„Šiuo metu žinau, kad jau yra 13 šalių, kurios jau yra pradėjusius ikiteisminius tyrimus. Kitą savaitę, balandžio 19 dieną, vykstame į Hagą, kur organizuojamas pasitarimas, vyksta visos šalys, kurios pradėjo ikiteisminius tyrimus, taip pat, kurios dar svarsto apie tokią galimybę ir bus sprendžiamas klausimas, kad kuo daugiau šalių būtų prijungtos į šią jungtinę tyrimų grupę“, – LRT radijui sakė N. Grunskienė.

Jos teigimu, esminis Lietuvos tikslas yra surinkti kuo daugiau įrodymų, kuriuos galėtų panaudoti Tarptautinis baudžiamasis teismas.

„Pagrindinis mūsų klausimas yra liudytojų apklausos, nuolatinė internetinių puslapių stebėsena, gauti kuo daugiau informacijos iš tų asmenų, kurie šiuo metu yra atvykę iš Ukrainos ir apsigyvenę Lietuvoje. Taip pat reikalinga yra surinkti filmuotą medžiagą iš tų asmenų, kurie yra Lietuvoje, kad surinktume kuo daugiau įrodymų, kuriuos būtų galima perduoti Tarptautiniam baudžiamam teismui, kad būtų nustatyti visi kalti asmenys dėl įvykių Ukrainoje ir gautų pelnytą bausmę“, – akcentavo N. Grunskienė.

„Tai mūsų tikslas yra padėti Ukrainai, mūsų tikslas padėti Ukrainai surinkti kuo daugiau įrodymų ir surinkti juos taip, kad Tarptautinis baudžiamas teismas galėtų juos panaudoti“, – pridūrė ji.

Pasak N. Grunskienės Ukrainoje jau atliekama per 6 tūkst. ikiteisminių tyrimų.

„Tose bylose jau daugiau kaip 500 asmenų yra įteikti pranešimai apie įtarimus. Tai nėra viena didelė byla, tai yra tiriama epizodais. Ir mes esame gavę iš Ukrainos duomenis apie visus pradėtus ikiteisminius tyrimus. Ir kai apklausiame asmenis, renkame duomenis, mes pildome būtent tuos epizodus, tas ikiteisminio tyrimo bylas, kuriose liudytojai duoda naudingus būtent tiems ikiteisminiams tyrimams parodymus“, – paaiškino generalinė prokurorė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją