Vyriausioji rinkimų komisija ketvirtadienį įregistravo šešis kandidatus į prezidento postą, dar trijų parašai yra tikrinami. Nei pirmoje, nei antroje grupėje P. Auštrevičiaus pavardės nėra - jis nesurinko reikiamo parašų skaičiaus. Iki 20 tūkst. trūko mažiau nei 500.

E. Gentvilas sako, kad tai lėmė kelios klaidos - pirmiausia rinkimų štabui trūko profesionalumo.

„Ir aš stebiuosi (kodėl P. Auštrevičius nesurinko parašų. - ELTA). (...) Jo rinkimų štabas, kuris buvo minimalus, šiek tiek stebėjomės, buvo ir be pakankamo profesionalumo. Tarkime, jeigu renkame parašus Europos Parlamentui, aš žinau, kad vakar vakare buvo apie 8 tūkst. tikrų parašų. Jo štabas paskutinę dieną, likus parai iki parašų atidavimo dienos, sako, kad dar klaidžioja tarp 4-8 tūkst. parašų. Jeigu 8 - tai pakanka, šiek tiek su rezervu, jeigu 6 - tai tik tik. Atėjo 5,5 tūkstančiai“, - „Žinių radijo“ laidai „Opozicija“ sakė liberalas.

Antrą priežastį liberalų lyderis mato rėmimąsi tik partijos struktūra neturint savanorių.

„Petras nusprendė remtis ne savanoriais, o partijos struktūra. (...) Tačiau Petro pasakymas, kad partijos skyriai demotyvuoti, matyt, esama ir tokių, klausimas, ar yra paties kandidato tam tikra atsakomybė dėl skyrių demotyvavimo. Tarkime, kandidatą iškėlėme prieš metus, balandžio 14 dieną, o skyriuose jis iš esmės pradėjo lankytis spalio-lapkričio mėnesiais ir kai kurie skyriai tikrai buvo nusivylę. Tie skyriai, kurie savivaldos rinkimuose užėmė 1-2 vietas savo rajone, tikrai buvo demotyvuoti kandidato atžvilgiu“, - teigė E. Gentvilas.

Jis taip pat pažymi, kad minėti skyriai šiuo metu sėkmingai renka parašus Europarlamento rinkimuose, rinko savivaldos rinkimuose, „tai, matyt, negalima kalbėti vien tik apie partijos atsakomybę, kai organizatorius, štai tokiais pasyviais veiksmais, manau, irgi prisidėjęs prie demotyvacijos.„

Politikas taip pat paneigė pasirodžiusią informaciją esą P. Auštrevičius negavo finansinės paramos iš partijos - ji buvo numatyta, kandidatas ja naudojosi.

„Skaudžiausia, kai yra sakoma, kad partija nedavė nė cento. Tą reikia paneigti iš karto. Po pirmo savivaldos rinkimų turo partija paskirstė pinigus tiems, kurie pakliuvo į antrą merų rinkimų turą ir paskyrė 30 tūkst. eurų Petro rinkimų kampanijai, pasakydama, kad pinigai bus išmokėti po balandžio 15 dienos, pavasarinės biudžeto dotacijos. P. Auštrevičius sudarė daug sutarčių su nukeltu mokėjimo terminu balandžio pabaigoje, žinodamas, kad partijos pinigai bus. (...) Mes pervedėme tą sumą, daugiau kaip 16 tūkst. eurų, į jo rinkimų sąskaitą, ir jis galės apmokėti partijos išlaidas už suteiktas paslaugas.

Pinigai buvo skirti, žinodamas tai, jis turėjo manevro laisves, sudarinėjo sutartis, tačiau vis tiek skamba, kad partija neskyrė nė cento. Mes skyrėme ir dabar apmokėsime, dabar jau žinodami, kad tie pinigai nukeliauja į niekur“, - sakė Seimo narys, pridėdamas, kad kampanijos metu buvo nepatenkintas P. Auštrevičiaus iniciatyvumu, matė tai kaip „pseudokandidatavimą“.

E. Gentvilas taip pat apibendrindamas išreiškė, kad ši situacija jį liūdina, esą P. Auštrevičius galėjo būti pozityvus pliūpsnis ir atsvara „tam mėšlui, kuris yra metamas ant partijos“.

P. Auštrevičius partijos kandidatu į prezidentus buvo iškeltas visuotiniu partijos narių balsavimu. Rinkimai į prezidentus vyks gegužės 12 dieną.