Sekmadienį pratybos „Geležinis kardas“ prasidėjo Generolo Silvestro Žukausko poligone, o pirmadienį apie 2000 Lietuvos, JAV ir Rumunijos karių dalyvauja atidarymo ceremonijoje Rukloje, Mokomajame pulke. Pratybų pradžią čia stebi ir Kalifornijoje gimęs, lietuvių tėvų iš Kauno užaugintas, pulkininkas Darius Novickis.

„Kai atvažiuoju į Lietuvą ir matau šios šalies kariuomenę, tai visuomet labai didžiuojuosi, bet aš, aišku, kartais sakau, kad čia tik aš, žinai, žiūriu per rožinius akinius, nes esu lietuvių kilmės. Bet kaip dažnai prieina kiti amerikiečiai prie manęs ir sako, tikrai lengva bendrauti, planuoti su Lietuvos kariuomene“, – sakė JAV jūrų pėstininkų štabo Vokietijoje viršininkas pulkininkas D. Novickis.

Vos tik iškilmėms pasibaigus kariai skubėjo į specialiai pratyboms pastatytas palapines. Šios palapinės, kuriose telpa 200 karių, beveik dvi savaites jiems bus poilsio ir miego vieta po pratybų dienos. Išskyrus naktis, praleistas miškuose.

Pratybų direktorius Dalius Polekauskas sako, „Geležinis kardas“ – vienos svarbiausių pratybų, jose bus vertinamas neseniai įsteigtos pėstininkų brigados „Žemaitija“ kovinis rengimas, dalyvauja ir iš rezervo karių suformuotas pėstininkų batalionas. Pratybose kariai iš vienuolikos NATO šalių vykdys gynybos bei puolimo operacijas, sąjungininkai į Lietuvą atsigabeno ir savo technikos – savaeigę artileriją, nepilotuojamus orlaivius ir kitą.

Iki gruodžio 2 d. vyksiančias pratybas stebės ir Švedijos bei Ukrainos kariai.