pat pripažinta, kad padarė klaidų finansų apskaitoje, tačiau tai buvo pripažinta tik klaida, o ne šiurkščiu pažeidimu, iš jų dotacija neatimta. Čia aš matau dvejopus standartus“, – tikina E. Gentvilas.

2017 metais, kai VRK nubraukė pusę metinės dotacijos, liberalai prarado vos ne ketvirtadalį planuotų pajamų: metinės pajamos siekė 799 tūkst. Iš šios sumos 395 tūkst. – valstybės dotacija. Ši galėjo būti dukart didesnė, jei nei VRK atimtoji suma. Socialdemokratai dar ketina skųsti VRK sprendimą, tačiau žinodami apie vykdomą tyrimą, ruošėsi blogiausiam variantui

Eugenijus Gentvilas

„Dabar galime sakyti, kad netekome trečdalio pajamų. Tas trečdalis ženklus dydis, bet mes ruošėmės: skaičiavome, taupėme, mažiau išleidome nereikalingoms išlaidoms“, – sako Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.

Anot buvusio VRK nario, teisininko Jono Udrio, vertinant pažeidimą įstatymas numato labai siauras galimybes, dėl to VRK rizikuoja būti apkaltinta tendencingumu.

„Sankcija yra arba skirti dotaciją, arba neskirti dotacijos. Nėra galimybės, įstatymas nenumato mažinti dotaciją proporcingai. Ir šiandien VRK turi pakankamai subjektyvią teisę pripažindama, kad politinė partija padarė šiurkštų pažeidimą ir iš karto neskiriama viso pusmečio dotaciją. Ar tai yra adekvatu padarytam pažeidimui, tai vėlgi, tas šiurkštumas gali būti visoks. Sakykime, politinės partijos atributika ant autobusiuko nėra pripažįstama politine reklama. Laikraštis, kuris praeitų rinkimų laikotarpiu buvo naudojamas ir deklaruotas VRK kaip politine reklama, paskui nebelaikomas politine reklama ir masė kitų pavyzdžių ir, mano supratimu, tai tik pradžia“, – tikina J. Udris.

Politologas Vytautas Dumbliauskas pastebi, kad po šių Seimo rinkimų didžiąją dalį valstybės dotacijos pasiėmė rinkimų favoritė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, o dėl likusios dalies vyksta nuožmi kova.

„Aš manau, kad ta kova aštrėja ir galbūt moralės ribos mažėja, dingsta tas reputacijos momentas, žmonėms reputacija nerūpi“, – sako V. Dumbliauskas.

Ketvirtadienį Seimas palaimino įstatymą, kuris numato galimybę gauti valstybės paramą iki artimiausių Seimo rinkimų ir parlamentarų įkurtoms rinkimuose nedalyvavusioms partijoms. Dėl to džiūgavo nuo socialdemokratų atskilę socialdarbiečiai, nuo sausio tikėjęsi užsitikrinti finansavimą, tačiau įstatymas numato, kad valstybės parama neskiriama, jei naujos partijos nariai į Seimą išrinkti su partija–pažeidėja, kuriai atimta dotacija.

Taigi, socialdarbiečių finansinė gerovė priklausys nuo teismo verdikto jų buvusiems partijos bičiuliams: jei teismas nepanaikins VRK sprendimo, kad socialdemokratai šiurkščiai pažeidė rinkimų įstatymą ir jiems nepriklauso dotacija, tai ir nuo jų atskilusiems socialdarbiečiams viltis kitąmet gauti 200 tūkst. dotaciją bus palaidota.