Didelės pareigūnų pajėgos

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė spaudos konferencijoje sakė tikinti, kad visos priemonės pavyks sklandžiai.

„Turime būti tikrai ypatingai pasiruošę. Turiu pasakyti, kad taip pat yra pasirengę mūsų policijos pareigūnai, per visą savaitgalį jų dalyvaus apie 7,5 tūkst., po porą tūkstančių kasdien. Aktyviai dalyvaus ir mūsų socialiniai partneriai, jų bus apie 1,6 tūkst., tad tikimės, kad viskas bus sklandu“, – sakė ministrė.

A. Bilotaitė dar kartą gyventojų prašė Naujųjų metų naktį elgtis atsakingai.

„Nepadarykite taip, kad padovanotume vienas kitam nelabai lauktą COVID-19 dovaną. (…) Policija yra pasiruošusi ne tik užtikrinti blokuojamųjų postų kontrolę – nemažas dėmesys bus skiriamas ir viešosioms vietoms bei jų kontrolei“, – žadėjo A. Bilotaitė.

„Per praėjusius du savaitgalius dalyvavo labai didelės pajėgos Lietuvos pareigūnų, apie 19 tūkst. Aktyviai dalyvauja ir mūsų partneriai, Šaulių sąjunga, jų buvo apie 1,6 tūkstančio“, – skaičius įvardijo ministrė.

Per šį savaitgalį dirbs apie 7200 policininkų, jiems talkins ir kitų Vidaus reikalų ministerijos statutinių tarnybų – Valstybės sienos apsaugos, Viešojo saugumo, Finansinių nusikaltimų tyrimo – pareigūnai, taip pat ugniagesiai gelbėtojai, prisidės ir policijos rėmėjai, Šaulių sąjunga bei karo policija.

Kaip bus stabdomi vakarėliai?

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla teigė, kad Vyriausybės įvesti draudimai ir ribojimai puikiai veikia.

„Mūsų supratimu, šis trečiasis etapas bus sudėtingiausias, mūsų laukia naujametė naktis. Manome, kad efektyviai veikia judėjimo kontrolė tarp savivaldybių, tai rodo objektyvūs duomenys – apie 80 procentų sumenkęs judėjimas tarp savivaldybių. Draudimas visa apimtimi veikia ir jis pasiteisina“, – sakė R. Požėla.

Komisaras įvardijo ir didžiausias galimas šio ilgojo savaitgalio grėsmes.

„Kur mes matome iššūkius ir grėsmes – judėjimas asmenų ir transporto priemonių pačioje savivaldybėje. Pirmas iššūkis yra ši diena ir vakaras, kas susiję su prekybos centrų veikla, ir asmenų bandymas išnaudoti tą paskutinę minutę įsigyti prekių, apsipirkti. Policija pasilieka teisę ir mes planuojame stebėti šią situaciją“, – žadėjo generalinis komisaras.

Jis taip pat kalbėjo apie galimus vakarėlius privačiose erdvėse.

„Dar kartą kreipiamės į visus gyventojus, prašome supratingumo ir pilietiškumo – pamačius tokius susibūrimus prašau pranešti policijai. Policija tokį renginį uždarys“, – sakė R. Požėla.

Jis paaiškino, kad atvykus policijai ir užfiksavus pažeidimą privačioje erdvėje, protokolai yra išrašomi ne tik būsto šeimininkui, bet visiems dalyvaujantiems vakarėlyje asmenims.

„Ir pagrindinis dalykas, kad policija išvažiuos tik įsitikinusi, kad vakarėlis nutrauktas“, – anonsavo R. Požėla.

Ne visos savivaldybės prisijungia

Policija ruošiasi stabdyti bet kokius galimus sambūrius viešose erdvėse. Tačiau kol kas ne visos šalies savivaldybės sutiko įgyvendinti policijos rekomendacijas.

