Pone Požėla, prasidėjo trečia karantino savaitė. Daug kas baiminosi, kad atšilus orams bus sunku sukontroliuoti žmonių srautus parkuose ir kitose viešose vietose. Koks buvo praėjęs savaitgalis?

– Kaip ir tikėjomės, savaitgalis buvo intensyvus. Džiugina, kad vis tik didesnė dalis žmonių atsiliepė į prašymus ir net reikalavimus likti namuose. Bent jau didžiuosiuose miestuose, viešose vietose matėme neįprastai mažai žmonių, bet miestų gatvėse buvo pakankamai automobilių, vadinasi, žmonės kažkur vyko. Tikėtina, kad vyko ten, kur policijos galimybės sukontroliuoti buvo ribotos – į miškus ir pan. Bet bent jau pagrindinės viešosios vietos, kalbant apie didžiuosius miestus, buvo apytuštės. Ypatingų problemų nekilo.

Komisare, pranešėjų apie pažeidimus skaičiai skirtingi, vidutiniškai – apie 300 per parą, buvo ir 400, ir 100. Ką realiai gali padaryti pareigūnas – tik įspėti? Kiek žmonių yra įspėjama?

– Kiekvieną kartą, gavę tokį skambutį, tikriname informaciją, susisiekiame su asmeniu. Aišku, blogai yra tai, kad vis dar neturime įstatyminio įrankio, kad patys galėtume nubausti už saviizoliacijos pažeidimus. Bet projektas yra pakeliui į Seimą ir tikimės, kad jau šią savaitę Seimas priims pakeitimus, Prezidentas greituoju būdu pasirašys ir mes turėsime tą įrankį.

Dabar aišku, kad sistema nepakankamai gerai veikia taikant sankcijas, nes informaciją apie asmenis siunčiame į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC) ir gaunasi šiek tiek tarpinstitucinis stumdymasis. Mes galime taikyti nuobaudą už teisėto policijos pareigūno reikalavimo nevykdymą. Tokių nuobaudų tikrai yra, kai asmenys nevykdo, pakartotinai nevykdo mūsų reikalavimo izoliuotis. Bet vėlgi, norėtųsi turėti visą paketą įgaliojimų, kad galėtume įstatyminius rekalavimus taikyti čia ir dabar, efektyviai.

Vyriausybės jau patvirtinti įgaliojimai nukeliavo į Seimą, Seimas turėtų netrukus patvirtinti – juos dar aptarsime. Ar jau turite visą informaciją apie sugrįžusius lietuvius, kurie turi būti priverstinėje izoliacijoje? Visus duomenis turi NVSC, o policija?

– Kol kas visų duomenų neturime, bet kaip tik šiomis dienomis yra paleidžiama sistema, policija jau turi prisijungimus prie šios sistemos. Toje sistemoje galime matyti asmenis. Tiesa, dar ne visi asmenys į duomenų sistemą yra suvesti, tačiau matome tų asmenų, kurie jau suregistruoti sistemoje, anketinius duomenis, adresus, telefono numerius ir, jei yra suvesta, matome informaciją, kad asmuo yra linkęs pažeisti saviizoliacijos reikalavimus ar juos jau yra pažeidęs. Tad procesas juda į priekį. Šalia to, labai tikiuosi, kad pačiu artimiausiu metu pradės veikti dar viena sistema, kuria naudodamiesi galėsime fiziškai matyti asmens buvimo vietą.

Komisare, ar kontroliuojate visus žmones šiuo metu? Turbūt neįmanoma sukontroliuoti visų, turiu omeny, tų, kurie įsipareigoję būti saviizoliacijoje?

– Šiuo metu, kai turime ribotus įrankius, turbūt 100 proc. sukontroliuoti nėra įmanoma.

Kur matote dabartinės sistemos didžiausias spragas?

