„Šio susitikimo tikslas buvo išgirsti iš prokuroro sistemos veikimo, esminių problemų, ką jis mato, kad turėtų būti sprendžiama, pristatymą. Išrinktajam prezidentui yra labai svarbūs keli klausimai – pirmiausia, prokuratūros depolitizavimas, jos nepriklausomumo nuo politikų kišimosi užtikrinimas, ir sistemos skaidrumas, kad visuomenei kiltų mažiau klausimų tiek dėl prokurorų atrankos, tiek dėl darbo principų“, – po susitikimo sakė išrinktojo prezidento atstovas spaudai Aistis Zabarauskas.

Patikslindamas mintį dėl depolitizavimo, atstovas spaudai nenurodė konkrečių problemų, bet teigė, kad tai yra nuolatinis darbas – rūpintis, kad nebūtų rizikų dėl politikų kišimosi. Pasak jo, per susitikimą nebuvo kalbėta apie Seimo komisijų veiklą.

Kalbėdamas apie skaidresnes atrankos procedūras, G. Nausėdos atstovas paminėjo, kad vienas iš sprendimo būdų galėtų būti didesnis visuomenės atstovų dalyvavimas atrankos komisijose.

Neigia kaltinimus dėl nepotizmo

Generalinis prokuroras po susitikimo sakė, kad išrinktajam prezidentui rūpi prokuratūros depolizavimas. Pasak jo, per susitikimą buvo aptarta, ką padaryti, kad sistema būtų skaidresnė.

Pasak jo, vienas iš aptartų klausimų buv susijęs su prokurorų atrankos procedūra – kaip tobulinti kriterijus, kad jie būtų labiau objektyvūs.

„Tai svarstytinas klausimas“, – sakė E. Pašilis.

Jis teigė bendrais bruožais paaiškinęs, kaip vyksta atrankos – kad jos atitinka tarptautinių ekspertų rekomendacijas, kad yra keti etapai.

„Kokie bebūtų geriausi draugai, krikšto tėvai – jeigu jie neturės kompetencijos, gebėjimų, jie negalės užimti pareigų. Bet tobulintinų dalykų yra“, – sakė E. Pašilis.

Agnės Širinskienės vadovaujamoje Seimo tyrimų komisijoje liudijęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Gintaras Jasaitis yra kalbėjęs apie nepotizmo problemą Generalinėje prokuratūroje.

„Pavyzdžiai yra labai paprasti, kad savo laiku profsąjungos visuotiniame susirinkime mes svarstėme tokias situacijas, kai sakykime 2017 m. karjerą padaro vieno generalinio prokuroro pavaduotojo žmona, kurios balai buvo mažesni negu pirmojo asmens atrankoje. Praėjus metams, kito generalinio prokuroro žmona irgi padaro karjerą, nebūdama pirmoji atrankoje.

Tada vyksta vyriausiųjų prokurorų atrankos, aš pavardžių neminėsiu, nes labai ilgai šnekėti reikėtų, kurie dalyvauja vieni toje atrankoje. Tai keliamas klausimas, kokia čia yra atranka, jeigu vienas dalyvauja. Arba dalyvauja tokiose atrankose, kuriose jau kolegos nuspėja, kas laimės“, – tuomet pasakojo G. Jasaitis.

Generalinis prokuroras neigė jo vadovaujamoje institucijoje egzistuojant nepotizmo problemą.

„Kategoriškai tam nepritarčiau“, – sakė E. Pašilis.