„Reikia pasidžiaugti, kad absoliuti dauguma savivaldybių ėmėsi tų priemonių. Norėčiau išskirti Palangos savivaldybę ir merą, ten savo iniciatyva planuojamos ir vykdomos papildomos priemonės. Bet šiandien turime apie 12 savivaldybių, kurios dar abejoja, ar veikia vykdyti tas priemones“, – esamą situaciją pristatė R. Požėla.

Jis teigė, kad savivaldybių, kurios nesiima rekomendacijų ir situacijos nesuvaldys, gali laukti ir kiti nemalonumai.

„Gali būti, kad po šio savaitgalio gali gimti ir protokolai savivaldybių atsakingiems asmenims, jei matysime akivaizdžių pažeidimų“, – žadėjo jis.

Spaudos konferencijoje generalinis komisaras nenorėjo atskleisti, apie kokias savivaldybes kalbama. Jis vylėsi, jog šios savivaldybės dar persigalvos.

Vilniaus eglė aptverta, link jos bus draudžiamas eismas

Vilniaus apskrities policijos viršininkas Saulius Gagas džiaugėsi, jog visos Vilniaus apskrities savivaldybės nusprendė aptverti kalėdines eglutes, neleisti fejerverkų.

„Galime pasidžiaugti, kad Vilniaus apskrityje visos savivaldybės nusprendė užgesinti Naujųjų metų naktį kalėdines eglutes ir neleisti fejerverkų, džiaugiuosi tuo. Artėjant vakarui Vilniaus mieste bus draudžiamas eismas link Katedros aikštėje pastatytos eglutės Barboros Radvilaitės, Šventaragio, Žygimantų, Vrublevskio gatvėmis. Eglė yra užtverta. Ir ne be reikalo: policija užfiksavo vakar vieną įvykį, kai pilietis bandė lipti į eglę“, – sakė S. Gagas.

Jis teigė, kad šio asmens veiksmai bus įvertinti pagal Administracinių nusižengimų kodeksą.

„Naujųjų metų naktį darbo turėsime tikrai labai daug, todėl Vilniaus mieste pajėgos maksimalios. (…) Visų tikslas yra užtikrinti įvažiavimo kontrolę, reagavimą į viešosios tvarkos pažeidimus, karantino taisyklių pažeidimų kontrolę“, – teigė Vilniaus apskrities policijos viršininkas.

Ne tik važiuoti, bet ir statyti automobilius bus draudžiama aplink Vilniaus Katedros aikštę.

„Eismas bus draudžiamas nuo 22.30 iki 1.30 val. Vilniaus mieste. Ir dar noriu atkreipti dėmesį, kad parkavimas tose aplinkinėse gatvėse taip pat draudžiamas, viešasis transportas irgi neveš į miesto centrą. Tad tiems žmonėms, kurie galbūt iki šio momento planavo ten važiuoti, kaip yra įprasta, siūlytume to nedaryti, nes gali susidaryti kamščiai, vairuotojams bus liepta apsisukti ir Naujuosius metus gali tekti sutikti automobiliuose“, – sakė S. Gagas.

Kalėdų savaitgalį policija liepė apsisukti beveik 16,5 tūkst. automobilių

Siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, Vyriausybė iki sausio 3 dienos uždraudė judėjimą tarp savivaldybių be būtino reikalo. Masiškai tikrinti vykstančius automobilius policija nutarė savaitgaliais ir švenčių dienomis.

Nuo gruodžio vidurio, kai buvo įvestas judėjimo draudimas tarp savivaldybių, kontrolės postuose pareigūnai liepė apsigręžti daugiau nei 31 tūkst. transporto priemonių. Beveik 16,5 tūkst. automobilių liepta apsisukti per ilgąjį Kalėdų savaitgalį.

Policija ragina keliaujančius gyventojus pateikti dokumentus, įrodančius teisę judėti.

Žmonėms keliauti galima darbo tikslais, jei reikia pas gydytoją ar į laidotuves. Automobiliu gali važiuoti ne daugiau kaip du žmonės arba drauge gyvenantys asmenys.