– Kaip minėjau, turi nepriekaištingai veikti informacinės sistemos. Turėtume ne tik gauti pranešimus, bet ir patys proaktyviai veikti. Tačiau tam reikalinga pilna informacija apie visus asmenis, lygiai taip pat ši informacija reikalinga ir savivaldybėms. Policija buvo ta institucija, kuri kreipėsi į Vyriausybės ekstremalių situacijų komisiją, prašydama prieigos, tų asmenų duomenų. Suprantame, kad tie duomenys reikalingi ir savivaldybių administracijoms, todėl tie procesai tikrai vyksta – viena sistema paleidžiama jau dabar, labai tikiuosi, kad netrukus bus paleista ir antroji, kuri tikrai padės mums ir savivaldybėms vykdyti kontrolę.

Komisare, Seimas jau rytoj gali priimti Vyriausybės patvirtintas administracinių nusižengimų kodekso, baudžiamojo kodekso pataisas. Jomis dešimteriopai didės baudos, bus išplėstas galinčių bausti sąrašas. Baudas galės išrašyti ir Karo policija, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Viešojo saugumo tarnyba. Kaip manote, tai kažką pakeis iš esmės?

– Tikrai nesinorėtų, kad tai būtų paskutinis įrankis, už kurio griebiasi valstybė tam, kad sutvarkytų šį klausimą. Manau, tai turėtų būti lygiagretus įrankis kartu su visais įtikinėjimais, argumentavimais, reikalavimų pateikimais. Tačiau natūralu, taip jau yra sudėliota, kad jei yra reikalavimas, šalia to turi būti kontrolė ir nuobauda. Jei tas komplektas pilnai veiks, manau, turėsime geresnę situaciją.

Komisare, ar policijos pareigūnai tiesiogiai kontroliuos tuos, kurie turi būti saviizoliacijoje, ar sistema veiks kažkaip kitaip? Čia – policijos atsakomybė?

– Taip, ir policijos, ir savivaldybės, ir NVSC, šalia atsiranda ir kitos vidaus reikalų sistemos įstaigos, kurios turės teisę surašyti protokolus. Tad kontroliuojančių institucijų ratas plečiasi, ir tai yra labai gerai.

Pareigūnai turi visas reikiamas apsaugos priemones?

– Šiandien turime, tačiau kalbant apie laiką po savaitės, esame toje pačioje situacijoje, kaip ir kitos valstybės įstaigos ir net kitos valstybės. Yra tos pačios problemos dėl vėluojančių tiekimų. Viskas yra nupirkta, kontraktai pasirašyti, prekių įsigijimas numatytas, tačiau yra daug aplinkybių, kurios jau nebepriklauso nuo mūsų. Bet iki šiol mūsų pareigūnai yra aprūpinti ir viltingai žiūrime į rytdieną, kad pareigūnai bus aprūpinti ir toliau.

Dvi savaitės karantine – kaip keičiasi nusikalstamumo statistika Lietuvoje? Virusas daro įtaką?

– Kad ir kaip būtų keista, gyvenimas karantino sąlygomis atneša ir tam tikrų teigiamų dalykų. Per šias dvi savaites registruotų sunkaus ir labai sunkaus nusikalstamumo atvejų skaičius sumažėjo 55 procentais. Ženkliai sumažėjo ir nusikalstamų veikų, įvykdytų viešose vietose, skaičius. Avaringumo skaičiai gerėja.

Tačiau, kaip ir prognozavome, turime daugiau įvykių, susijusių su smurtu artimoje aplinkoje. Ir tai – vienas iš labiausiai neraminančių dalykų. Turime ir užsienio šalių patirtį, pvz., Prancūzijoje tokio pobūdžio nusikalstamų veikų skaičius per pastarąsias savaites išaugo 30 proc. Neatmetame, kad ir Lietuvoje gali nutikti tokia situacija, todėl ruošiame tam tikrus algoritmus mūsų pareigūnams ir ruošiamės labiau reaguoti ten, kur mūsų reikės.